Nieuws
Aboutaleb over grootste teleurstelling: "De Feyenoord-familie moet bij zichzelf te rade gaan wat het wil"
Ahmed Aboutaleb is bezig aan zijn laatste dagen als burgemeester van Rotterdam. Na vijftien jaar de scepter te hebben gezwaaid, doet de burgervader op 1 oktober de ambtsketting af. Het behouden van de Van Ghentkazerne ziet hij als absolute hoogtepunt van zijn tijd in de havenstad. De grootste teleurstelling? “Dat het nieuwe Feyenoordstadion niet is gerealiseerd.”
“Dat is een teleurstelling die ik meedraag”, verteld Aboutaleb in Algemeen Dagblad. “Vooral met de vorige optie, toen het ging over Varkenoord, waren we er zeer, zeer, zéér dichtbij. De politieke omstandigheden maakten er een eind aan. En dat vind ik jammer. Deels omdat Feyenoord volgens mij echt toe is aan een nieuw stadion. Maar het zou ook een enorme boost geven aan een deel van onze stad.” De scheidende burgemeester wilde in het verleden niet spreken over een persoonlijke drijfveer om een nieuw onderkomen voor Feyenoord te bouwen, maar geeft in de krant wel inzicht hoezeer hij ervoor gestreden heeft. “Ik heb er zoveel energie in gestoken, werkelijk. Honderden uren overleg, met bestuurders, de banken. Het mocht niet baten.”
Tijdens zijn ambtstermijn sneuvelden meerdere stadionplannen, met als meeste recente het Feyenoord City project waarin een nieuw stadion stond ingetekend. De Raad van State besloot uiteindelijk dat het plan financieel niet haalbaar was en niet in het belang van Feyenoord. Ondanks dat het hoogste rechtelijke orgaan de plannenmakers terugfloot, verwijt Aboutaleb zichzelf niets. “Ik weet het eerlijk gezegd niet. Nee, ik zie geen verwijt. Het was gewoon een politiek moeras. In de raad waren partijen die er profiel aan overhielden om tegen te zijn. En op een gegeven moment ontspoort het dan.”
De burgemeester wist dat veel mensen geen nieuw stadion wilde, maar ging toch tegen de stroom in. “Dat weet ik ook wel. De tijd was er niet rijp voor. Maar believe me: over vijftien jaar ligt dat dossier weer op tafel. En intussen wordt de ruimte vergeven. De Feyenoord-familie moet bij zichzelf te rade gaan wat het wil.” De aankondiging dat Aboutaleb zou gaan stoppen leidde echter tot gejuich onder Feyenoordsupporters, al wil hij daar liever een andere term aan hangen. “Er zijn altijd mensen met wie je het niet eens wordt. Je zei supporters, maar het waren hooligans. Die heb ik hard aangepakt, ja. Ik laat niet toe dat ze de Roze Kameraden aanpakken. Dat ze het huis van een wethouder bekladden. Dat ze mij bedreigen. Deze lui willen de ruimte om te doen wat ze willen, een burgemeester moet het algemeen belang in de gaten houden. Ik vind het jammer dat het niet gelukt is, maar ik accepteer het als een fact of life.”
Reacties
Je kunt iets vinden over alle perikelen rondom het stadion maar zelfs daarin speelde de gemeente lange tijd een ondersteunende rol en geen leidende. Dat deden het de stadion nv en de club (bvo) en pas toen deze beide na twee mislukkingen ter vergroting van draagvlak voor een derde plan (Feyenoord City) het nieuwe stadion deel wilden alten zijn van een stadsontwikkelingsproject werd de gemeente een bepalende partij (niet de enige).
Mogelijk, we zullen het nooit weten, had de gemeente een zelfde rol willen spelen als een vernieuwbouwing van de Kuip onderdeel van de stadsontwikkeling was gemaakt. De plannen van bv de stichting 'De Moderne Kuip' boden daar voldoende aanknopingspunten voor. Maar zowel stadion als club zagen niets in die optie en de Gemeente was daarbij geen beslissende partij.
Voorde volledigheid, supporter zijn van personen daar doe ik buiten een handvol wielrenners niet aan. Dat leidt maar tot dweepziek gedrag een soort spiegelbeeld van negatieve vooroordelen.
En laat ik je een statistisch feit meegeven uit de monitor van de Rotterdamse politie waar Aboutaleb uit hoofde van zijn functie verantwoordelijk voor is: "De zogenoemde 'high impact crime' (woninginbraak, straatroof, overval en geweldsdelicten) nam in 2023 met 11% af. Deze daling volgt dezelfde trend als in de periode 2021-2022."
Dat als er in het hele land een stijging is van drugs gerelateerde misdaad dan is het niet vreemd dat dit dus ook het geval is rondom de grootste haven van het land. En kijk dan ter vergelijking ook even naar de uitspraken over dit onderwerp van de nieuwe burgemeester van Capelle aan de IJssel die hiervoor de baas was van de politie in Zeeland m.b.t. de drugscriminaliteit rond de haven van Vlissingen.
Kortom jij en je geestverwant Puck zouden hun research eens moeten doen voor je weer eens van plan bent om lulkoek te gaan verkondigen.
Het is prima dat je natuurlijk heel specifiek met een paar voor jou verhaal goed uitkomende cijfers komt, maar wie met elke willekeurige agent die in Rotterdam draait een praatje maakt weet wel beter. Kortom: Oogkleppen af en niet gelijk in de verdediging schieten, gewoon open staan voor de feiten en gevoelens van de inwoners van de stad.
