1908-invest

Series

1908.nl behind the scenes • Investeren in de toekomst

Dennis

Zoals bekend heeft Feyenoord afscheid genomen van Arne Slot. In drie seizoenen behaalde hij de Conference League finale, het landskampioenschap en de KNVB Beker. De succestrainer gaat nu zijn geluk beproeven bij de Europese grootmacht Liverpool. De ‘Periode Slot’ bij Feyenoord markeert gek genoeg ook de bestaansperiode van 1908.nl tot dusver, al waren we het eerste jaar alleen via social media te volgen.

Met het terugblikken op de prestaties van Slot, besloten we ook onszelf tegen het licht te houden. In een aantal artikelen zullen wij uitgebreid ingaan op vragen die we hebben gekregen en lichten we enkele keuzes en uitdagingen toe. Bovendien geven we alvast een voorschot op wat bezoekers in de toekomst mogen verwachten. Vandaag het vierde en laatste deel: Investeren in de toekomst

Inkomsten
Hierover hoeven we niet geheimzinnig te doen. De website wordt betaald van de advertenties die rondom artikelen staan. We kiezen ervoor de hoeveelheid acceptabel te houden en geen plotseling bewegende versies te gebruiken die tot ergernis leiden. Daarmee willen we een rustige lezerservaring behouden.

De advertentiemarkt is sinds de overheidsbeperkingen voor gokbedrijven wel fors gedaald, waardoor we genoodzaakt waren één advertentiepositie toe te voegen. Simpelweg om de vaste lasten te kunnen betalen. Zo draait de website op een groot serverpakket, om een plotselinge grote toestroom van bezoekers op te kunnen vangen. Bij groot nieuws kon de website de piekbelasting namelijk niet aan en dat wilden we niet meer. In onze optiek dient 1908.nl altijd goed bereikbaar te zijn. Ook de kosten voor het gebruik van foto’s loopt maandelijks aardig op, evenals de vergoeding die wij aan de kernredactie uitkeren. Dat laatste met veel plezier overigens en volledig terecht.

Investeren
Het seizoen 2022/2023 was geweldig vanwege het landskampioenschap en ook qua aantallen bezoekers van 1908.nl. Wat dat betreft liften we mee op een gezonde positiviteit rondom de club. De extra inkomsten die daarmee gemoeid gingen, gaven ons de mogelijkheid door te investeren in de kwaliteit van de website. Zo introduceerden we een darkmode, een poll-functie en spelersbeoordelingen. Bovendien lanceerden we eind vorige maand een app, waarmee we nog toegankelijker hopen te zijn. En binnenkort zal nog een feature op 1908.nl te zien zijn.

Ons doel is een onderscheidende en te gekke nieuwsbeleving voor alle Feyenoorders, dus als het even kan investeren we direct in het uitbouwen van de website. Hebben jullie nog gave ideeën voor de site of features die je graag zou zien? Laat het weten in de comments!

Delen

Reacties

Direct via een menu of knop naar alle transfernieuws zou ik heel fijn vinden.
Interviews met oud cult figuren die uit beeld zijn geraakt. Al is het via beeldbellen en niet op locatie om kosten te besparen.
Wat ooit een vrij x account was met #Feyenoord geruchten, is nu dus een commercïeel monster geworden met zowel beperking van inhoud door Feyenoord als ook een ergerlijke manier van bekijken van artikelen door reclame.

Vertaling van uniek naar mainstream gegaan, want er bestaan zeker 10 andere sites die hetzelfde aanbieden qua content.

