sturm-graz-2000

Screenshot

Nieuws

HISTORY · Sturm Graz en de mobiele telefoon (2000)

Van de redactie

Donderdag speelt Feyenoord in de tweede speelronde van de Europa League groepsfase een thuiswedstrijd tegen Sturm Graz. 

Ruim twintig jaar geleden stonden beide clubs ook tegenover elkaar. Toen troffen ze elkaar in de laatste voorronde van de Champions League. Na de heenwedstrijd in Oostenrijk met 2-1 te hebben verloren, moest kwalificatie voor het hoofdtoernooi in de De Kuip worden afgedwongen.

Het werd een pijnlijke avond op 23 augustus 2000. Eentje omlijst met frustraties. Sturm Graz was zeker niet de sterkste tegenstander, maar de Rotterdammers bleven wel steken op 1-1. Weg Champions League. De Oostenrijkers kwamen één keer voor het doel van Dudek en deden daarna alles om het spel te vertragen. Dit tot razernij van de toeschouwers, die allerlei voorwerpen naar het veld wierpen. Feyenoord zou daarvoor een boete krijgen van 55 duizend gulden.

Hoe diep de frustratie bij Het Legioen was, bleek na afloop van de wedstrijd. Op het veld werd naast de vele aanstekers zelfs een mobiele telefoon gevonden. Een unicum, want destijds liep nog niet iedereen met zo'n ding. In De Kuip heeft een supporter gestaan die zijn mobiele telefoon uit zijn zak haalde en besloot het apparaat in de richting van een aansteller uit Oostenrijk te gooien.

Een even ontluisterende als opvallende actie, als kenmerk van de machteloosheid die iedereen in de Kuip die avond voelde.

Delen

Reacties

Zo zie je ook hoe herinneringen vervagen/vervormen. Had echt in mijn hoofd zitten dat die telefoon tegen Bayern was.
Had er toen ook iemand een schoen gegooid? Staat me iets van bij....