yv202255a1a03623

VK Sportphoto | Tekst: Feyenoord.nl

Nieuws

Cijfers Feyenoord over boekjaar 2021-2022

Feyenoord zag over het boekjaar 2021-2022 de omzet groeien met 41%, ten opzichte van seizoen 2020-2021, tot 87 miljoen euro. In 2020-2021 stond de omzet nog onder druk als gevolg van Covid-19; het voorbije boekjaar was de groei volledig te danken aan het succes in de UEFA Europa Conference League. Dit resulteerde in een bescheiden operationele winst van 1 miljoen euro, een verbetering van 5 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. 
Kernpunten:

  • Omzet steeg naar € 87 miljoen
  • Bescheiden positief operationeel resultaat door succes in Europa
  • Spelersresultaat: € 10 miljoen negatief
  • Nettoverlies: € 4,5 miljoen
  • Door uitstekende transferwindow trendbreuk volgend jaar zichtbaar 

Doordat grote spelerstransfers allemaal pas na 1 juli jl. werden gerealiseerd, was het spelersresultaat over 2021-2022 10 miljoen euro negatief. Na rente en belastingen stond onderaan de streep een nettoverlies van 4,5 miljoen euro. 

Een jaar geleden gaf financieel directeur Pieter Smorenburg de noodzaak aan de trend te doorbreken, dat er bij Feyenoord jaarlijks veel meer werd uitgegeven aan spelers dan binnenkwam aan transfers. Dat is deze zomer goed gelukt, onder meer dankzij het openbreken en verlengen van contracten, een vernieuwde scouting en (aansluitend) een sportief zeer aansprekend seizoen onder leiding van een nieuwe technische staf. Echter, omdat de grootste verkopen dus na sluiting van het boekjaar plaats vonden, is de gerealiseerde trendbreuk in de vandaag gepubliceerde cijfers nog niet terug te zien. 

Smorenburg: ‘De transfers van spelers als Tyrell Malacia, Luis Sinisterra, Marcos Senesi en Fredrik Aursnes hebben na 1 juli samen bijna 70 miljoen euro opgebracht. Die gelden komen gespreid over meerdere jaren binnen en er gaan nog allerlei kosten en belastingen van af, maar uiteindelijk houden we daar een bedrag tussen de 45 en 50 miljoen euro aan over. Het overgrote deel daarvan hebben we weer geherinvesteerd, omdat we onze sportieve ambities ook dit seizoen weer willen waarmaken. Want al moest en moet voor verdere groei de financiële positie verbeteren, uiteindelijk staan onze sportieve doelen natuurlijk centraal.’ 

‘Nieuw sportief succes leidt immers weer tot nieuw financieel succes, zo is afgelopen zomer weer eens nadrukkelijk gebleken’, stelt Smorenburg. ‘Dit uiteraard direct, doordat je meer inkomsten haalt uit de extra wedstrijden, via de premies in de Conference League en groei van de recettes en partnerships in volgende seizoenen, maar ook indirect in de vorm van hogere transfersommen. Dankzij de Conference League hebben de club en zeker ook de spelers zich kunnen laten zien op het Europese podium. Wat leidde tot interesse van grote buitenlandse clubs. Die lijn moeten we zien vast te houden.’

Het besluit te stoppen met de ontwikkeling van een nieuw stadion heeft nauwelijks impact op de cijfers gehad. Feyenoord had zich jaren geleden gecommitteerd om 2,9 miljoen euro bij te dragen aan de voorbereidingskosten bij het niet doorgaan van het project. Dat bedrag was in eerdere jaren al opgenomen in de boeken. De betaling ervan wordt uitgesmeerd over meerdere jaren.

Het vooruitzicht voor het nu lopende nieuwe boekjaar is goed. Smorenburg: ‘Voor 2022-’23 verwachten we de omzet over vorig seizoen te evenaren. Het nettoresultaat zal, als gevolg van de deze zomer gerealiseerde transfers, positief zijn.’

Het volledige jaarverslag vind je hier.

Delen

Reacties

Toch maak ik me zorgen ,om de toenemende macht van Te Kloese.
Slot heeft in bedekte termen aangegeven dat niet alle aankopen, versterkingen zijn.
Paxiao is o.a gekomen ipv Gnonto.
En Slot wilde een Hollandse kern en daar is nu geen sprake meer van.
Spelers in de jeugd stappen weer over naar bv PSV
Kortom wie bewaakt het technische beleid nu Arnesen weg is.
Slot heeft helemaal niks aangegeven. Nieuwe spelers hebben tijd nodig. Niet alle spelers waren gelijk basismateriaal. Dat wisten we van tevoren. We hebben een selectie met potentie waar wederom positieve transferresultaten mee kunnen worden gehaald. Zie het probleem niet. Prima transferzomer.
Gnonto wilde slot niet had hij geen bepaalde plek voor.
Die Hollandse kern is onbetaalbaar.
En die gasten die naar psv gaan is jammer. Feyenoord geeft al veel meer contracten aan jeugd spelers en die jongens die nog niet helemaal overtuigen voor een contract kunnen dat bij psv zo krijgen . Dus het is jammer maar je kan niet alles contracteren.
Langzaam maar zeker begint het er steeds meer op te lijken dat onze club op een verstandige manier bestuurd wordt. Zowel technisch als financieel. Prachtig!
Nu nog op juridisch, commercieel en supportersvlak en het kan eens wat worden.
En een eerlijk verhaal over de toekomstige huisvestiging, niet bang zijn voor de reacties maar gewoon uitspreken dat men naar het nieuwe stadion wilt als de omstandigheden zijn verbeterd.