Foto: Feyenoord
Analyse
Analyse • Waarom toptalenten van PSV en Ajax naar Feyenoord gaan
Niet al te lang geleden vertrokken er jaarlijks meerdere talenten van Feyenoord naar rivalen om daar hun geluk te beproeven. Dit seizoen is dat echter anders. Sterker nog, diverse talenten van de rivalen komen juist naar Rotterdam. Hoe lukt het Feyenoord om deze talenten binnen te halen? Een analyse van Feyenoord Youth Watcher.
In vergelijking met de rivalen handelt Feyenoord al jaren bescheiden als het gaat om het aantrekken van (vaak dure) BVO-spelers voor de elftallen O15, O16, O17 en O19. Deze zomer pakt Feyenoord echter behoorlijk uit, met de komst van 11 BVO-spelers voor deze lichtingen. Vier spelers komen van Ajax en PSV: Nuuradiin Muhamuud Abdi (PSV), Jivayno Zinhagel, Nick en Tim de Koning (allen Ajax). Zij zijn allen jeugdinternationals en twee ervan speelden al veelvuldig mee met oudere lichtingen.
Introductie van de voetbalfilosofie
Al langer gaat het over een ‘ommezwaai’ bij de Feyenoord Academy: de opleiding is dankzij de inmiddels vertrokken Frank Arnesen volledig doorgelicht en de nodige veranderingen zijn doorgevoerd. Deze ontwikkeling wordt nu ook meer en meer gezien en gewaardeerd door de buitenwereld. Het belangrijkste daarbij is de 60 pagina’s tellende filosofie die nu voor de hele opleiding geldt. Er wordt gewerkt met duidelijke profielschetsen voor Feyenoord 1. Dit heeft ook gezorgd voor enkele vertrekkers uit de Academy, waaronder creatieve middenvelders die zich niet wilden conformeren aan veel loopwerk en buitenspelers die in de clinch lagen met trainers omdat zij hun verdedigende taken niet goed uitvoerden. Wel resulteert dit in duidelijkheid voor nieuwe spelers: er is precies duidelijk wat nodig is om Feyenoord 1 te halen, en een plan met persoonlijke ontwikkeldoelen om daar te komen. Elk profiel heeft zijn eigen fysieke voorwaarden. Dit resulteert in een hogere lat voor eigen jeugd, maar zorgt er ook voor dat eenmaal doorgebroken talenten vanuit Feyenoord 1 veel sneller in beeld zijn bij de Europese top. Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman en Orkun Kökçü groeiden bij Feyenoord toen ze eenmaal voldeden aan de hoge fysieke eisen van Arne Slot razendsnel door naar transfer targets die grote waarde vertegenwoordigden.
Financiële daadkracht
Een filosofie alleen is echter niet genoeg. De financiële daadkracht van Feyenoord is door de successen natuurlijk ook toegenomen. Sinds enkele jaren wordt er mede daardoor meer geïnvesteerd in contracten voor talenten. Niet alleen valt er voor jeugdspelers meer te verdienen, het aantal spelers met een profcontract in de jeugd neemt vooral toe. Waar Feyenoord voorheen vanwege het beperkte budget goed moest nadenken over wie er wel en wie er niet een contract kreeg aangeboden, ligt de grens nu wat lager. Diverse spelers met een kleine kans op slagen bij Feyenoord 1, maar een goede kans op behalen van profvoetbal, krijgen sinds enkele jaren in de O17 of O18 óók een profcontract. Dit is een win-winsituatie: zo worden ze behouden voor Feyenoord O21 én spelers hebben meer rust om zich te focussen op sportieve ontwikkeling.
Onvrede bij rivaal
Maar de plotselinge hausse van overstappende rivalen heeft natuurlijk meer oorzaken. Ook Ajax en PSV beschikken al jaren over een topopleiding die geroemd wordt over de hele wereld. Maar met name bij Ajax is het onrustig geweest vanwege bezuinigingen, die ook de opleiding treffen. Als gevolg daarvan moet er een harde lijn worden getrokken en kan niet ieder talent zomaar een contract tekenen. Dat leidt tot scheve gezichten, aangezien talenten van buitenaf die net zijn gekomen wél betaald krijgen en soms zelfs een veelvoud ervan verdienen. Dit is een hard gelag voor spelers die al van jongs af aan te horen krijgen dat zij bij de beste talenten horen. Het contract leek al zeker, maar ze moeten zich ineens opnieuw gaan bewijzen. Voor talenten die al voor stadsgenoot Sparta spelen en zich prima in Rotterdam thuis voelen, is een overstap dan aantrekkelijk.
