img-3931

Pro Shots

Analyse

Analyse • Feyenoord zet na Girona ook FC Twente opzij

Na de knappe Champions League overwinning op Girona, afgelopen woensdag, weet Feyenoord ook in de competitie te winnen. Een sterk presterend FC Twente wordt in De Kuip met 2-1 opzij gezet. Met alweer een interlandperiode voor de deur zijn deze drie punten extra welkom om de lastige wedstrijden die hierna komen met vertrouwen tegemoet te zien.

Wat vertellen de statistieken ons over de wedstrijd tegen de Tukkers?

Algemene statistieken eerste helft
FC Twente begint de wedstrijd sterk en komt in de eerste vier minuten van de wedstrijd al tot twee schoten. Het derde schot van Twente in de eerste helft is meteen ook de grootste en laatste kans in de eerste 45 minuten, Daan Rots, ook goed voor de eerste twee schoten, krijgt op aangeven van spits Sam Lammers een niet te missen kans maar verzuimt deze oog in oog met Wellenreuther te verzilveren. Twente creëert in de eerste helft 0.61 xG, die voor het overgrote deel (0.53 xG) te danken is aan de enorme kans voor Rots.

Feyenoord komt in de eerste helft slechts tot 0.47 xG, maar weet dankzij de rake kopbal van Ayase Ueda en het heerlijke afstandsschot van In-beom Hwang toch tweemaal het net te vinden. Het doelpunt van Ueda is goed voor 0.20 xG en dat van Hwang voor slechts 0.03 xG.

Twee minuten na de 2-0 van Hwang krijgt Ueda op aangeven van aanvoerder Quinten Timber nog een kans (0.12 xG) die hij met links huizenhoog over schiet.

Het balbezit is in de eerste helft licht in het voordeel van FC Twente: 54% om 46%.

Algemene statistieken tweede helft
Ook in het tweede bedrijf heeft FC Twente met 58% het meeste balbezit. Toch komt het niet of nauwelijks tot echt grote kansen. In het tweede bedrijf creëert het slechts 0.29 xG.

De goal van Sem Steijn in de 79e minuut (0.12 xG) kunnen we eigenlijk niet eens als kans rekenen, ook al schiet hij de voorzet vanaf links met links onderkant lat fantastisch binnen. Aan dit doelpunt gaat een fout van Beelen vooraf. Een risicovolle pass van zijn voet wordt rond de middellijn onderschept.

Feyenoord is in de tweede helft niet meer gevaarlijk voor de goal van FC Twente. Het komt tot maar twee schoten met een totale waarde van 0.08 xG. Ook al heeft FC Twente beslist geen slechte ploeg, toch is dit wel een erg lage score, vooral in een thuiswedstrijd voor Feyenoord.

Man of the Match
Er zal weinig discussie zijn over wie de man van de wedstrijd is. In-beom Hwang speelt weer een uitstekende wedstrijd. Mede dankzij zijn treffer weet Feyenoord FC Twente te verslaan. Of het nou met links is of met rechts, het lijkt hem allemaal niet uit te maken. De 2-0 scoort hij met zijn ‘zwakke’ linkerbeen.

Hwang heeft 67 balaanrakingen nodig om 50 van zijn 55 passes (91% nauwkeurigheid) en 5 van de 7 lange passes (71%) aan te laten komen.

'He’s here, he’s there…', op de heatmap hieronder is goed te zien dat het tegen FC Twente Hwang was die overal op het veld aanwezig was.

img-9360
Sofascore

Het spel van Feyenoord is onder hoofdtrainer Brian Priske nog altijd niet top. Toch ziet het legioen tegen FC Twente een Feyenoord dat voor elke meter wil vechten om tegen een taaie tegenstander de drie punten te pakken. Na de interlandbreak komen er lastige wedstrijden aan: Eagles-uit, Benfica, Utrecht, Ajax, AZ en RB Salzburg. Met die wetenschap is het bemoedigend dat eerst tegen Girona en nu tegen FC Twente de eerste twee overwinningen van een lastige serie zijn behaald. Op naar meer.