VK Sportphoto
Nieuws
12/12: De geboortedag van Het Legioen
12 december 1962 zal voor altijd een dag blijven die de geschiedenisboeken in is gegaan als de geboortedag van het Feyenoord-Legioen.
De Rotterdammers wonnen op die dag van het Hongaarse Vasas Budapest en bereikte zo voor het eerst de kwartfinales van de Europa Cup 1. Het beslissende duel werd op neutraal terrein gespeeld. Antwerpen werd de speelstad en voor het eerst kreeg Feyenoord steun van ruim 30.000 fans bij een duel buiten Rotterdam. "Die Belgen hadden niet op zoveel Nederlandse fans gerekend", aldus Hans Fortuin tegenover RTV Rijnmond.
De wedstrijd tussen Feyenoord en Vasas Budapest wordt op 12 december 1962 gespeeld in Antwerpen. Stadion De Bosuil zit afgeladen met Nederlanders. De wedstrijd wordt in het Antwerpse stadion afgewerkt omdat Feyenoord en Vasas Budapest eerder twee keer gelijkspelen (1-1 en 2-2). Omdat uitdoelpunten in die tijd nog niet dubbel tellen, volgt er een beslissingswedstrijd. Deze moet op neutraal terrein gespeeld worden en daarvoor wordt de Belgische stad als locatie aangewezen.
Veel Nederlanders reizen Feyenoord met auto’s, bussen, scooters en al liftend achterna. Zij zien hoe middenvelder Rinus Bennaars Feyenoord tien minuten na rust met de enige goal van de wedstrijd Feyenoord naar de kwartfinale van de Europa Cup 1 helpt. Hij werd destijds gebombardeerd tot de ‘Held van Deurne’ en is nog steeds trots dat hij al die fans in hogere sferen bracht. "Maar het was vooral een teamprestatie", aldus Bennaars tegenover RTV Rijnmond een aantal jaar geleden voor zijn overlijden in november 2021. Als de wedstrijd is afgelopen worden de Feyenoordspelers door de fans op de schouders genomen. Euforisch klinkt het 'Hand in Hand' door het stadion. "Dat zal mij altijd bijblijven. Als kleine jongens haakten we in en zongen we heel hard mee,” blikte Bennaars lachend terug.
Wie die avond ook in het stadion zitten zijn Leo Beenhakker en Hans Fortuin. Beenhakker, dan 20 jaar jong en in militaire dienst, had zich eigenlijk aan de avondklok moeten houden op de kazerne. "Ik liep in mijn militaire uniform de poort uit met daaronder mijn gewone kleren. Uiteindelijk ben ik in mijn burgerkloffie met de bus naar Antwerpen gegaan", aldus de latere Feyenoord-trainer. Hij wordt bij terugkomst gesnapt door zijn commandant. "Maar dat vond ik helemaal niet erg. Ik had het er graag voor over als Feyenoord-supporter".
"Die Belgen hadden niet op zoveel Nederlandse fans gerekend. Eerst waren ze nog iedereen aan het controleren, maar daar werd snel vanaf gezien", zo geeft Hans Fortuin aan die ook als supporter mee was naar Antwerpen. De terugreis verloopt voor velen verre van soepel. "Veel buschauffeurs hadden de fans bij het stadion afgezet en later een parkeerplek gezocht. Tsja, velen konden hun bus niet meer terugvinden. Dat waren vermakelijke taferelen en uiteindelijk maakte niet uit na zo’n legendarische wedstrijd. We waren allemaal uitgelaten omdat we gewonnen hadden."
Feyenoord strandt in het seizoen 1962-1963 in de halve finale van de Europa Cup 1. Het Franse Stade Reims wordt in de kwartfinales verslagen, maar het Benfica van Eusebio blijkt in de halve finale een maatje te groot. Ook met het uitduel tegen de Portugezen wordt er geschiedenis geschreven. In totaal gaan er 1500 supporters, verdeeld over twee schepen, de selectie achterna. Europa heeft dan definitief kennis gemaakt met Feyenoord en het trouwe Legioen.
Reacties