dsc00341

Nieuws

VASF-oprichter: "Denk dat ze van ons af willen, maar dat is niet zo simpel"

Van de redactie

Er is gedoe over een aandeel in Stadion Feyenoord. Over de meerderheid en zitplaatsrecht. De Sportclub Feyenoord claimde de meerderheid en hevelde deze over naar de Kromme Zandweg BV. Daar tegenover staan de aandeelhouders die verenigd zijn in de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF).

VASF-oprichter Aad de Jong (80) is een door de wol geverfd lid en weet veel over de rechten en plichten van aandeelhouders. “Niet alleen meepraten van onze kant, ze hebben onze stem gewoon nodig”, zo vertelt hij in Perspectief. Hij verklaart de noodzaak tot oprichting van de VASF en verduidelijkt de materie over zitplaatsrecht en uitgegeven aandelen.

Zitplaatsrecht
De huidige Kuip wortelde in 1935. Plannenmakers meldden zich bij de Sportclub, wilden een stadion bouwen, maar hadden geen geld. De strategie om aan financiën te komen was het uitgeven van aandelen. Er werd 1,2 miljoen gulden binnen geharkt: 2000 aandelen (V) gingen voor (nominaal)100 gulden van de hand, met daaraan gekoppeld een lening van 400 gulden. Aan elk aandeel V zat een recht op een overdekte zitplaats aan de lange zijde gekoppeld waar vrij over kon worden beschikt bij iedere voetbalwedstrijd. De 2000 aandelen C gingen ook voor 100 gulden de deur uit maar hadden geen recht op een zitplaats. Aan zowel deze V als C aandelen zijn statuten gekoppeld: Unieke voor C en unieke voor V. Dat betekent dat je ze niet bij elkaar kunt optellen, ze hebben verschillende rechten. “Cees Ultee van de Sportclub weet dat het zo is en vertelt onwaarheden over ‘zijn meerderheid. Het waarom? Ik weet het niet.”

Aandeelhoudersvereniging
Aan het woord is de bijna 80-jarige Aad de Jong. Aandeelhouder en supporter. “In de jaren 80 besloot ik, samen met mijn zoon Matthijs, aandelen te kopen.” Bij de Stadionrenovatie liep De Jong tegen een probleem aan: “De rechten van de aandeelhouders werden met voeten getreden. Daar wilden ze plots van ‘ons’ af en dat is nog steeds zo. Maar omdat deze nu eenmaal in bezit zijn van particulieren en bedrijven krijg je die niet zo maar weg.” Tijdens een vergadering van de aandeelhouders liep het hoog op. “We werden door de Sportclub in de maling genomen.’’ Een reden voor de mannen Van Merkensteijn sr., Van de Veerdonk en De Jong om de VASF op te richten. Van de 2000 V-zitplaatsen valt 80% onder het lidmaatschap, gerund door een bestuur. “We zijn geen supportersvereniging maar een aandeelhoudersvereniging. Wijselijk gezien zouden we ons daartoe moeten beperken. Maar ja, de emotie overheerst en het is ook fijn om sappige verhalen te lezen over de club en spelers en dat je dan feitelijk op de stoel van de supporters vereniging gaat zitten. Zakelijk gezien ben je aandeelhouder alleen niet op zondagmiddag om 14.30 uur. Dan ben je twee uur lang supporter.”

Statuten
Terug naar de (unieke) statuten. De Jong bladert door zijn documentatie en haalt de meest interessante boven water betreffende de V: Te beginnen bij artikel 30 (overdekte zitplaatsrecht), artikel 4 (het maatschappelijk kapitaal), artikel 7 (uitgifte aandelen), artikel 28 (de winst uitkering), artikel 36 (vergaderrechten) en niet te vergeten de artikelen 39 en 40 (wijzigen van statuten). Allemaal interessant om te lezen en op te slaan. Er is een 2/3 meerderheid van de uit gebrachte stemmen V nodig om dit een andere richting in te krijgen. “Daar kan je niet omheen,’’ betoogt De Jong. “Dat betekent dus niet alleen meepraten van onze kant. Nee, ze hebben onze stem gewoon nodig.” En dan de C-aandelen. Deze brachten weliswaar geen kapitaal in, maar geven de Sportclub wel voeding voor de aangelegde structuur: het benoemen van de commissarissen die vervolgens weer de stadiondirecteur aanstellen. Vaak zijn deze afkomstig uit de eigen koker, en voeren in praktijk de opdrachten uit van de Sportclub. De V-aandeelhouders hebber hier geen inspraak in. De VASF vroeg ooit om een commissaris aan te stellen uit de hoek van de VASF. Dat voorstel is weggewuifd. De Jong afsluitend: “Denk gewoon dat ze van ons af willen maar dat is niet zo simpel."

