elftal-2008

FSV De Feijenoorder

Series

Deadline Day · De transferzomer van Peter Bosz (2007)

In het seizoen 2007/2008 lijkt er bij Feyenoord geen eind te komen aan alle transfers. Technisch manager Peter Bosz krijgt de opdracht om de club Champions League voetbal te bezorgen. Bosz gaat voortvarend van start. Schrijft een technisch plan en zorgt voor een metamorfose van de selectie. 

Zoekend naar de kortste weg naar succes komt Bosz uit bij gevestigde namen die aan het eind van hun carrière zitten. Giovanni van Bronckhorst is de eerste die zijn ja-woord geeft. Al snel volgen Kevin Hofland en Tim de Cler. Als daarna ook Roy Makaay, Michael Mols en Denny Landzaat komen, stijgt de kampioenskoorst bij het Legioen tot grote hoogte. Verwacht wordt dat deze spelers er vanaf de eerste wedstrijd staan. Goedkoop zijn ze alleen niet. Voor Feyenoord-begrippen zijn het allen grootverdieners. Bovendien hebben ze een leeftijd dat restwaarde te verwaarlozen is. Het is aannemelijk dat Rotterdam de laatste halte is voor hun voetbalpensioen.

Met het aantrekken van oudgedienden zet Feyenoord bewust in op een directe kwaliteitsinjectie. Nog datzelfde seizoen wil de club Champions League voetbal halen. Daarmee kiest men voor kortetermijnsucces in plaats van langetermijnbeleid. Indien het miljoenenbal daadwerkelijk wordt gehaald zal niemand erover klagen.

Het loopt echter anders. Tot aan de winterstop worden de verwachtingen waargemaakt en staat Feyenoord bovenaan. Na de winterstop stort het project echter in elkaar. Feyenoord eindigt dat seizoen slechts zesde. De KNVB-beker wordt weliswaar gewonnen, maar een Champions League ticket is ver weg. Zonder de miljoenen uit het kampioenenbal weegt het forse salarishuis zwaar op de schouders van de club. De prestatie van de oudgedienden nemen af, maar de salarissen blijven overeind.  

De naweeën zijn zichtbaar op het veld. Magere jaren volgen onder de trainers Gertjan Verbeek en Mario Been. Jaren waarin er geen ruimte is voor kwalitatieve investeringen en de club noodgedwongen moet terugvallen op jeugdspelers. Pas in 2012 komt de club het lek enigszins te boven. Onder Ronald Koeman wordt Feyenoord uit het niets tweede. Bosz is dan al weg. In 2009 toont hij zich solidair met Verbeek en verlaat de club.

 

Belangrijkste aanwinsten in 2007/08

Speler Vorige club Afkoopsom/huur 
Roy Makaay Bayern München € 5 miljoen
Tim de Cler AZ Alkmaar € 2,8 miljoen
Kevin Hofland VfL Wolfsburg € 2,6 miljoen
Chun-soo Lee Ulsan Hyundai € 2 miljoen
Michael Mols ADO Den Haag Transfervrij
Denny Landzaat Wigan Athletic € 1,5 miljoen
Giovanni van Bronckhorst FC Barcelona Transfervrij
Nuri Sahin Borussia Dortmund Gehuurd
Andwelé Slory Excelsior Rotterdam Transfervrij
Luigi Bruins Excelsior Rotterdam Onbekend

 

Belangrijkste vertrokken spelers in 2007/08

Speler Nieuwe club Afkoopsom/huur
Royston Drenthe Real Madrid € 14 miljoen
Romeo Castelen Hamburger SV € 2,5 miljoen
Angelos Charisteas 1.FC Nürnberg € 2,5 miljoen
Stijn Huysegems FC Twente Onbekend
Ali Boussaboun Al-Wakrah SC Transfervrij
Pascal Bosschaart ADO Den Haag Transfervrij
Joonas Kolkka NAC Breda Transfervrij

 

Delen

Reacties

Landzaat kwam tijdens de winterstop pas
Nuri Sahin, had die graag wat langer in De Kuip zien spelen (toen der tijd). Weet niet of dat Feyenoord ooit de kans heeft gehad om hem over te nemen. Of konden hem gewoon niet betalen, kan ook nog.
Is daarna nog verkocht aan Real Madrid. Denk niet dat we die konden betalen idd.. ;). Was wel echt een vreselijk goede speler.