arne slot met schaal

VK Sportphoto

Analyse

Analyse • Hoe groot is de kans op titelprolongatie?

Van de redactie

De start van het nieuwe seizoen nadert en het vertrouwen in het verdedigen van de titel is groot. In de rijke historie van Feyenoord is dat slechts in het seizoen 1961/1962 gelukt. Dat de Rotterdammers daar voor die tijd niet in slaagde, is wel te begrijpen. Dat was een periode waarin elke regio in Nederland één kampioen had. Via een korte competitie van meestal acht wedstrijden werd bepaald wie landskampioen werd. Feyenoord werd in die tijd vijf keer kampioen, maar was telkens niet de sterkste in de volgende kampioenscompetitie.

Maar waarom mislukte het in de Eredivisie steeds na 1962? En is er in vergelijking met het verleden nu meer reden tot hoop op het verdedigen van de titel? Hieronder volgt per seizoen een analyse.

1961/1962
Na 23 wedstrijden had Feyenoord al 18 keer gewonnen en pas 1 keer verloren. Feyenoord stond toen al 8 punten voor op nummer 2 (omgerekend naar het driepuntensysteem 12). In de laatste 11 wedstrijden won Feyenoord nog slechts tweemaal. Het gat met nummer 2 bedroeg uiteindelijk slechts 1 punt. De zeker lijkende prolongatie werd toch nog een feit.

1962/1963
Feyenoord speelde de eerste wedstrijden slecht, waarschijnlijk door de zware indrukwekkende Europese wedstrijden met als eindstation Benfica in de halve finale. Denk daarbij aan de twee grote schepen met duizenden supporters die naar Lissabon voeren. Voordat de strenge winter van 1963 begon, had Feyenoord slechts 5 van de 15 wedstrijden gewonnen. Bovendien was Feyenoord het vorige seizoen al niet al te best geëindigd. Cor van der Gijp was vanaf dat seizoen niet meer de goalgetter van de voorgaande seizoenen, maar Feyenoord had wel geanticipeerd met de makkelijk scorende Piet Kruiver.

1965/1966
In de eerste vijf wedstrijden verspeelde Feyenoord maar één punt. In de daaropvolgende vier wedstrijden verloor Feyenoord driemaal: DWS, ADO en GVAV. In de twaalf wedstrijden hierna verspeelde Feyenoord wederom slechts één punt. Maar het gat met Ajax werd, maar met één punt verkleind tot drie punten. Ajax was dat seizoen simpelweg te sterk met de jonge Johan Cruyff.

1969/1970
Tot en met februari was er een nek-aan-nekrace met Ajax, maar daarna ging de focus naar de Europa Cup I. In de gehele maanden maart en april speelde Feyenoord opeens zeven maal op rij gelijk. Dat waren de maanden van Vörwarts Berlin (kwartfinale) en Legia Warschau (halve finale). Voor aanvang van die matige reeks stond Feyenoord al één punt achter op Ajax dat opnieuw een sterk seizoen speelde.

1971/1972
Met slechts één gelijkspel in de eerste elf wedstrijden en twee punten voor op aartsrivaal Ajax begon Feyenoord het seizoen. Door daaropvolgende nederlagen tegen Ajax en FC Twente werd de koppositie verspeeld. Ajax haalde dat seizoen het hoogste aantal punten ooit.

1974/1975
Begin januari na een zege op FC Twente stond Feyenoord na 16 wedstrijden bovenaan, maar vlak daarna werd verloren bij Roda JC en thuis tegen de latere kampioen PSV. Toch stond Feyenoord van speelronde 24 tot en met 27 opnieuw bovenaan. Het ging mis op Tweede Paasdag in de Kuip tegen FC Amsterdam: 1-2. Prolongatie had zeker gekund onder Wiel Coerver gezien de achterstand van slechts twee punten op PSV. Feyenoord had een beter doelsaldo.

1984/1985
De eerste twee uitwedstrijden bij Roda JC en PSV gingen al verloren. De landstitel van 1983/1984 was grotendeels te danken aan Johan Cruijff.

1993/1994
Winst in de eerste negen wedstrijden, maar daarna in de resterende 25 wedstrijden liefst 13 gelijke spelen. Dat terwijl de ploeg bijna geheel intact bleef. In Amsterdam begonnen vanaf de zomer van 1993 mooie tijden te gloren.

1999/2000
De eerste wedstrijden vier keer winst en een 2-2 in de Arena. Daarna een reeks mindere resultaten. PSV raakte al snel uit het zicht. Dat seizoen was er wel overwintering in de Champions League en was zelfs het bereiken van de kwartfinale bijna gelukt. Na die uitschakeling doofde het Beenhakker-effect. Van Stee stelde op het einde de tweede plaats veilig toen Beenhakker voortijdig zelf opstapte.

Waar Feyenoord met nagenoeg dezelfde basiself 16 punten inleverde ten opzichte van het vorige seizoen, won PSV er liefst 23 met de nieuw aangestelde succestrainer Eric Gerets.

