bijlow redding psv uit

VK Sportphoto

Analyse

Analyse • Feyenoord haalt acceptabel niveau in Blok 1

Ruben1908

Met een nederlaag tegen PSV (4-3) heeft Feyenoord het eerste blok van het seizoen 2022/2023 afgesloten. De internationals reizen nu af naar hun landenteams. Na de interlandbreak start ‘Blok 2’. 

Blok 1 kende een reeks van negen wedstrijden die elkaar tussen 7 augustus en 18 september in hoog tempo opvolgden. 

Eredivisie: 5x winst, 1x gelijkspel en 1x verlies

Feyenoord sluit 'Blok 1' af op de vierde plek van de ranglijst, met twee punten achterstand op zowel PSV als Ajax en één punt op AZ. 

Na zeven eredivisiewedstrijden heeft Feyenoord 16 van de 21 punten gepakt (76%). Dat is 2,29 punt per wedstrijd en daarmee boven het puntenaantal dat Feyenoord gemiddeld heeft gepakt met Arne Slot aan het roer (2,06). Vergeleken met vorig seizoen hebben de Rotterdammers één punt meer gehaald. Over meerdere jaren gezien kent 'Blok 1' het resultaat dat gangbaar is voor Feyenoord, waarin altijd wat punten worden gemorst.  

Evenals vorig seizoen scoort de ploeg gemiddeld bijna drie goals per wedstrijd. Nieuwkomer Danilo Pereira da Silva is momenteel clubtopscorer met zes doelpunten. Verdedigend is Feyenoord echter kwetsbaar, gezien de 1,3 tegengoals die het gemiddeld per wedstrijd moet incasseren (vorig seizoen 1,1). Opvallend is dat alle tegendoelpunten in uitwedstrijden vielen en in de Kuip steevast de nul werd gehouden. 

grafiek-blok-1-1

Europa League: 1x winst, 1x verlies

Het Europese seizoen begon moeizaam met een fikse nederlaag tegen S.S. Lazio Roma (4-2). Desondanks pakte Feyenoord de koppositie in de poule na een 6-0 overwinning tegen Sturm Graz. Waar de Rotterdammers vorig seizoen met vier punten bovenaan stonden in de poule, waren dit seizoen drie punten genoeg vanwege het onverwachte forse verlies van S.S. Lazio Roma tegen FC Midtjylland (5-1). 

Feyenoord is behoorlijk op schot in Europa. Van de acht goals die de club maakte, was reservespits Santiago Giménez verantwoordelijk voor drie goals. Dit maakt hem na twee wedstrijden topscorer van de Europa League.  

Conclusie

Feyenoord is dit seizoen gestart met veel nieuwelingen in de selectie. Een groot deel daarvan is vlak voor de seizoenstart binnengekomen. Ondanks dat het elftal nog zoekende is naar het ideale spelsysteem, heeft het in deze 'wenningsperiode' meer competitiepunten gepakt dan vorig seizoen. Met twee punten achterstand op koploper PSV is de opgelopen schade in de eredivisie nog te overzien. Bovendien lijkt de selectie in de breedte sterker geworden. Invallers als Szymański en Giménez kloppen nadrukkelijk op de deur van de basiself. Alireza Jahanbakhsh heeft zelfs een basisplaats herovert.

Europees gezien staat Feyenoord bovenaan in Groep F van de Europa League. Deze eerste plek geeft rechtstreeks toegang tot de volgende ronde. De Rotterdammers staan bovenaan op basis van het doelsaldo, bij elkaar gespeeld tegen Sturm Graz (6-0). De kansloze nederlaag tegen S.S. Lazio (4-2) zorgt echter voor een wrange nasmaak.

In Blok 1 is er niet gespeeld in het toernooi om de KNVB Beker. Feyenoord zal later dit seizoen deelnemen.

De wedstrijden:

Thuis Uit Uitslag
Vitesse Feyenoord 2-5
Feyenoord Heerenveen 0-0
RKC Waalwijk Feyenoord 0-1
Feyenoord FC Emmen 4-0
Go Ahead Eagles Feyenoord 3-4
S.S. Lazio Roma Feyenoord 4-2
Feyenoord Sparta Rotterdam 3-0
Feyenoord Sturm Graz 6-0
PSV Feyenoord 4-3

 

Delen

Reacties

Symanski klopt op de deur? Volgens mij is hij Slot zijn nr1 voor die positie, en speelde Dilrosun alleen maar omdat Symanski geblesseerd was.
Nadat Idrissi en Jahanbakhsh ineens in de basis stonden tegen PSV heb ik geen idee meer wie de #1 is voor welke positie. Had het idee dat Idrissi de #3 voor de linksbuiten positie was namelijk, kennelijk niet.
Ik zou juist benieuwd zijn naar de resultaten in vergelijking met vorig seizoen tegen deze tegenstanders. Pakken we nu meer of minder punten? Waarbij de promovendi worden vergeleken met de nieuwkomers.
Twee punten minder. Vitesse gewonnen die we vorig jaar verloren, Heerenveen gelijk en PSV verloren die we vorig jaar beide wonnen. Doelsaldo 20 voor en 9 tegen waar we vorig jaar tegen deze tegenstanders 13 voor en 4 tegen hadden. Voor de wedstrijd tegen FC Emmen (die gepromoveerd zijn) vergeleken met Go Ahead Eagles, wiens plek ze ingenomen hebben.

Vergeleken met twee jaar geleden hadden we tegen deze tegenstanders 6 punten meer met toen een doelsaldo van 9 voor en 6 tegen.
Slot moet alleen voor de zware tegenstand nog een mooi plan verzinnen om het aantal tegen goals te verminderen. Scoren doen we over het algemeen voldoende en tegen de kleintjes houden we ook vaak de 0 dus alleen in de toppers gaat er teveel in.