zuid-amerikanen

FSV De Feijenoorder/ Piet Bouts

Series

Deadline Day · Zuid-Amerikaanse invasie (1996)

Van de redactie

Vandaag is het Deadline Day. De transfermarkt in Nederland sluit om middernacht. 1908.nl blikt vandaag terug op memorabele transfers. Deel 4: Sánchez, Graff, Picún, Montoya, Denílson, Cruz.

Tijdens de opendag in 1996 zweept een uitbundige Sambaband het Legioen op. Met getrommel en energieke dans brengt het De Kuip in Latijnse sferen. De brandende zon doet de rest. ‘Argentina! Argentina!’ brult het Legioen. 

Niet veel later worden de nieuwe aankopen Pablo Sánchez en Patricio Graff gepresenteerd. De middenvelder en verdediger komen over van het Argentijnse Rosario Central, dat in Zuid-Amerika verrassend de Copa Conmebol heeft veroverd.  

Voorheen moesten de supporters het doen met aankopen als Clemens Zwijnenberg, Henk Vos en Bernard Schuiteman. Maar nu klinken er exotische namen. Sánchez en Graff worden aangekondigd als grote talenten uit Argentinië. De verwachtingen van het Legioen worden ouderwets opgeklopt. De komst van het duo blijkt slechts een voorbode op meer. Feyenoord shopt verder in Zuid-Amerika en binnen een jaar volgen aanvaller Denílson Martins Nascimento (Brazilië), verdediger Fernando Picún (Uruguay) en de spitsen Tati Montoya en Julio Cruz (beide Argentinië). Zij voegen zich bij de Braziliaanse middenvelder Gláucio de Jesus Carvalho die reeds in de selectie rondloopt. 

De Zuid-Amerikaanse delegatie blijkt niet direct een garantie op succes. De communicatie binnen de selectie laat te wensen over. De Zuid-Amerikanen spreken uitsluitend Spaans. Een taal die trainer Arie Haan en de rest van de selectie niet machtig zijn. Met handen en voeten wordt geprobeerd op voetballend- en persoonlijk vlak verbinding te maken, maar al snel lopen de Zuid-Amerikanen met hun ziel onder de arm. Door de taalbarrière kunnen zij zich moeizaam uiten en de Nederlandse cultuur staat mijlenver van die uit hun thuisland. En als de blaadjes vallen, blijkt er een wintergarderobe nodig. De veranderingen zijn enorm. Laat staan voor jongens van begin twintig. Langzaamaan ontstaat er een Spaanstalige enclave binnen de selectie. De recentelijk aangestelde Arie Haan blijkt bovendien van de oude stempel. Voetballers krijgen goed betaald en daarvoor moeten zij strijden voor een basisplaats. Verder moeten ze niet zeuren.

Denílson, Montoya en Gláucio maken de verwachtingen niet waar en vloeien af. Sánchez, Graff en Picún veroveren wel een basisplaats. Pablo ‘Vitamina’ Sánchez wordt in zijn eerste seizoen zelfs topscorer van Feyenoord met 17 treffers. Datzelfde presteert Julio ‘El Jardino’ Cruz een seizoen later (19 goals). Toch kan Arie Haan niet voorkomen dat de onvrede in zijn selectie groeit. Na een tweede plek in de competitie en het bereiken van de halve finale van de Europa Cup II, werkt het niet meer. De mix van Nederlandse oudgedienden, Zuid-Amerikanen en opkomende jongelingen zorgt voor een verstoorde selectie. Dat Haan met ijzeren vuist wil regeren valt bovendien niet bij iedereen in goede aarde. De prestaties lopen al snel terug, waarna Haan wordt ontslagen.

