1998-1999-pb-25-kopie

FSV De Feijenoorder/ Piet Bouts

Series

HISTORY · Tomasson: Goals en middelvinger tegen Lazio (2000)

Aanstaande donderdag speelt Feyenoord zijn eerste wedstrijd in de poulefase van de Europa League. De Rotterdammers nemen het op tegen SS Lazio in het Stadio Olimpico in Rome.

De meest legendarische wedstrijd tussen beide teams werd gespeeld op 29 februari 2000. SS Lazio en Feyenoord hebben elkaar dan geloot in de tweede poulefase van de Champions League (in 2000 bestaat de Champions League nog uit twee groepsfases). In Rome treft het elftal van trainer Leo Beenhakker een Romeinse ploeg die barst van de vedetten. Voor de kansen van de Rotterdammers wordt vooraf weinig gegeven. Maar dat is buiten een woedende Deen gerekend.

Jon Dahl Tomasson wordt door Beenhakker voor deze wedstrijd op de bank gezet. Doorgaans is hij basiskracht. De beslissing van de trainer zorgt voor stoom uit zijn oren. Helemaal als Feyenoord matig speelt en zelfs 1-0 achter komt. Bij het begin van de tweede helft wordt Tomasson alsnog binnen de lijnen gebracht. Getergde spelers zijn vaak de beste spelers, moet Beenhakker hebben gedacht. En inderdaad, het wordt Tomasson zijn wedstrijd. Een kwartier voor tijd zorgt hij met een schot in de bovenhoek voor de gelijkmaker. Kort daarna profiteert de Deen van een verdedigingsfout en is meedogenloos: 1-2. De aanvaller is buiten zinnen van vreugde en revanche. In extase steekt hij zijn middelvinger op naar de bank, die hij bij de aftrap nog warm hield.

Na afloop is er beroering over het gebaar van de doorgaans koele Deen. Tomasson verklaart direct dat hij zijn woede uitte richting de trainer die hem buiten de basis hield. Terug in Nederland zegt hij dat de vinger was bedoeld voor de Lazio-aanhang, dat zich rascistisch uitliet richting de donkere Feyenoordspelers.   

Beenhakker slaakt een diepe zucht en heeft er geen moeite."Tomasson heeft met twee doelpunten wraak genomen op een trainer die weigerde hem op te stellen. Mooi toch? Ik haat tevreden wisselspelers." 

SS Lazio - Feyenoord 1 - 2

37' 1-0 Juan Sebastian Veron 

78' 1-1 Jon Dahl Tomasson

84' 1-2 Jon Dahl Tomasson

SS Lazio: Luca Marchegiani, Guerino Gottardi, Fernando Couto, Nestor Sensini, Sinisa Mihajlovic (Paolo Negro, 40), Attilio Lombardo, Roberto Mancini, Diego Simeone, Juan Sebastian Veron (Pavel Nedved, 69), Alen Boksic, Simone Inzaghi (Dejan Stankovic, 60)

Feyenoord: Jerzy Dudek, Ulrich van Gobbel, Bert Konterman, Ferry de Haan, Tomasz Rzasa, Paul Bosvelt, Jean-Paul van Gastel (Christian Gyan, 82), Patrick Paauwe, Jan de Visser (Radoslav Samardzic, 75), Bonaventure Kalou (Jon Dahl Tomasson, 46), Julio Cruz

Delen

Reacties

Is het idee voor Arne Slot om Szymanski buiten de basis te houden en hem pas bij een 1-0 achterstand in de tweede helft te in te brengen?