Je kan nog terug gaan naar het unieke van jaren terug?
Prima site en ga vooral zo door. Ben ook blij dat hier naast goede artikelen ook fatsoenlijke reacties staan. Komt de leesbaarheid ten goede.
Ik( en mees dit vaker) mis nog steedseen knop vorige als je bv dit artikel leest zodat je weer alle berichten ziet kf soort ververs knop. Soms zie ik de melding van een nieuwtje en open ik de app en staat hij er niet. Verversen lukt niet altijd meteen/snel.
Verder ga zo door.
Prima site. Heel veel hulde. Advertenties logisch en noodzakelijk. Zou alleen fijn zijn als er ook achtergrondverhalen over de Financiën van Feyenoord komen.
Nettowerkkapitaal record negatief
De zomer van 2007 verliep heel bijzonder bij onze club. Technisch directeur Peter Bosz presenteerde de ene grote aankoop na de andere zoals Gio en Makaay. De bedoeling was om daarmee kampioen te worden. Feyenoord gokte en verloor. Twee zomers later was het nettowerkkapitaal 37 miljoen euro in de min. Er werd zelfs gevreesd voor een faillissement. Het nettowerkkapitaal is per 30 juni 2023 nog negatiever.
Is dat zorgwekkend en wat betekent die term?
Feyenoord moest per 30 juni 2023 aan schuldeisers in totaal 70 miljoen euro binnen een jaar betalen (kortlopende schulden) en had daarvoor op die datum 20 miljoen euro aan liquide middelen en kortlopende vorderingen beschikbaar. Waar haalt Feyenoord dan dat gat van 50 miljoen euro vandaan? Een deel van de schuld betrekking op vooruitontvangen recettes (12 miljoen euro). In tegenstelling tot 14 jaar geleden ontvangt Feyenoord van de UEFA het startgeld voor de Champions League. Verder was Te Kloese niet voor niets zo blij met de deal met Benfica. Omdat Benfica bereid was om redelijk snel 25 miljoen euro te betalen terwijl de meeste clubs de betaling graag uitsmeren over een lange periode. Uit de jaarrekening blijkt dat Feyenoord per 30 juni 2023 nog een kleine 24 miljoen euro aan transfergelden te vorderen had waarvan zo'n 14,5 miljoen euro pas na 30 juni 2024 zal worden ontvangen.

Waardering vergoedingssommen
Activa worden gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs tenzij er bij die post specifiek wat anders staat. Dat is bij de vergoedingssommen niet het geval.
Vergoedingssommen, hand- en tekengelden en bijkomende kosten inzake spelers en trainers waarmee een bindende overeenkomst is aangegaan worden geactiveerd, verminderd met de lineaire afschrijvingen op basis van de looptijd van de overeenkomst.
In de spelersgroep die per 30 juni 2023 op de loonlijst stond, is voor ruim 67 miljoen euro geïnvesteerd en er was op dat moment ruim 21 miljoen euro op afgeschreven. De boekwaarde van de spelersgroep per 30 juni 2023 was zo'n 46 miljoen euro. Stel Feyenoord had Transfermarkt.nl als zogenaamd spelerstaxateur ingeschakeld voor de bepaling van de actuele waarde en de waardering in de jaarrekening van deze post was tegen actuele waarde geweest, dan was de waardering 208 miljoen euro geweest, oftewel een te verwachten brutotransferwinst van 162 miljoen euro. Daar gaan nog wel de doorverkooppercentages, tekengelden, commissies en opleidingsvergoedingen van af. Verder moet over deze winst nog 25,8% vennootschapsbelasting worden betaald. Dat zal netto voor het gemak ergens rond de 100 miljoen euro zijn, dat in de toekomst is toe te voegen aan het eigen vermogen dat nu nog slechts 6 miljoen euro bedraagt. In dat opzicht staat onze club er financieel goed voor. En dan te bedenken dat als Feyenoord in de Champions League goed presteert, de waarde van de spelers verder zal stijgen.

