dsc00395

1908.nl

Nieuws

Het ontstaan van 'De Kuip' als bijnaam; ‘den machtige kuip’

Dennis

In 1937 werd Stadion Feijenoord geopend. Het duurde echter twaalf jaar voordat het de bijnaam ‘De Kuip’ kreeg. Met hoofdletters.

Sportgeschiedenis.nl onderzocht de herkomst van de bijnaam en ontdekte dat de term ‘kuip’ vrijwel direct werd geïntroduceerd. Daags na de openingswedstrijd op 27 maart 1937, schreef dagblad De Maasbode al over ‘den machtige kuip’. De krant was vooral geïnspireerd door de vormgeving van het stadion. Het duurde niet lang voordat een andere krant volgde. De Nieuwe Tilburgsche Courant opende na de eerste interland in het stadion (Nederland-Belgie) met; ‘Een heele stadsbevolking van 60.000 zielen in een groote ronde kuip verzameld, het was een machtig gezicht’. De Haagsche Courant volgde met: ‘Het was in het inwendige van de geweldige kuip recht gezellig.’

De term ‘kuip’ was zodoende groeiende, maar er werd nog niet gesproken over De Kuip. Het Limburgsch Dagblad schreef in november 1937 voor het eerst over het begrip ‘Feyenoord-kuip’. Rondom de interland Nederland-Luxemburg tekende de krant op; ‘De belangstelling valt geweldig mee, niet minder dan 50.000 menschen zullen in de Feyenoord-kuip aanwezig zijn’. Een half jaar later haalde Het Twentsch Dagblad dezelfde term aan; ‘Verschillende vereenigingen, welke in Rotterdam speelden, hebben verklaart dat ze in die ‘kuip’ hun gewonen spel niet konden ontplooien.’

Na de oorlog – waarin het stadion niet in gebruik is geweest – pakte Het Vrije Volk de draad op. In de kop van een artikel over het tienjarige bestaan, wordt voor het eerst de bijnaam genoemd. Weliswaar nog zonder hoofdletter: ‘De kuip ontving meer dan drie miljoen gasten.’ Diezelfde krant pakte op 12 januari 1949 echter de primeur door het stadion ‘De Kuip’ te noemen. De geboorte van de bijnaam was een feit.

Delen

Reacties

Grappig. Stukje geschiedenis weer
Het is alleen jammer dat wij als Feyenoord het record niet op eigen naam hebben staan. De grote toeschouwers aantal staat op de naam SVV. SVV kon in 1949 kampioen van Nedeland worden en speelde die dag tegen SC Herenveen. Dat record is daarna officieel nooit meer verbroken.
Bij een wedstrijd Feyenoord- Twente waren eens 68.000.
En bij de wedstrijd Feyenoord -Estudiantes, stond ik op vak S en kon me nauwelijks bewegen.
Het verhaal ging de ronde , dat er teveel kaarten waren verkocht.
De schatting was dat er wel 70.000 toeschouwers de wedstrijd bijwoonden.
Leuk deze historie. Misschien een rare vraag van mijn kant (…) maar wellicht ook eens leuk aandacht te besteden aan wie J.P. van Eesteren was. Wat ik mij weleens afvraag is waarom er nog steeds op een bord in de Kuip vermeld staat dat hij het stadion bouwde (in plaats ervoor te kiezen daar een reclamebord van te maken). Op een bepaalde manier wordt hij dus nog geëerd.
Het bedrijf bestaat nog en die betalen dacht ik ook de boarding.