
Nieuws
Van Persie over zijn werkwijze: “Die structuur helpt enorm en geeft mij veel vertrouwen”
Robin van Persie is vol enthousiasme aan de slag gegaan als hoofdtrainer van Feyenoord. De clubicoon staat erom bekend dat hij elk moment aangrijpt om beter te worden en weinig aan het toeval wil overlaten. Tegenover Feyenoord Media geeft hij een inkijkje in zijn werkwijze die hij voor ogen heeft in De Kuip.
Een duidelijke structuur en heldere afspraken zijn volgens Van Persie belangrijke voorwaarde om tot goede resultaten te komen. “Elke week weten we wat ons te doen staat. Hoe we ons voorbereiden op wedstrijden en hoe we de spelers optimaal kunnen laten presteren. Dat geeft veel rust en helderheid.” Naast zijn ervaringen als trainer, put hij daarvoor ook uit de lessen die hij gedurende zijn lange carrière als topvoetballer heeft opgedaan. “We hebben schema’s klaarliggen voor verschillende scenario’s: of we nu drie wedstrijden in de week spelen of zes dagen voorbereiding hebben, alles is uitgedacht. Die structuur helpt enorm en geeft mij veel vertrouwen."
Discipline en volwassenheid
In de samenwerking met de spelersgroep is het voor Van Persie belangrijk dat er een gezonde balans is tussen discipline en een volwassen topsportmentaliteit. “We hebben huisregels opgesteld, ook voor naast het veld. Ik ben geen voorstander van een boetesysteem of dat soort gekkigheid. Veel spelers hebben zelf al kinderen, dus ik behandel hen als volwassenen. Tegelijkertijd verwachten we ook dat ze zich volwassen gedragen, met simpele maar duidelijke gedragsregels. Respect en verantwoordelijkheid zijn de basis." Van Persie denkt even nodig te hebben om zijn visie en werkwijze in te slijpen. Om die reden ziet hij het niet als een nadeel dat hij gedurende het seizoen instapt bij Feyenoord. “Het geeft ons de kans om niet alleen aan de korte termijn te denken, maar ook om al richting volgend seizoen te bouwen.”
Technische staf
De geboren Rotterdammer verwacht niet alleen veel van zijn spelers, maar ook van zijn assistenten en andere betrokkenen rondom het eerste elftal. "De staf zet de standaard en daarin zijn samenwerking, energie en discipline essentieel. Wij creëren met z’n allen de voorwaarden, zodat de spelers optimaal kunnen presteren. Feyenoord is een grote club. De verwachtingen zijn hoog en dat is terecht. Wij moeten daar ook als staf elke dag keihard aan werken.
Van Persie neemt het stokje over van interim-trainer Pascal Bosschaart, op het moment dat de club derde staat in de Eredivisie. De derde plek in de competitie geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League. Feyenoord is daarvoor in een strijd verwikkeld met AZ, FC Twente en FC Utrecht en kent bovendien een waslijst aan blessuregevallen. “De derde plek is de doelstelling. Binnen onze mogelijkheden gaan we daar keihard voor werken”, zo besluit Van Persie.
Reacties
Het zou erg leuk zijn als de Europese surprises nog niet allemaal zijn uitgepakt maar nu roodzwart uit Milaan zo nadrukkelijk tekort schoot zal blauwzwart uit die zelfde stad voldoende gewaarschuwd zijn. Dus een reality-check op de korte termijn ligt voor de hand. Maar het echte werken aan de toekomst moet in de Eredivisie gebeuren en dat is met alle blessures al uitdaging genoeg.
Daarbij zou ik graag willen dat we nu echt, eens slim gaan trainen.
Corners en vrije trappen trainen zoals beloofd door Brian Priske.
Dominant betekent ook dat je per wedstrijd een van de corners/ vrije trappen maakt.
Dat is het grote verschil tussen PSV en Feyenoord. Het staat daarmee vaak al 1 -0 voor PSV.
Dit geeft heel veel vertrouwen. en voetbalt wat makkelijker. We hebben Gernot Trauner, David Hancko, Thomas Beelen en Jakub Moder en een geweldige corner nemers Anis Hadj - Moussa (Vitesse) en Igor Paixão
Als je een complementaire staf hebt, kunnen die veel verzorgen op tactisch en technisch gebied. Met Reijnen heb je al gezien dat er een goede zit, hopelijk ook met Hake. Hulshof was heel belangrijk onder Slot, hopelijk kan Hake die rol overnemen. Uiteindelijk is RvP eindverantwoordelijk en gaat hij hopelijk vooral logische beslissingen nemen. Bij Feyenoord heb je (mits spelers fit zijn) 9 van de 10 potjes een beter team dan de tegenstander. Hij moet ervoor zorgen dat dit op het veld en de score tot uiting komt.
In het voetbal en vooral bij Feyenoord is logica niet altijd vanzelfsprekend. Priske begon met die formatiewissel en huddle. Dat was voor velen bij Feyenoord vreemd, en dat was volgens mij met wat rare wissels al het begin van het einde. RvP kent de cultuur en zal neem ik aan die fouten niet maken want bij Feyenoord wordt dat nauwelijks getolereerd. Het momentum zou best wel eens kunnen zorgen dat dit een (redelijk) succes wordt. Ik geniet er van om hem te zien nu, zo bevlogen en enthousiast als trainer. Heb hem als 18 jarige nog zien debuteren. Talentvolle trainers moeten de kans krijgen, wel moet hij open staan voor hulp en moet de club hem zo goed mogelijk helpen. Bij hem vrees ik dat hij te eigenwijs kan zijn en niet open staat voor andere meningen. Is en blijft een gok. Gisteren bij de presentatie werd totaal niet duidelijk welke specifieke kenmerken van RvP hem nou geschikt maken voor deze job. Laten we hopen dat dit de start is van een geweldige trainers carrière voor RvP. Het is een hele mooie maar enorm moeilijke job waar hij aan begonnen is.