Operationeel resultaat
In de afgelopen 12 jaar dat onze club financieel aan het saneren is en veelal kampte met een negatief transferresultaat, was slechts tweemaal sprake van een negatief operationeel resultaat. Dat was het afgelopen seizoen met 7 miljoen euro en het seizoen van de coronacrisis 2020/2021. In tegenstelling tot vele andere clubs was de omzet jarenlang hoger dan het totaal van alle kosten. Feyenoord verklaart dat er extra geïnvesteerd is in personeel en dat het kampioenschap extra kosten teweeggebracht heeft (premies en feest). Het meest positieve operationele resultaat ooit was in het seizoen 2017/18 toen een recordomzet van 99.405.000 euro werd geboekt en daar 74.100.000 euro aan kosten tegenover stond, oftewel een operationeel resultaat van een dikke 25 miljoen euro. Dit seizoen in de Champions League zou Feyenoord weer een positief operationeel resultaat moeten gaan geven. De titel van afgelopen seizoen zou zich moeten gaan uitbetalen in een nog positiever resultaat.
Dit heb ik als voorzet gestuurd naar de redactie toen Feyenoord de jaarrekening openbaar maakte. Ik hoopte dat de redactie het zou aanvullen en er een mooi artikel van zou maken.
Ben benieuwd naar reactie van de redactie hierop. Ze zullen het niet voor niets niet hebben verwerkt in een artikel.
Desalniettemin interessante info. Maar mis de validatie er van.
Het kan zijn dat de redactie hier liever niet de handen aan brandt. Als het over financiën gaat, speelt geheimhoudingsplicht al gauw een belangrijke rol. Het is daarom bijna onmogelijk om op dit vlak aan bronnen te komen.
Verder dan een jaarrekening analyseren is waarschijnlijk niet mogelijk en dan is het oppassen om daar geen verkeerde conclusies uit te trekken. Dat zal ongetwijfeld een rol spelen.

Of de redactie tegemoet kan komen aan de wens van @Speedy68 is de vraag.

Omdat Ajax beursgenoteerd is, moet die club halfjaarcijfers presenteren. Feyenoord hoeft dat niet te doen en doet dat logischerwijs niet.
De redactie heeft eerder al eens aangegeven geen verstand te hebben van de Financiën. Eerder heb ik aangegeven dat ik wel wil helpen. Daar had ik ook een vraag over gehad. En dank dat er wel meerdere zijn die dat willen. Echter nooit een reactie gehad.
Wellicht zijn wij een van de weinigen die het interessant vinden.
Wie de jaarrekeningen 2022/2023 van de grote drie clubs in Nederland naast elkaar legt, ziet dat er veel overeenkomsten zijn tussen Feyenoord en PSV. Dat is ook niet heel vreemd want beide clubs kwamen uit in de Europa League. De miljoenen van de Champions League rolden afgelopen seizoen nog naar de hoofdstad. Op een aantal punten is geprobeerd om de financiële cijfers met elkaar te vergelijken.

Omzet Europees voetbal
De vergelijking van de inkomsten uit de Europese wedstrijden loopt mank. Wel valt op dat Feyenoord een ruime 4 miljoen euro minder inkomsten had dan PSV. PSV wist vijf punten meer te vergaren in de groepsfase van de Europa League en dat leverde PSV ca. 1 miljoen euro meer op. Feyenoord eindigde verrassend eerste wat een ruime half miljoen euro meer opleverde. Feyenoord miste de recettes van de Noordzijde tegen Sturm Graz en Shakthar Donetsk. Het belangrijkste verschil is echter dat PSV met de voorronde Champions League al 5 miljoen euro bonus voor plaatsing van de play-offs ontving. De financieel directeur van Ajax kon ruim 35 miljoen euro meer dan Feyenoord aan recettes en premies Europees voetbal bijschrijven. Dit seizoen zijn die rollen mooi omgedraaid.

Omzet nationaal voetbal
De Arena ontving gemiddeld ca. 53.500 toeschouwers per wedstrijd. In de Kuip zitten steevast 47.500 supporters. PSV moet het doen met gemiddeld ca. 31.800. Het is dan ook logisch dat Ajax de meeste omzet behaalt uit recettes en seizoenkaarten. Het gaat om 5,5 miljoen euro meer. Als we de euro's gaan delen door de toeschouwers, dan betaalt de gemiddelde Feyenoord- en PSV-supporter ca. 380 euro per seizoen, maar de Ajax-aanhanger komt zo'n 60 euro duurder uit.