Zijn opvolger is Leo Beenhakker en die brengt een kentering teweeg. De voormalige trainer van Real Madrid spreekt de Spaanse taal, waarmee hij contact weet te leggen met de Spaanstalige spelers. Hij vraagt simpelweg hoe het met ze is. Of thuis alles goed gaat. Maakt eens een grapje. Zijn aimabele stijl, inclusief de bekende arm om de schouders, zorgt ervoor dat Beenhakker ze weet te raken. Met de Braziliaanse verdediger Tininho durft Feyenoord zelfs nog een Spaanstalige speler aan te trekken. Uiteindelijk wordt Beenhakker met Cruz, Graff en Tininho in 1999 landskampioen. Na een aanloopperiode vol culturele aanpassingen kent de Zuid-Amerikaanse invasie daarmee een bevredigend einde.

Delen

Reacties

Vergeet ook nooit die wedstrijd in de Kuip tegen Juventus met de twee van Cruz.........
Er kwamen er zo veel, en er waren er zo veel die niet voldeden dat er geruchten gingen dat Arie Haan er aan meeverdiende x).
Zoo wat was ik blij in die tijd dat er Zuid-Amerikanen bij kwamen. Ze waren ook echt niet slecht; Graff vond ik de minste.
Sanchez was toch echt wel een goede speler, houdt het simpel en goede afmaker met rechts, links en hoofd. 17 goals voor een nr 10 is sindsdien denk ik niet meer gebeurd. Waarom het bij een goed seizoen bleef kan ik mij niet meer herinneren, denk dat Beenhakker andere keuzes heeft gemaakt.
Volgens mij kwam hij op een andere positie te spelen waar hij minder presteerde. Is toen ook in dat jaar verhuurd aan een Spaanse club... en niet meer terug gekomen.
In zijn eerste seizoen bij de club uit Rotterdam vormde hij een combinatie met Henrik Larsson, waardoor hij in het seizoen 1996/97 clubtopscorer werd van Feyenoord. Na een trainerswisseling werd hij in zijn tweede seizoen vooral gepositioneerd als rechtsbuiten. Op deze positie had hij een stuk minder rendement, waardoor hij langzamerhand steeds minder gebruikt werd. In zijn derde contractjaar onder Feyenoord werd hij uitgeleend aan Deportivo Alavés in de Primera División. In goed overleg met Feyenoord werd in augustus 1999 zijn contract ontbonden.
Weergaloos, Sánchez was stug maar echt een goaltjesdief... en Julio mijn favoriet. Gezegend met een shirt van hem plus zijn krabbel erop. Vergeet ook nooit die wedstrijd in de Kuip tegen Juventus met de twee van Cruz. Wat een tijden. Hoop dat we dit weer mogen beleven.
Mooi stukje overigens 👌🏼
En er was nog een pareltje uit Brazilië in '99/'00. Somalia, die zorgde ervoor dat we doorgingen naar de 2e Poulefase van de Champions League. Door beslissend te zijn tegen Rosenberg.
Dat was zo'n beetje z'n enige ook, maar wat een mooie was dat ;-)
Daarom ook dat ik hem benoem! Anders had die geweldige wedstrijd tegen Marseille nooit plaats gevonden.
Tininho was toch een Portugees sprekende speler?
Ja dat begrijp ik, in het stuk staat dat er nog een Spaans sprekende speler aangetrokken werd met Tininho.
Klopt, ook een Portugees sprekende speler. Meesten begrijpen de Spaanse taal wel redelijk.
Leuk stuk...ook triest om te bedenken dat een grote club zo'n klein kan zijn. Door je werknemers zo slecht te begeleiden. Blijkbaar was er geld teveel of een idee te weinig . Gelukkig gaat het ji anders volgens een interview met de trainer Slot
Gast ..kappe met die clickbaits...plaats dit mooi geschreven stuk morgen en niet nu
Zie hier niet echt een overdreven clickbait gehalte in, vooral omdat het jaartal achter de titel staat.
FeyenoordReport op headliner dat is pas een bizar overdreven clickbait site.
Wie dit ook heeft geschreven super gedaan.