VK Sportphoto
Analyse
Achter de schermen bij de scouting van Feyenoord: "Zelfs spelers buiten hun huis gevolgd"
Sinds Arne Slot aan het roer staat in Rotterdam-Zuid gaat het bergopwaarts met Feyenoord. Niet alleen op het veld is de lat flink omhoog gegaan, ook achter de schermen is de club op alle vlakken uitgegroeid tot een topsportorganisatie. De Engelse sportwebsite The Athletic trok naar Rotterdam om in de keuken te kijken bij de kampioen van Nederland. Daar sprak het ondere andere met Dennis Te Kloese en Arne Slot, maar ook met scout Christos Akkas, die een behoorlijk interessant kijkje achter de schermen geeft bij de scouting van Feyenoord.
De Griekse Akkas, die sinds 2021 als scout in dienst is bij Feyenoord, vertelt over hoe de club ruwe diamanten zoals Paixao, Wieffer en Giménez weet te ontdekken. "Bij Paixao, hadden we een jonge scout die gespecialiseerd is in de Zuid-Amerikaanse markt. Andere clubs hebben misschien wel vier scouts verdeeld over Latijns- en Zuid-America. Onze man volgt Brazilië, Argentinië, Uruguay, en delen van Colombia en Ecuador. Wij gaan niet de talenten volgen bij grote clubs zoals Vasco Da Gama, die bijvoorbeeld naar Chelsea gaan, of de beste tiener van Fluminese die te veel gaat kosten. Dus beperken we de opties."
Het scoutingsteam was meteen onder de indruk van de behendige Paixao. "Igor speelde in de Braziliaanse tweede divisie en het enige wat we bij hem wilden checken was of hij het aankon voor een dominant team te spelen. Afgelopen jaar was Coritiba een dominant team in hun competitie. Dus zagen wij dat hij daarin toe in staat was, omdat die jongen gewoon hard werkte en het geweldig deed."
Filosofie
Doordat Slot een duidelijke filosofie heeft over hoe het spelletje gespeeld moet worden, kan de scoutafdeling van Feyenoord gericht te werk gaan. "De trainer is heel specifiek over hoe hij wil spelen. Dan stelt de club een aantal regels vast. Zo contracteren wij nooit een oudere of duurdere speler dan degene die vervangen wordt. Dus kunnen wij ons zoekgebied verkleinen en in dat bereik de meest geschikte speler vinden?"
Het steeds maar blijven zoeken naar spelers die binnen de speelstijl van Slot passen is hard nodig, omdat de prestaties van Feyenoord ervoor zorgen dat spelers voor veel geld vertrekken naar de topcompetities. "Het is voor ons geen probleem om te verkopen, omdat dat is hoe de club te werk gaat. Dit is het businessmodel. Het is hoe we overleven, hoe we nog beter worden. Door een deel van het geld te herinvesteren of de helft van geld van wat we kunnen herinvesteren, geloven we dat we spelers kunnen vinden die zelfs beter zijn."
Verbetering
De scouting van Feyenoord is er hard op vooruit gegaan de laatste jaren en wordt steeds serieuzer genomen. Volgens Akkas kan het hebben van een goed scoutingsapparaat dan ook ontzettend veel opleveren. "Scouten is als een levend organisme op de manier dat je er aandacht aan moet geven en het je dan beloningen teruggeeft. Dit klink misschien wat raar, helemaal als het van een scout komt, maar ik geloof niet in goede of slechte spelers. Ik geloof in goede en slechte beslissingen binnen de markt in de juiste of onjuiste periode."
Spelers worden tegenwoordig op alle mogelijke vlakken beoordeeld, gescreend en gemonitord. Alles wordt uit de kast gehaald om een zo compleet mogelijk beeld van een speler te krijgen. "Soms ga je tot het uiterste. We hebben zelfs spelers buiten hun huis gevolgd om te zien of ze om 9 uur het licht uitdeden of dat ze gingen feesten. Het vertelt je of iemand een toegewijde professional is, wat belangrijk is voor ons, helemaal in een stad als Rotterdam waar een heleboel kansen en verleidingen zijn."
Volgens Akkas is dit nodig om zeker te weten dat een speler voldoet aan de wensen van Slot. "Het gaat er ook om wat de trainer wil en hij heeft een veeleisende speelstijl wat betreft fysiek, maar ook wat betreft cognitief vermogen. Sommige spelers klagen zelfs dat je te veel moet denken om in dit systeem te spelen en dat je fysiek op en top moet zijn als je ziet hoeveel we rennen in vergelijking met andere teams. Dus ik kan geen speler hebben die, laat ik zeggen, een levendig privéleven heeft."
Te Kloese & Giménez
Dat Feyenoord nu een stuk slagvaardiger is op de spelersmarkt is ook te danken aan de entree van Dennis te Kloese, wiens kennis van de Latijns- en Midden-Amerikaanse markt ontzettend goed van pas komt. "Daardoor konden we doorslaggevender te werk gaan, omdat hij de juiste mensen kent. Normaal gesproken als Europese teams naar Latijns-Amerika gaan, weten ze niet hoe ze om moeten gaan met de onderhandeling. Ze schrikken dan een beetje van de eerste eisen van ieder team."
Mede daardoor kwam ook Santiago Giménez op de radar van Feyenoord. Door een uitgebreide screening van de Mexicaanse spits kwam het performance team erachter dat de renstijl van de aanvaller zijn potentie op dat moment nog beperkte en dat er genoeg ruimte voor verbetering was.
De Rotterdammers namen Giménez over van Cruz Azul en achter de schermen gingen ze met hem aan de slag, zo vertelt Head of Medical & Performance Stijn Vandenbroucke: "We kwamen tot de conclusie dat we een aantal maanden nodig hadden om hem aan de gang te krijgen. Arne stemde toe en hij is de enige trainer waarmee ik gewerkt heb die dat zou doen. Het betekent dat we moesten accepteren dat we hem niet vanaf het begin van de wedstrijd konden laten spelen, omdat we tijd nodig hadden hem meer inhoud te geven om het rendement te krijgen in een latere fase in het seizoen."
Reacties
Bedankt!!!
Vooral dit geciteerde principe is geweldig. Eindelijk hebben we een doordacht transferbeleid na al die decennia aanmodderen. Met dit beleid wordt er gericht gewerkt aan het creëren van sportieve en financiële waarde op het veld. Wat een revolutie heeft er plaatsgevonden bij onze club, echt ongekend. De slapende reus is wakker!
Paar leuke goals gemaakt maar ook veel zaadpotten gehad.
Wat hebben ze er voor betaald. 6/7 miljoen?
Hopen dat hij aankomend seizoen constanter is.
En dat is echt een prikkie voor deze jongen.
Hij is pas net een jaartje hier. 7 goals en 5 assist in 1263 eredivisieminuten (dat is qua goals gewoon 1 op 2, niet slecht voor een buitenspeler die vanuit een ander continent komt met de noduge gewenningstijd).
Eigenlijk heeft hij gewoon buitengewoon gepresteerd.
Kan je nagaan wat er allemaal nog in het vat zit.
Zo! Dacht zelf aan een organisme, maar dit is ook goed.