2017/2018
In de zomer stopte Kuyt. Verder vertrokken de belangrijke basisspelers Karsdorp, Kongolo en Elia. De eerste vier wedstrijden werden nog gewonnen. Daarna was er verlies bij PSV en thuis tegen NAC Breda. De terugval in punten bedroeg uiteindelijk 16.

2023/2024?
Komend seizoen speelt Feyenoord eindelijk weer Champions League met hele sterke tegenstanders in het vooruitzicht. Zulke wedstrijden zijn een behoorlijke aanslag op het fysieke gestel van onze spelers. Uit de geschiedenis bleek dat een factor van belang bij het prolongeren van de titel in 1962/1963, 1969/1970 en 1999/2000. Arne Slot is de spelers nu al aan het voorbereiden op de hogere intensiteit.

Feyenoord zag in 1984 Cruijff zijn carrière beëindigen en in 2017 deed Kuyt hetzelfde. Wat zal de invloed zijn van het vertrek van aanvoerder Kökçü en het niet meer kunnen huren van twee andere sterkhouders, te weten Idrissi en Szymański?

Feyenoord lijkt echter geen last te gaan krijgen van een genie bij de concurrent zoals Cruijff in 1965/1966, 1969/1970 en 1971/1972.

De concurrenten Ajax en PSV hebben in Steijn en Bosz nieuwe trainers. In 1999/2000 leidde de nieuwe trainer Gerets PSV op indrukwekkende wijze naar de titel. In de zomer van 1993 was Van Gaal bij Ajax met iets indrukwekkends bezig dat twee jaar later echt tot uiting zou komen. Steijn en Bosz hebben goed gepresteerd bij hun vorige clubs, maar hebben nog nooit prijzen gewonnen. De vraag is of ze met hun kwaliteiten in staat zijn om de titel te pakken.

De meest getalenteerde trainer van dit moment lijkt Feyenoord te hebben met Arne Slot. Hij moet in staat zijn om vertrek van Kökçü, Idrissi en Szymański op te vangen. Bovendien zorgt hij er met de professionele medische staf voor dat spelers de fysieke belasting van de zware Europese wedstrijden aankunnen.

De kansen op titelprolongatie lijken daarom net zo groot als in de seizoenen 1961/1962 en 1974/1975. In het ene seizoen lukte het net wel en in het andere seizoen net niet.

In Amsterdam rommelt het na het vertrek van Tadic. In Eindhoven hadden ze niet verwacht dat Simons zou vertrekken. In de tussentijd is Arne Slot bezig om de relatief jonge spelersgroep verder te ontwikkelen. Dat heeft hoop en vertrouwen voor een goede kans op titelprolongatie.

 

Delen

Reacties

Voordeel van CL spelen is dat je minstens 3 volle dagen tijd hebt om te herstellen. De concurrenten zullen het minstens 8 keer met minder dan de benodigde 72 uur moeten doen. Feyenoord lukte dat vorig seizoen wonderwel dankzij de uitzonderlijk fitte selectie. Goede kans dat de concurrentie dat niet lukt en dus punten gaat kosten.
Als Ajax en PSV zich niet heel snel gaan roeren op de transfermarkt, gaan ze veel punten laten liggen. Die selecties zijn echt nog niet op peil
Kijkend naar de wedstrijd gisteren en dan vooral het eerste uur waarin beide ploegen met de basiself speelden,mogen we toch meer dan tevreden zijn.
We waren zeer zeker de bovenliggende partij en verdiende winnaar.

Zerrouki moet zijn tijd krijgen maar vond ik wel de minste.Heeft soms nog wel problemen met het hoge tempo en de handelingssnelhied.Is te hopen dat ie snel aanpikt.

Stengs kun je aan alles zien dat die jongen super kan voetballen.Met Ueda erbij en een nieuwe linksbuiten(hoop Ivanusec)kan het alleen nog maar beter worden.
Leuk artikel.

