
Nieuws
Aandelenclub haalt keihard uit naar Feyenoord: “Op alle gebieden de erfenis van Slot verkwanseld”
In de week dat De Kuip haar 88e verjaardag vierde, heeft de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF) keihard uitgehaald naar Feyenoord. De belangenvereniging laakt de handelwijze van de voetbalclub richting een mogelijke eenwording, wijst op onrust als gevolg van gebrekkig bestuurlijk leiderschap en toont zich aanhoudend rancuneus over het niet doorgaan van een nieuw stadion.
VASF-voorzitter Conré Oostrom neemt in Perspectief geen blad voor de mond. “Het bestuur van de BVO is er in no-time in geslaagd de positieve vibe, die drie jaar lang rondwaarde, de nek om te draaien. Op alle gebied lijkt de erfenis van Arne Slot verkwanseld te zijn.” Oostrom somt in zijn voorwoord uitgebreid de misperen van de laatste tijd op, waaronder de sportieve teloorgang onder Priske en het dreigende gemis van Champions League-voetbal in het aankomende seizoen. Maar ook de hoge ticketprijzen met lege stoelen tot gevolg, de steevast naar de media lekkende organisatie en de reactie van de club naar aanleiding van de BOOS-uitzending worden genoemd. “Als fervente supporters betreuren wij het dat deze ontwikkelingen niet bijdragen aan constante prestaties op het veld en zeker niet aan de reputatie van Feyenoord als een degelijk geleide BVO”, aldus de snoeiharde kritiek van richting de clubdirectie. Het is duidelijk dat de aandelenclub de verjaardag van de eigen Kuip niet aangrijpt om slingers op te hangen. In plaats daarvan worden de messen geslepen.
Sentiment
De reden daarvoor laat zich makkelijk raden. De VASF-voorzitter neemt in het magazine uitgebreid de ruimte om het amateuristisch handelen van de club richting de eenwording te duiden, alsmede het gesteggel om de huurprijs in relatie tot de achterstallige faciliteiten in de Kuip. Dit had volgens hem allemaal voorkomen kunnen worden als Feyenoord City was doorgegaan. Want uiteindelijk is dat de oorzaak van het chagrijn. Waar tegenstanders van het bouwproject steevast werden weggezet als sentimenteel, lijkt de roerganger van de belangenclub het besluit van de voetbaltak en de uitspraak van de Raad van State niet te kunnen verkroppen. Om dat te illustreren schets hij een paginabreed beeld van de nieuwe Rotterdamse burgemeester Carola Schouten die baadt in een droom vol voorspoed dankzij Feyenoord City, totdat zij ontwaakt in de realiteit van een nachtmerrie. En dat is allemaal de schuld van Feyenoord.
Oud zeer
Er zit duidelijk veel oud zeer. Zo wordt Feyenoord verweten de stekker uit het nieuwe stadion te hebben getrokken en daarna het stadion op de financiële blaren heeft laten zitten. Dat het stadion er destijds zelf voor koos om All-in te gaan op het nieuwbouwproject – met jarenlange goedkeuring van de VASF – wordt er niet bij vermeld. Liever had Oostrom gezien dat Feyenoord ook Carte blanche had gegeven, met alle mogelijke gevolgen van dien. Ook is hij van mening dat de voetbalclub zelf voor een facelift van de Kuip moet betalen en moet stoppen deze kostenpost aan de verhuurder toe te schrijven. “Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat Feyenoord jarenlang te weinig huur heeft betaald, immers, anders zou het stadion voldoende middelen hebben om te renoveren en investeren”, aldus Oostrom, die er niet bij vermeldt dat bijna al de beschikbare gelden van het stadion zijn uitgegeven aan plannen voor een nieuw stadion.
Club wekt ergernis
Het bijna drie pagina’s tellende monoloog van de voorzitter laat zien dat de verhoudingen tussen de partijen aardig verstoord is geraakt. Tussen de verwijten door, raakt hij wel de kern als het gaat om de eenwording. Feyenoord gaat namelijk uiterst amateuristisch om met de aandeelhouders. Wanneer je als club daadwerkelijk een samenvoeging nastreeft, past daar een professionele aanpak bij die oog heeft voor de belangen en wensen van alle partijen. Dan manage je de stakeholders, zoals dat in jargon heet. Met een secure begeleiding op basis van inhoud. En niet enkel met de drogreden ‘Je bent toch supporter? Even teken bij het kruisje dan’, zoals de tenenkrommende aanpak van de clubdirectie momenteel is. Die vervolgens niet terugkomen op vragen die zijn gesteld.
Daar waar de club denkt aan harmoniseren, wekt zij voorlopig alleen maar ergernis. "Feyenoord wil nu één worden met Stadion? Op basis van wat voor relatie en wederzijds respect?", zo besluit Oostrom.
