spandoek-you-cant-ban

Lunatic News

Series

HISTORY · Rome: 'You Can't Ban a Feyenoord Fan' (2000)

Van de redactie

Wanneer Feyenoord komende donderdag aantreed tegen SS Lazio, zal het uitvak in het Stadio Olimpico leeg zijn. Dit als gevolg van een straf die de UEFA de Rotterdammers heeft opgelegd naar aanleiding van misstanden tijdens het vorige Europese seizoen.

Daarmee herhaalt de geschiedenis zich. Op 29 februari 2000 zijn er eveneens geen supporters welkom als Feyenoord in Rome speelt tegen SS Lazio. Niet de UEFA, maar toenmalig Feyenoordvoorzitter Jorien van den Herik besluit geen fans mee te nemen. Hij besluit daartoe na de hevige rellen rondom een oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkussen eerder dat jaar. De beelden van een losgeslagen Feyenoordaanhang in Duitsland gaan de wereld over. Voor Van den Herik is het de bekende druppel. Hij besluit voorlopig geen supporters mee te nemen naar Europese wedstrijden.

Zodoende zijn er geen Feyenoordsupporters welkom als de club aantreed tegen SS Lazio in de tweede poulefase van de Champions League. Maar dat betekent niet dat er geen Feyenoorders aanwezig zijn in het Stadio Olimpico. Een paar honderd supporters laten zich niet beteugelen en weten de wedstrijd bij te wonen. De Italiaanse politie – toch wat verrast door de opkomst – besluit de supporters bij elkaar te zetten. Zo ontstaat er een spontaan uitvakje. Uiteindelijk zijn de aanwezigen getuigen van een historische wedstrijd.

Als reactie op het bezoekverbod hebben de supporters een spandoek meegenomen met de tekst ‘You Can’t Ban a Feyenoord Fan’ (vrijvertaald: je kan een Feyenoordfan niet weren). Het spandoek groeit uit tot een iconisch beeld dat feilloos het gevoel omschrijft van de fanatieke aanhang. Zij zullen de club altijd volgen. Wel of geen verbod.

spandoek-you-cant-ban
lazio-roma
Lunatic News

Delen

Reacties

Heel andere tijden dan tegenwoordig. In meerdere opzichten. Sommige beter, sommige slechter maar wel een mooie tijd. Al was ik daar niet bij in Rome.
Was weer een gezellige avond, mooie herinneringen aan