Omzet merchandising
Hier laten de clubs grote verschillen zien. Het jaarlijks meedraaien in de Champions League heeft Ajax geen windeieren gelegd. Per saldo levert dat die club 18 miljoen euro op. Onze club moet het doen met slechts 8 miljoen euro. Dit bedrag zal vanaf dit seizoen zeker gaan stijgen met het nieuwe contract met Castore en de al gerealiseerde recordverkopen. Het is aan Ruud van der Knaap om het gat verder te verkleinen. PSV verdient per saldo slechts enkele miljoenen euro's met merchandising. Wat dat betreft blijft het een provincieclub. Onze club zal op dit punt structureel miljoenen euro's meer verdienen.

Omzet partnerships, business seats, units en boarding
Hier houden Feyenoord en PSV gelijke tred. Feyenoord heeft een groter stadion, maar het stadion van PSV is veel meer met de tijd meegegaan. Ajax incasseert op dit terrein zo'n 25 miljoen euro meer door de grote moderne Arena en de opgebouwde goede naam in de Champions League. Een nieuw stadion of renovatie van de Kuip had enorm kunnen helpen om dit gat te dichten. Maar dat had dan wel logischerwijze geleid tot hogere afschrijvings- / huisvestingskosten.

Overige omzet
PSV heeft als enige in de omzet stadionexploitatie staan maar daartegenover staat wel dat de huisvestingskosten van PSV veel hoger zijn dan die van Feyenoord en Ajax. Dat is bijna tegen elkaar weg te strepen. Jorien van den Herik zei laatst dat er geen noodzaak is om eigenaar van de Kuip te worden. Onderbouwt dit zijn stelling?
Kosten
Ajax heeft weliswaar op alle facetten een hogere omzet behaald afgelopen seizoen. Daar staat wel tegenover dat de wedstrijdkosten daar 19 miljoen euro hoger waren dan bij Feyenoord.

Boekwaarde vergoedingssommen
Bij PSV was de boekwaarde van de spelers per 30 juni 2023 slechts 2,5 miljoen euro lager dan bij Feyenoord. Bij Ajax was de boekwaarde ruim 115 miljoen euro hoger dan Feyenoord. Er is daar weer goed verdiend afgelopen zomer terwijl onze verkopen zich beperkten tot Orkun Kökçü en Danilo en wat kleinere verkoopbedragen met de verplichte koopoptie van Sassuolo op Pedersen in het vooruitzicht. Mislintat heeft namens Ajax flink geïnvesteerd in nieuwe spelers. De boekwaarde zal nog steeds aanmerkelijk hoger zijn dan wat Pieter Smorenburg in de boeken heeft staan. Maar wie Transfermarkt.nl bezoekt, ziet dat de boekwaarde op de balans niets zegt over de werkelijke waarde van een spelersgroep. De meerwaarde van onze selectie lijkt hoger te zijn dan die van onze concurrenten. Dat is een groot compliment voor het duo Dennis te Kloese en Arne Slot en voor de anderen die daar nauw bij betrokken zijn.