Reacties
Hij is eindverantwoordelijk wat er gebeurt binnen de club, nou van vrijwel failliet zonder een cent te makken, van een eigen vermogen van 0, naar 7 en nu naar 15 miljoen. Komende jaarcijfers zullen een , naar mijn schatting, een groei laten zien naar 40 miljoen en als komende zomer Paixao en Hancko worden verkocht ga je naar of over de 75 miljoen.
En dat er dingen beter kunnen, altijd, maar wie geen fouten maakt, voert de hele dag niks uit.
Je kan natuurlijk ook met een verhuisdoos gaan rondlopen, ben je in ieder geval een beetje bezig.
Nou gaat ie zich ook al bemoeien met het technisch beleid van de huurder.
Je zal het maar hoog in je bol hebben, straks gaat ie zelf ook nog meedoen in de spits.
Heel moeilijk op te lossen…
Aandeelhouders willen geld zien
Feyenoord wil meer inkomsten en supporters willen betere faciliteiten en een club die structureel kampioen wordt
Ga er maar aan staan
Kijken hoe het stadion dan z’n geld gaat verdienen.
Want in de kuip mag geen concerten meer gedaan.
Eigenlijk de stadion vernieuwen maar ze hebben geen geld.
Maar nu moet feyenoord geld in pompen.
Het is in mijn mening begonnen met Knudde en de nieuwe Kuip plannen. Vergelijkbaar met de Allianz arena in München. In mijn mening achterlijk en ver over de top, maar Knudde voelde zich nergens te klein voor. Maar goed dat werd de insteek voor een plan wat onze club idioot veel miljoenen aan vergader, en architecten kosten heeft gekost. Knudde had er al veel eerder mee moeten stoppen, maar had de ruggengraat van een slak, en het inzicht van een fruitvliegje. Het is en blijft een labbekak.
Dan krijgen we Koevermans. Leuke tennisser maar ECHT geen directeur van onze club. Ik was blij dat hij opstapte. Want de teller over de nieuwe Kuip liep maar door.
Dennis snapte het echt. Binnen korte tijd heeft hij de nieuwe Kuip de nek omgedraaid. En in mijn beleving terecht. Dit paste echt niet in het plaatje.
Er zijn bij mijn cluppie veel te veel organen, cluppies, en stromingen die allemaal af en toe hun grote muil opentrekken en dit is weer zo'n voorbeeld. Wat bezield deze mongol? Publiciteitsgeil? Weet je? Ga terug naar de ijstijd en sterf vredig uit zeg. In het Engels hebben ze voor dit soort mongols ook een uitdrukking, big smoke no fire.
Ik zal zo blij in wanneer al deze blinde darmen eruit gesneden worden en we gewoon alle neuzen in een richting hebben. Maar dat zal best wel een tijd gaan duren denk ik. Kijk naar sintersjaak, zit er ook nog steeds...... Lekker plucheplakken met het IQ van een fruitvlieg....
Lekker bezig dus.
.
Maar ga in ieder geval niet in opties, etf's of turbo's handelen, dan ben je snel je inleg kwijt.
Het enige waar het over gaat in dit geval is de prijs die de aandeelhouders met zitplaatsrecht willen hebben voor hun aandeel en ik schat in dat dat ergens 25.000 Euro per stuk is, maal 2.000 is 50 miljoen.
Technisch gezien is het trouwens compleet onmogelijk wat u voorstelt.
Daarnaast heb je ergens tussen de 1500 en 2000 houders van aandelen en die zouden allemaal een optiecontract met de BVO moeten aangaan met een lage rente en een niet bekende inflatiecorrectie over een periode van ca. 12 jaar . De BVO zal daar nooit in mee gaan
In mijn call optie scenario krijgt Feyenoord de mogelijkheid om al na gelang het geld heeft aandelen over te nemen (b.v. meer na een goed jaar). De eigenaren van die aandelen weten dat er een rendement aanhangt voor de tijd die zij nog aandeelhouder zijn. Het lijkt mij een nette manier om twee partijen die tot elkaar veroordeelt zijn maar die het niet eens kunnen worden te laten stoppen met over en weer steken uit te delen en te komen tot een oplossing die recht doet aan beider gerechtvaardigde belangen.
Het door u uitgesproken risico is nu precies een risico dat een optie afdekt. Feyenoord dekt het risico af dat het aan een renovatie van de Kuip begint maar nooit de eigenaar wordt en dat het een te groot financieel risico op zich neemt voor jaren waarin het tegenzit. De aandeelhouder is af van het risico dat het aandeel in waarde zakt als Feyenoord minder presteert of het risico dat zij zelf de financiering van een renovatie moeten opbrengen.
Er wordt steeds gefaan of het beleggers zijn maar velen zijn gewoon slimme supporters als onze columnist Fransie Reichardt, Jan de Knegt, bestuur De Feijenoorder, mensen van de sportclub etc. Dus zeker geen beleggers maar slimme lui waar velen jaloers op zijn. Overigens betalen de meesten meer dan 1000 euro per seizoen bij om in de Van Zandvlietzaal op te warmen....dus ze betalen 3x zoveel als iemand met seizoenkaart. Heb zelf aandelen verkocht in 2022 voor 21k per stuk. Dan gaat mijn koper ze nu toch niet om niet aan de club geven. Dat zou toch geen enkele supporter doen?