Delen

Reacties

"Mijn voorouder heeft zich in 1935 voor 100 gulden ingekocht, dus je komt echt niet zomaar van me af!"
Ik vind het oppijpen van het eigenbelang bij dit soort clubjes een beetje misplaatst.
Ik heb hier eerder discussies over gevoerd op 1908.

Je voelt aan alles dat de VASF er vooral voor zichzelf inzit. Omdat Opa in 1935 een paar centjes in De Kuip heeft gestopt, vinden ze nog steeds dat ze 'recht' hebben op een onevenredig betere deal dan alle andere supporters. In het engels noem je dat 'entitlement'.

Het zou ze sieren als ze zouden zeggen: "jongens, we hebben bijna 100 jaar voordeel getrokken van deze constructie, het is prima geweest, we hebben er veel meer uitgehaald ten opzichte van de investering toentertijd van Opa. Nu gaan we ook weer gewoon bijdragen zoals alle andere supporters en leveren we onze rechten in zodat Feyenoord hier niet meer mee zit opgescheept. YNWA".

Maar goed, ze zullen wel proberen er alles voor zichzelf uit te blijven halen.
Inderdaad, geef deze mensen de kans om die kaarten om te zetten in een seizoenskaart. Maar dit is een bizarre deal. oneindig gebruik mogen maken van een stoel. Heel dom gedaan om daar geen einddatum op te zetten. Als je dit door rekent hebben ze voor ca. €2000 stoelen gekocht voor het leven.

blijkbaar is hier juridisch niet iets mogelijk.
In Artikel 28 staat ongetwijfeld haarfijn beschreven hoe ze die inleg al lang weer terugverdiend hebben. Deze mensen krijgen betaald om voor het leven een overdekte stoel in de Kuip te hebben.
Domme reactie die mensen betalen elk seizoen los van consumpties 1700 euro bij....
Merendeel is in bezit van bedrijven als ABNAMRO en div stichtingen zoals de Witte Bergen die de club telkens helpen. De losse aandeelhouders die niet gaan zetten vaak hun kaart om te helpen op Ticket Exchange zodat Feyenoord toch nog 60 euro per kaartje vangt. Ze kunnen ze ook voor niks weggeven maar merendeel helot de club zo ook nog. En ze betalen 1700 pj extra voor de zaal pp. Diverse jongere supperters hebben een aandeel zoals Frans Reichart Jan de Knecht en dat zijnallemaal echte trouwe supporters.
Ik heb 10 jaar geleden 5 miljoen geërfd van mijn grootvader. Daar heb ik 10 jaar plezier van gehad. Dat is lang genoeg, nu geef ik alles weg....

Zou jij het doen?
Nee. En dat is precies het probleem. Dit is voor Feyenoord en het stadion een blok aan het been. Je wil helemaal geen groep rare snuiters als aandeelhouder met inspraak en zeggenschap. Ze voegen in deze constructie NUL waarde toe. Sterker nog, het is netto negatief. En zij zullen, zoals je terecht zegt, die stap om er wat aan te doen nooit zetten.
Zonder die rare snuiters was de kuip misschien nooit gekund. Er zijn maar 2 oplossingen en dat is uitkopen. of wachten op een nieuw stadion. Als je nu bv 10 jaar een seizoenkaart aanbiedt en een leuk bedrag dan maak je misschien een kans. Bij particulieren, want de ABN vindt het te mooi om gasten te ontvangen bij een topwedstrijd.
Helemaal eens dat je ze zal moeten uitkopen.

En met rare snuiters bedoel ik niet dat het rare mensen oid zijn maar een bonte verzameling die niet de meest wenselijke aandeelhouders zijn.
Klopt niks van wat je zegt club verdient goed aan deze aandeelhouders waarvan merendeel flink meer betaalt per seizoen dan jij. 1700 pj extra per kaart. En winst via ticket exc. Dus...wel feiten goed weergeven. Ik heb mijn aandeel verkocht 2j terug en ja daar zit de winst, eerlijk is eerlijk 3000 gulden betaalt 11000 euro gekregen maar dat had met gewone aandelen ook gelukt in 35 jaar
Fey wilde voor nieuw stadion zelfs nieuwe aandelen met zitrecht uitgeven....op zich frappant