Eigen vermogen
Gelukkig heeft Ajax met een enorm eigen vermogen van 237 miljoen euro per 30 juni 2023 werk ervan gemaakt om te snijden in de kosten ter voorkoming van een groot verlies in het huidige seizoen. De spelersgroep is daar kwalitatief flink achteruitgegaan. Dat heeft de kansen voor ons Feyenoord vergroot op rechtstreekse plaatsing in de Champions League volgend seizoen. Ons eigen vermogen per 30 juni 2023 was nog steeds fragiel met slechts 6 miljoen euro. Zonder financiële hulp van de Vrienden van Feyenoord was het eigen vermogen nog steeds zwaar negatief geweest. PSV had met een eigen vermogen van bijna 31 miljoen euro meer spek op de botten. Het verschil in overige reserves tussen Feyenoord en PSV was dus op 30 juni vrij fors: -34 miljoen euro om +24 miljoen euro. Nog altijd kan Feyenoord zich veel minder risico's permitteren. Daar zijn Dennis te Kloese en Arne Slot zich zeker van bewust.
Ik vind het zelf interessant om te zien hoe onze club het doet ten opzichte van onze twee rivalen.
Ik heb het gestuurd naar de redactie in de hoop dat ze het door iemand van verstand van zaken zouden aanvullen. Het is boeiend om te zien hoe anderen ertegen aankijken.
Hulde voor al jouw stukken. Zeer herkenbaar. Als je kijkt naar de boekwaardes in de jaarrekening zie je dat de werkelijk boekwaarde hoger ligt dan transfermarkt. Dit komt waarschijnlijk door bonussen, makelaarskosten etc welke worden gerealiseerd. Bij vgl tussen Ajax en Feyenoord moet je mijns inziens ook de agioreserve vergelijken. Het gat in EV zal hopelijk dit seizoen en volgend seizoen worden gedicht. De verkoop van Kokcu zit volgens mij in dit seizoen. Uit de cijfers van de jaarrekening vind ik het vooral interessant te halen wat de selectie heeft gekost door te kijken naar cum afschrijvingen en boekwaarden. Wat is jouw inschatting van de totale winst afgelopen seizoen. Operationeel moet het zeer goed zitten. En ook qua transferresultaat. In de jaarrekening 2022-2023 stond dat het nog licht negatief zou zijn maar daar zijn nog een aantal boekwinsten bij gekomen. Dus moet nu positief zijn.
In het jaarverslag staat:
Na balansdatum zijn Orkun Kökcü, Danilo Pereira da Silva, Róbert Boženík, Marcus Holmgren Pedersen (huur met koopoptie) en de jeugdspelers Dermane Karim, Marouan Azarkan, Naoufal Bannis, Mohammed Taabouni en Denzel Hall getransfereerd. Met deze transfers is een positief resultaat vergoedingssommen gerealiseerd van circa EUR 30 tot 35 miljoen.

Het zal eerder EUR 30 miljoen zijn omdat de koopoptie van Pedersen niet doorgaat.
In de winterstop is geen speler verkocht en vóór 1 juli zal ook geen speler worden verkocht.

Het is jammer dat er geen kampioenspremies betaald zijn. Gezien het positieve operationeel resultaat in 2017/18, een CL-seizoen, ligt het voor de hand dat het operationeel resultaat in 2023/24 opnieuw dik positief is.

Ik zou heel graag een analyse van @Bombarda of @FeyenoordTM willen zien m.b.t. de balanspost Vergoedingssommen. Zij hebben waarschijnlijk veel data verzameld over de aan- en verkopen en kunnen een aardige inscahtting maken van de bijkomende kosten rondom de transfers. Hopelijk komen zij in de zomerstop met een mooi artikel. Ik zou het zeker op prijs stellen.
Heb zelf ook veel informatie verzameld. Er zit echter een behoorlijk gat (17 miljoen hoger) tussen wat als aanschafwaarde in de jaarrekening staat en welke gegevens je van transfermarkt kunt halen. Interessant is hoe dat gaat te verklaren door o.a. bonussen en makelaars kosten en extra transferrechten zoals bij Gimenez.
Misschien dat ik er komende zomer eens een aantal uren voor ga zitten om zelf alles eens op een rij proberen te zetten nu onze club voorlopig nog niet speelt. Het EK boeit mij minder.
Die makelaars verdienen belachelijk veel.
Prima site, alleen door de advertenties schiet de site naar beneden tijdens het lezen van de comments. Dat is wel echt heel irritant
Jullie mogen zeker trots zijn op de beste supporterswebsite van Feyenoord die er is! Dank dat jullie dit mogelijk hebben gemaakt.

Dan nu een vraag. Af en toe ontstond er een boeiende discussie onder de reacties. Als zich dan iemand mengt in de discussie met bijvoorbeeld een vraag, dan kun je daar niet op reageren omdat de Reageer-knop na enkele reacties verdwijnt. Het zou daarom fijn zijn als de Reageer-knop altijd aanwezig is. Verder geen wensen. Met duimpje omhoog en duimpje omlaag kun je zien in hoeverre supporters het wel of niet met je eens zijn.
@mdgrdam, je moet dan reageren op de laatste reactie waar de knop er nog wel staat. Je kan dan nog reageren door met een @ teken te beginnen en de naam van de persoon waarop je reageert te typen.