rotterdam-vlag

VK Sportphoto

In beeld

Blik op Klassieker • Eigen goal Veltman brengt Feyenoord de zege: 1-0 (2015/16)

Komende zondag staat de Klassieker op het programma. Koploper Feyenoord ontvangt dan titelconcurrent Ajax in een uitverkochte Kuip. Naast de prestige die bij deze wedstrijd hoort, strijden beide clubs mee om de landstitel. In aanloop naar deze editie blikken we terug op memorabele ontmoetingen in de Kuip. 

Vandaag: seizoen 2015/2016: 1-0 (met video)

Feyenoord – Ajax op 28 oktober 2015 was een weinig hoogstaande wedstrijd dat werd gekenmerkt door een memorabel begin en een spectaculair einde. 

Beide ploegen speelden tegen elkaar in het kader van de KNVB Beker. Een knock-out wedstrijd in de avond. Onder de duizend lampen. Wekenlang waren de supporters bezig met deze aanstaande confrontatie. En dat werd zichtbaar toen de spelers opkwamen.

Een enorm spandoek werd over de tribune uitgerold. De gehele Noordzijde werd binnen een minuut omgetoverd in een gigantische Rotterdamse vlag. Dag in dag uit waren supporters bezig geweest om het spandoek te ontwerpen, verven, drogen, in elkaar te zetten en naar de tribune te brengen. Een hels karwei, bedoeld om iets unieks neer te zetten en de spelers aan te sporen hetzelfde te doen.

En met verve. De wedstrijd tussen de twee klassieke clubs was niet hoogstand. Beide ploegen creëerde één echte kans. Voor de rest waren er wat afstandsschoten en halve mogelijkheden. Het venijn zat echter in de staart. Terwijl iedereen zich al opmaakte voor een verlenging kreeg Feyenoord nog een vrije trap. 

Karim El Ahmadi slingerde de bal in de 95e minuut nog één keer het strafschopgebied in. Hoe hij het deed, het doet er niet toe, maar verdediger Joël Veltman werkte de bal schlemielig achter zijn eigen doelman: 1-0.  

De Kuip ontploft. Ajacieden storten ter aarde. Feyenoordspelers springen over de boarding en supporters rollen over elkaar heen. In blessuretijd is de aartsrivaal op de knieën gekregen.

Deze avond zal niet snel worden vergeten. Het schitterende spandoek – dat later zijn opwachting zou maken in de binnenstad tijdens de huldiging van het kampioenschap in 2017 – zorgde voor een memorabel begin. En elke goal in de 95e minuut gaat sindsdien door het leven als een ‘Veltmannetje’.  

Delen

Reacties

Nu gaan we gewoon uitlopen, dit is de kans!
De avond dat Buurtvader Karim 3 van hunnie te lijf ging in 1 actie.
Kolkende Kuip, veel strijd, terechte overwinning.
Dat was een geweldige avond.