Toch zou ik dergelijke artikelen laten schrijven door echte schrijvers.
Heel groot alleen zijn we dit jaar zelf onze grootste tegenstander ivm gemakzucht/********** e d.
@ @FTM mag timber bij een goed bod vertrekken? Gezien hij niet als back wil spelen en op t middenveld tekort komt kan ik me zo voorstellen dat Feyenoord hem voor iets biven aankoopwaarde wel wil verkopen?
Ajax mag hem kopen van mij, die hebben wat met Timbers. 15 miljoen!
41.378 procent. Pas op 1 september kun je een reële inschatting maken. Op dit moment heeft Feyenoord duidelijk de beste defensie en lijkt er met Stengs een redelijk gelijkwaardige vervanger van Szymanski te zijn aangetrokken. Ueda zal vermoedelijk zeker niet minder zijn dan Danilo. Voor Idrissi moeten we het afwachten (hopelijk Ivanusec en misschien nog Idrissi zelf), terwijl je ervan uit mag gaan dat Kokcu niet gelijkwaardig wordt vervangen. Daar staat tegenover dat bij Feyenoord het gemis van een goede spelmaker op 8 met Stengs en hopelijk Ivanusec op een andere manier wordt ondervangen. Feyenoord
zal ook beter ingespeeld aan de competitie beginnen als de sterkhouders blijven. En dat is dus maar de vraag.
Ik vind zelf persoonlijk wel dat we op het middenveld slecht staan met Wieffer en Zerrouki. Beide spelen op de nummer 6 positie en wieffer speelt dit jaar meer naar de 8. Voor mijn gevoel loopt het een beetje stroefjes en dat ze elkaar in de weg lopen. Daardoor vind ik ook dat ze beide niet 100% uit hun kracht komen. Vind zelf dat je voor het geld van Zerrouki een goeie 8 als vervanger van kokcu had kunnen halen.
Het middenveld was wel volledig voor ons tegen Benfica (met Kokkie en Aursnes op her middenveld).
Het mag bij Zerrouki allemaal nog wat zuiverder (nu een passzuiverheid van 74%), maar het is echt een prima speler.
Ja, men is echt aan het over-analyzeren en overdreven kritisch. Alleen z'n handelingssnelheid en passing mag hoger en zuiverder maar dat komt vanzelf wel met de vele wedstrijden, dat had Wieffer namelijk ook. Heb het idee dat men van begin af van niet met Zerrouki (of in combinatie met Wieffer) wil spelen en daarom nu extra redenen zoeken om het te downplayen.
Maat het is ook zo dat er echt geen kritisch woord mag worden gezegd over Zerrouki. Hij speelt tot nu toe toch gewoon een hele matige voorbereiding? Ik denk dat je zeker in de eredivisie gewoon moet gaan spelen met Wieffer Ivanusec en Stengs op het middenveld.
Lol, er is alleen maar kritiek op hem. En er wordt met een reuze vergrootglas op hem gekeken, elk klein foutje wordt benoemd. Men heeft het gewoon niet op Zerrouki, hij kan nu al niks meer goed doen.
Mee eens. Ik vind Zerrouki echt een aanwinst. Wieffer kan groeien in de rol op 8 en kan ook als rechter centrale verdediger spelen met Geertruida dan op linksback.
Oei, Geertruida dan natuurlijk op rechts ipv links....
Ik denk zelf dat met een speler als Ivanusec erbij in een vrije rol op links ook niet van Wieffer en Zerrouki hoeft te worden gevraagd om als de belangrijke spelmaker te fungeren. Waarbij ik wel denk dat Wieffer ook op de 8 positie nog wel stappen gaat maken en Zerrouki op 6 ook aanvallend een meerwaarde kan hebben omdat hij over een goede lange bal beschikt.
En ook nog kopsterk is. Verdedigen bij onze corners kan voor de tegenstander wel echt een uitdaging worden.
Tegenstanders komen er niet doorheen, maar blijkbaar staat het slecht....
Laten we het er dan op houden dat iedereen het totaal verkeerd ziet behalve jij🫡
Laten we erop houden dat men al een oordeel heeft geveld op hem en dat maar niet kan en wil loslaten. Dat klinkt iets realistischer hierzo.
Mhaw hoe vind jij zijn optreden tot nu toe? Durf jij te zeggen dat we die 7 miljoen goed aan hem besteed hebben? En eerlijk is eerlijk: tegen 90 procent van de eredivisie clubs ga je toch niet met Zerrouki en Wieffer spelen? Zoals gezegd zal Slot heel snel over schakelen naar Wieffer Stengs en Ivanusec en dan aan de zijkanten Paixao en Minteh.
Als je nu al wilt kijken of hij die 7M waard is terwijl hij 0! officiele wedstrijden heeft gespeeld, geef je hem gewoon geen eerlijke kans en ben je van begin af aan tegen hem. Geef nou gewoon toe, want je weet dat het zo is. Ik ga er verder niet meer op in want het heeft toch geen zin, je had je oordeel al klaar voordat ie 1 bal geraakt heeft.
Je hebt helemaal gelijk man.
Wieffer speelde gisteren fantastisch. Merendeel van complexe situaties werden perfect door hem opgelost op manieren die wij nog niet eens zagen aankomen.
Toen hij werd gewisseld werd het direct los zand.
Moet niet geblesseerd raken want dan hebben we echt een probleem.
zie Stengs liever rechtsvoor.
Hartman speelde een goeie pot gisteren!!
Helemaal mee eens! Hopelijk blijft hij heel het seizoen zo voetballen!
Het zal zoals elk jaar weer moeilijk worden er zijn meer sterke clubs in Nederland. Ik denk wel als alles zo een beetje blijft zoals nu is dat wel een leuke selectie hebben en zeker kans maken om weer de beste van Nederland te gaan worden.
Toch is de selectie nu sterker dan vorig jaar!