yv210119114766

VK Sportphoto

Analyse

Analyse FC Volendam-uit: Waar liggen de krachten van de ploeg van Wim Jonk?

FeyenoordTM

Na de euforische donderdagavond in De Kuip, staat minder dan drie dagen later FC Volendam alweer te wachten. De hekkensluiter van de Eredivisie is de eerste tegenstander in een reeks van drie wedstrijden die in één week afgewerkt gaat worden, voordat de Eredivisie acht weken stil ligt vanwege het WK.

Feyenoord treft Volendam voor het eerst sinds april 2009. Destijds verloor Feyenoord onder leiding van Leon Vlemmings met 2-1 door twee doelpunten van Dominique van Dijk. Voor Feyenoord scoorde Roy Makaay.

volendam

De verhuurde Feyenoorder Francesco Antonucci zien we niet terug in de vermoedelijke opstelling, hij is geblesseerd. Voor assistent-trainer Sipke Hulshoff is de komende wedstrijd een weerzien met de club waar hij twee jaar lang de assistent was van huidige trainer Wim Jonk, voordat hij naar Feyenoord vertrok.

Volendam is niet in vorm. De ploeg van hoofdtrainer Wim Jonk wist al 9 Eredivisieduels op rij niet te winnen. De laatste (alsook enige) keer dat in de competitie gewonnen werd was tegen FC Twente in augustus. Ze kregen al 33 tegendoelpunten in 12 wedstrijden, het meeste van de hele Eredivisie.

Het hoge aantal tegendoelpunt is mede te verklaren door de aanvallende speelwijze van Volendam. Volendam loste dit seizoen al 124 schoten uit open spel, alleen de huidige top 5 deed dit vaker. Veel schoten komen van de voet van Robert Mühren, hij schiet gemiddeld 2,9 keer per 90 minuten. Zijn schoten hebben een gemiddelde waarde van 0,15 verwacht doelpunt per schot, dit is geen lage waarde, het is dus niet zo dat Mühren enkel losse flodders afvuurt. In totaal hebben dit seizoen ook maar drie spelers meer verwachte doelpunten bij elkaar gespeeld dan Mühren.

Ibrahim El Kadiri staat in de top 4 van spelers die de meeste kansen creëren in de Eredivisie (minstens 40% van de tijd gespeeld). Hij creëert gemiddeld 2,4 kansen per 90 minuten, dit resulteerde voor hem tweemaal in een assist. Naast El Kadiri is ook Carel Eiting een belangrijke troef bij het creëren van kansen voor Volendam. Eiting heeft op Cody Gakpo (PSV) en Dusan Tadic (Ajax) na het hoogste aantal verwachte assists van de Eredivisie, dit leidde voor hem tot 3 assists. In balbezit is ook de rol van Gaetano Oristanio opvallend, geen speler met gemiddeld minstens 5 dribbels per wedstrijd weet meer afstand te overbruggen met de bal aan zijn voet dan hij. Dit is extra bijzonder omdat Oristanio in de as van het veld gepositioneerd staat, waar minder ruimte is om de bal aan de voet te verplaatsen. Over het algemeen zijn de spelers die aan de zijkant van het veld of centraal achterin gepositioneerd staan die de bal veel aan de voet weten te verplaatsen.

Het hoge aantal schoten is niet gecreëerd vanuit lange reeksen met balbezit. Volendam probeert de bal snel naar voren te spelen, alleen RKC verplaatst de bal sneller naar voren dan Volendam. Gemiddeld weet Volendam de bal het minst lang in vast te houden van iedereen (7,2 seconden). In de omschakeling van balbezit naar balverlies kan Volendam gevaarlijk zijn. Volendam scoorde al drie keer nadat het de bal hoog op het veld won. Alleen PSV en Feyenoord deden dit vaker (4 en 9 keer).

Bij balbezit van de tegenstander tegenstander rekent Volendam op de kwaliteiten van Walid Ould-Chikh en Brian Plat. Geen speler in de Eredivisie voert vaker een succesvolle tackle uit per 90 minuten dan hij (3,6 keer) dan Ould-Chikh. Brian Plat is in totaal degene die het vaakst een succesvolle tackle uitvoerde dit tot nu toe dit seizoen (28 keer).

Uit open spel kreeg Volendam al 24 goals tegen terwijl op basis van expected goals slechts 17,5 tegengoal verwacht kan worden. Geen enkel Eredivisie team noteert een hoger negatief verschil in tegendoelpunten dan Volendam. Dit kan deels verklaard worden door pech, maar het heeft ook te maken met de kwaliteit van de keeper. Op basis van de kwaliteit van de schoten die Stankovic tegen kreeg op goal (exclusief penalty’s en eigen doelpunten) is de verwachting dat Stankovic 27,8 tegengoal heeft gekregen, in de werkelijkheid zijn dit er 30. Hij heeft dus 2,2 goals meer doorgelaten dan verwacht.

Tenslotte nog een korte blik op de standaardsituaties. Volendam kwam pas 33 keer tot een schot uit een standaardsituatie, alleen Cambuur en Groningen lukte dit minder vaak. Daarnaast kreeg Volendam al zesmaal een tegendoelpunt uit een standaardsituatie, het meeste van de Eredivisie.

Conclusie
Volendam probeert de bal snel naar voren te spelen, als ze de bal voorin verliezen proberen ze dreigend te zijn door de bal snel op een gevaarlijke positie te heroveren. Als dit niet lukt zijn ze kwetsbaar, blijkt uit het hoge aantal tegendoelpunten. De slechte prestaties uit standaardsituaties bieden ook mogelijkheden voor Feyenoord.

Delen

Reacties

Feyenoordmuntendam
dit zijn net wedstrijden die feyenoord kan verliezen. Volendam had recht op een punt tegen az