Het zijn slimme lui, maar geen supporter , anders ga je geen kaart verkopen aan een echte supporter voor 150 euro per wedstrijd.
Glimmen dat ze een vinger in de pap hebben en zich stiekem drukmaken om, zoals dat zo mooi heet, 'er financieel goed uit willen springen'.
Het is de Nederlandse kruideniersmentaliteit ten top. Van die mensen die bij kaasboer lekker proppen met de gratis te proeven kaas. Elke subsidie van de overheid voor verduurzaming meepakken. Het ziektekostenpakket helemaal uitnutten. Het "ja maar, ik heb er toch recht op" staat op het voorhoofd geschreven.
We hebben dus een verouderd stadion en een groepje betweterige oude aandeelhouders met privileges. De stadion BV heeft zelf geen kapitaal om te moderniseren. Een kale kip met een grote mond zonder geld.
De voetbalclub kan geen kant op, is afhankelijk van de Kuip en wordt tegengewerkt.
De vraag is wanneer de gemeente ingrijpt.
Een stadion met 50.000 bezoekers moet wel veilig zijn. Vraag is niet of de Kuip nog voldoet aan de tegenwoordige tijd, dat antwoord is Nee. De vraag is of de De Kuip de veiligheid van 50.000 bezoekers volmondig kan garanderen.
Weet jij waar ik hier meer over kan vinden?
Dat hebben ze een tijdje geleden overgedragen aan De Kromme Zandweg bv , welke bv later is omgezet naar een stichting.
Bestuurders zijn dezelfde als in de sportclub, ze hebben dat gedaan om te voorkomen dat leden van de sportclub invloed zouden kunnen uitvoeren over het stadion.
In principe is de eigenaar van het stadion, dus alle aandeelhouders, verantwoordelijk voor de veiligheid en onderhoud van het stadion , de huurder enkel voor de dagelijkse dingen, dus een verstopte wc pot bijvoorbeeld. Maar als de hele afvoer verstopt is, is dat een zaak voor de eigenaar of als het dak lekt bijvoorbeeld.
Dat is in het algemeen, hoe de huurovereenkomst er uitziet , weet ik dus niet.
Zoals ik schrijf weet ik niet hoe de huurovereenkomst eruit ziet , wat daar overeengekomen is.
Als je als buitenstaander een beetje volgt wat er gebeurt, krijg je het idee dat de belangen tegengesteld zijn en iedereen z'n hakken in het zand zet.
Op deze weg doorgaan is m.i. een doodlopende weg, hoe het verder moet ?
Geen flauw idee.
Daar wordt per aandeel als snel een prijs van zo'n 20-25K aan gehangen. Er zijn er 2000. Op zich logisch als je alle prijsstijgingen in het normale leven doorrekend. Anderzijds ook wel erg afhankelijk van de prestaties van Feyenoord. Speel je rond plek 6/7 dan zijn de aandelen ook minder populair. Daarbij is jaarlijks 1000 euro betalen voor een zaal waar je eigenlijk niets aan hebt ook geen pretje. Het lijkt me toch best mogelijk dat de club en de VASF elkaar op een bepaalde wijze moeten kunnen vinden. Met creatief denkwerk moet dat echt wel mogelijk zijn. Uiteindelijk is een patstelling voor alle partijen nadelig.
Maar ook de C aandeelhouder, sportclub Feyenoord i.c. St. Kromme Zandweg wil niet van haar aandelen af, een bod van 15 miljoen euro is een aantal jaar geleden niet geaccepteerd.
Dan heb je ook nog certificaathouders O, die zitten op BB, die hebben ook een zitplaatsrecht, maar die hoor je nooit, tenminste , ik heb daar weinig van meegekregen.
Dat gaat dus enkel over het stadion en haar figuren die daar belangen in hebben, de BVO bijna idem dito , ik heb Te Kloese vorig jaar eens horen zeggen, dat als er een besluit moet worden genomen, hij bijna drie dagen onderweg is om iederee die enigszins belang heeft af te gaan en de neuzen dezelfde kant op te krijgen.
Het gaat hier niet over de lokale groentenboer, maar over een bedrijf met een jaaromzet van 125 miljoen euro wat feitelijk onbestuurbaar is.
Als ze zogenaamd begaan zijn met Feyenoord verkopen ze vandaag nog hun aandelen voor een normale marktconforme prijs aan Feyenoord. Dan kan Feyenoord verder met het proces om er 1 organisatie van te maken en het stadion opknappen.
Stadion dat zij wilden bouwen en door de Raad van State als onrealistisch en risicovol werd afgeschoten wilden ze de seizoenkaarten voor de vakken aan het veld op 1050 euro zetten … iemand noemde dit populisme en dat is.
Tijd voor vernieuwing
Mooi man, als het leven zo simpel is.