damaschin

Screenshot

Series

Deadline Day · Damaschin: verrassend koopje uit Roemenie (1991)

Van de redactie

Vandaag is het Deadline Day. De transfermarkt in Nederland sluit om middernacht. 1908.nl blikt vandaag terug op memorable transfers. Deel 1: Marian Damaschin

In 1991 zit Feyenoord aan het eind van de zomer om een spits verlegen. De geflopte Harry van der Laan gaat terug naar FC Den Haag en József Kiprich en Stanislav Griga worden te licht bevonden als eerste spits.

Veel geld is er niet. De club heeft net een gitzwarte periode van zich afgeschud. Hoofdsponsor HCS gaat ten onder en dreigt de club mee de afgrond in te trekken. De club weet een faillisement ternauwernood af te wenden. Wel heeft Feyenoord net de KNVB Beker gewonnen ten koste van BVV Den Bosch. Daardoor speelt de club Europees voetbal en zijn er de nodigde extra inkomsten. Dat biedt wat ruimte voor een aankoop, al moet er worden gezocht in de categorie ‘koopjes’. 

Aan het eind van de transferperiode presenteert Feyenoord zijn nieuwe spits. Het is Marian Damaschin, die voor een half miljoen gulden (225.000 euro) overkomt van Dinamo Boekarest. De 26-jarige Roemeen is een bonkige spits met vijf interlands achter zijn naam. Gemiddeld scoort hij 0,3 keer per wedstrijd. In de Roemeense competitie is hij kampioen geworden. Bovendien heeft hij ervaring en is hij betaalbaar. Verder is het een gokje.

Zijn start is veelbelovend. In de strijd om de Supercup tegen PSV (voorloper van de Johan Cruijff Schaal) maakt hij zijn debuut en scoort direct het winnende doelpunt (1-0). Uit een corner van Regi Blinker reageert hij alert in de daaropvolgende scrimmage. PSV-goalie Hans van Breukelen moet toezien hoe Damaschin van dichtbij binnenschiet. En zo staat de Roemeen na één wedstrijd met een cup in zijn handen. Een beker zo groot dat je er baantjes in kan trekken. Bovendien betekent de KNVB-premie – die aan de winst van de Supercup hangt – dat de spits al grotendeels is terugverdient. Iedereen is dolgelukkig. Ajax mag dan Bergkamp hebben en PSV voorin Romario, Feyenoord heeft Damaschin.

De euforie verstompt echter snel. De reden is simpel; Damaschin scoort niet zo vaak. Even is er een opleving wanneer hij tegen Ajax het net laat bollen. Hij maakt 1-0 en De  Kuip ontploft. Doorgaans is een goal tegen de aartsrivaal garantie voor een heldenstatus. Die wordt echter gekaapt door Gaston Taument. De jeugdspeler draait de Ajax-defensie dol en maakt op schitterende wijze 2-0. Zijn goal omlijst deze wedstrijd in het collectieve geheugen. Damaschin wordt enkel teruggevonden in de statistieken.    

Na één seizoen houdt de Roemeen het voor gezien en vertrekt naar Grenoble Isère in Frankrijk. József Kiprich is alsnog boven komen drijven en wint de concurrentiestrijd. Damaschin speelt uiteindelijk 29 wedstrijden voor Feyenoord waarin hij 9 keer scoort. Precies 0,3 goals per wedstrijd.  


 

Delen

Reacties

Toch scoorde hij in het begin regelmatig. Hij maakte ook nog de 2-2 in de halve finale van de EC2 tegen Monaco.
Mooi. Vergeten voetballer waar een of andere pipo dik 30 jaar later zijn nickname van heeft gemaakt ;-)
Die 2-0 tegen 020 met die schitterende goal van Taument in de bovenhoek was mijn eerste klassieker, seizoenskaarten door het hek en met 2 seizoenskaarten hadden 6 man een topdag haha
Ik heb jaren lang die wedstrijd op een videoband gehad. Die keek ik dan terug als het ff wat minder ging met Feijenoord. 😝