Dat specifieke problemen in grotere mate in grote steden voorkomen, is een feit maar dat is eerder een relatief dan een absoluut begrip. Ik woon zelf in een middelgrote gemeente (> 100.000 inwoners) met in sociaaleconomisch opzicht de armste wijk van Nederland (ruimschoots onder vergelijkbare wijken in Rotterdam), waar ik in het verleden ook nog eens 8 jaar gewoond heb. En ik zie daar exact dezelfde problemen die jij voor specifiek Rotterdams houdt. Dat de aantallen kleiner zijn dan in een gemeente met 6 x zoveel inwoners is uitsluitend een gradueel verschil maar alles behalve een essentieel verschil.
En dat je de cijfers bagitaliseert terwijl jezelf helemaal niks essentieels meldt als het om verifieerbare feiten gaat en dan tegen mij zegt "oogkleppen af...", is bijna lachwekkend. En ik volop open voor gevoelens afhankelijk waar deze vandaan komen. Uit het hart is prima, uit de onderbuik is bedenkelijk.
Heeft die alles goed gedaan ...nee tuurlijk niet maar zeker Rotterdam is een complexe stad
Zou mooi zijn als de bewoners zelf een burgemeester konden kiezen 🤗
Kijk ook maar eens hoe snel in het verleden Rutte en recent Schoof riepen dat ze een premier voor 'alle Nederlanders' wilden zijn. Maar dat zijn ze per definitie niet vanwege hun partijpolitieke mandaat. Ook de partijloze Schoof niet want zijn broek hangt aan de bretels van Wilders en als Geert het wil staat Schoof binnen de kortste keren met zijn politieke broek op zijn enkels. Los van of je dat goed of slecht vindt, is dat een feit. Laat de burgemeester, de Commissaris van de Koning en het staatshoofd maar buiten/boven het politieke gewoel en gewemel staan.
Die gedachte was overigens helemaal niet zo raar alleen was het stadionplan om meerdere reden ondeugdelijk en blijft het onbegrijpelijk dat zowel de stadion nv als de bvo zo lang aan het plan zijn blijven vast houden. In dat licht zou er eerder een kritische noot gekraakt kunnen (moeten?) worden over oud-burgemeester Opstelten die als voorzitter van het bestuur van de StiCo een veel prominentere rol gespeeld heeft in de wat het stadion betreft belangrijke besluitvorming.
Wat de woorden "narcistische autocraat" met je dus nogal misplaatste kretologie te maken hebben, is me helemaal een raadsel. Misschien moet je toch eens een woordenboek aanschaffen om te voorkomen dat je vaker woorden gebruikt die er misschien stoer uit zien maar inhoudelijk nergens op slaan.
Feyenoord kan beter kijken naar de verbouwing van bijvoorbeeld Anfield Road, dat is enigszins vergelijkbaar que grootte, uitgebreid naar 61.000 toeschouwers, dat betekende 7.000 meer, waarvan 1700 business seats, bar en restaurant gedeelte fors uitgebreid op de hoofdtribune, Flinke uitbreiding van skyboxen , daarmee verdien je geld.
Totale kosten waren kleine 350 miljoen , als je nu een nieuw stadion wilt bouwen met alles erop en eraan, kost het denk ik minimaal 1,5 miljard euro.
Dat is in het geheel niet realistisch.
En zeker onder supporters was het een discussie waarbij de emotie het meestal won van het verstand. Zelf vond ik de meest recente plannen voor vernieuwbouwde Kuip in aanleg prima maar dat vond ik het tweede nieuwbouwplan van Volker-Wessels ook. Doorslagegevend zou moeten zijn wat voor de club Feyenoord uiteindelijk de financieel en dus sportief beste optie is. Als dat met grondige aanpassing van het huidige stadion kan, prachtig! Maar als nieuwbouw daar de beste keuze voor is mag het niet zo zijn dat een hang naar het verleden de weg naar de toekomst blokkeert.
Maar ik denk dat een nieuw stadion financieel niet te realiseren is voor Feyenoord en ik heb geen hang naar het verleden .
Er komt heel snel een technische man aan heb ik begrepen en dan kan DtK zich volledig richten om van het stadion en de bvo 1 entiteit te maken.
En dan TNO maar weer eens opdracht geven hoe De Kuip er voor staat.
Anfield Road is in drie stukken gerenoveerd, 1e utbreiding van de skyboxen en bussines seats, dat levert het meeste geld op, daarna de overzijde en als laatste De Kop en die andere zijde en uitbreiding van eerste van 45.000 naar 54.000 en nu naar 61.000 .
Die hadden ook eerst een plan om een nieuw stadion te bouwen, maar hebben dat afgeblazen, net zoals AC en Inter Milaan met SanSiro.
Die gaan ook renoveren in plaats van nieuw.
Tegen beter weten in heeft ababubu gewoon door gedrukt voor eigen gewin voor de stad.
De raad van state stelt duidelijk dat het niet in het belang van Feyenoord was dus blijft er maar 1 andere partij over. De gemeente !
Deze populistische uitspraken van ababubu die via achterkamertjes politiek de toekomst van de Kuip de nek omgedraaid heeft van uit rancune verwijt andere partijen van een politiek moeras! Hypocriet.
Blij dat deze waardeloze burgemeester met zijn krankzinnige ideeën van een blubberput van een museum van 350 mil plus tot aan een gebiedsontwikkeling van 550 mil plus oplazert!
Maja nu ben uiteraard een hooligan gezien ik blij ben dat deze narcistische linkse rakker ophoepelt .
Zelfs nu kan hij het niet nalaten om het Feyenoord publiek wederom te stigmatiseren!
Lijken me al redenen genoeg om het 1 en ander te doen...
Dat heeft gewoon met betrekking tot de grote van de club te maken...
Groeien doe je samen