Beeldvorming bij het grote publiek
De prestaties van Feyenoord 1 zorgen hierbij óók voor een beter verhaal. Door de successen op zowel sportief als financieel vlak kan Feyenoord ook met meer zelfvertrouwen handelen richting talenten van de rivalen. De afgelopen drie jaar nestelde Feyenoord zich in de top drie van de Eredivisie. Voor het tweede jaar wordt er Champions League en Youth League gespeeld. Maar liefst vier jeugdelftallen werden kampioen. De beeldvorming speelt natuurlijk ook mee bij de keuzes van jonge talentvolle spelers die vaak kunnen kiezen tussen twee of zelfs drie topclubs. Waar Feyenoord 1 in de beeldvorming dichter bij AZ lag dan bij PSV en Ajax, is er nu een duidelijke top drie zichtbaar voor het grote publiek. Het tot het einde meespelen om de titel en het verslaan van aartsrivaal Ajax met grote cijfers geven het merk Feyenoord op allerlei vlakken een boost.
Kortom: Feyenoord heeft inmiddels zowel sportief als financieel een goed plan voor jeugdspelers en delft niet langer vanzelfsprekend het onderspit als het gaat om talenten goed kunnen belonen. Dat wordt nu ook bij spelers van rivalen gezien. Waar Feyenoord eerder ontevreden jeugdspelers zag overstappen, is het voor ontevreden talenten bij andere clubs ineens ook een logische optie geworden om de omgekeerde weg te bewandelen. Een hausse aan overstappen is niet de verwachting, maar Feyenoord zet met de sportieve en financiële stappen de concurrerende jeugdopleidingen weer op scherp.
Reacties
Het aansluiten van talent is altijd lastig. Probeer als 16/17/18 jarige maar eens het CL niveau aan te tikken van Feyenoord als je vanuit de u19/u21 komt. Dat is maar voor weinig weggelegd. Bij de concurrenten is het ook niet anders. Of denk je dat Babayoko, Saibari (Belgie, Land (Heerenveen) wel lekker vanaf de f'jes al bij psv zaten? Om nog maar te zwijgen over de 18 talenten die Ajax van Sparta heeft overgenomen waaronder Hato en Janse.
Als je nou kritiek geeft, probeer dat dan eens met kennis van zaken te doen.
Maar wat is er matig aan onze scouting? Je scout spelers van 9, 10 of 11 jaar die op dat moment uitblinken tussen hun leeftijdsgenoten, maar de weg naar de Kuip is dan nog zo lang. Op die leeftijd is het niet te voorspellen hoe iemand zich dynamisch gaat ontwikkelen. Of het tactisch gaat lukken, blessuregevoeligheid etc. Sinds 3 jaar hebben we hele duidelijke spelersprofielen, wat het scouten wellicht makkelijker maakt. Wat betreft Hartman. Dat is juist een voorbeeld dat ontwikkeling moeilijk in te schatten is, maar dat Feyenoord er altijd wat in heeft gezien. Anders hadden ze hem al veel eerder weggestuurd.
De onder 21 speelt overigens niet tegen de lamme en de blinde. Dat is een misvatting. Dat zijn reserves en talenten van andere bvo's. De stap van u18 en u21 is ook gewoon een grote stap.
Als je nu naar onze toptalenten kijkt. Ouarghi, Neijenhuis, Kraaijeveld, Milambo, Zechiel, Ka, Read, Sauer. Dan vind je niks verrassends? wat verwacht jij van talenten? Verwacht je dat we ieder jaar een paar talenten a la Yamal laten doorstromen? Dat is echt onmogelijk.
Wieffer en Beelen zijn daar ook mooie voorbeelden van. Die zijn weggestuurd bij een Twente en bijna bij PEC. Dat zijn laatbloeiers. Dat maakt het voetbal ook mooi. Zo'n van Hecke is ook een leuk voorbeeld. pas bij de onder 19 bij nac opgepikt, nu een PL speler.
Ik ben het met je eens dat u18 niet best was vorig seizoen. We hebben ook een aantal jaren gewoon mindere lichtingen gehad. Al vinden deze jongens wel elders het profvoetbal. Bijvoorbeeld Omgba bij NAC of Naujoks bij Excelsior. Nu het weer u19 is, verwacht ik een sterkere competitie en dan heeft Feyenoord ook een ijzersterke lichting. net als u17. Kan bijna niet anders dan dat je daar over een aantal jaar van gaat profiteren. u21 was het laatste halfjaar dominant. En als ze zo domineren, dus dat ze en hoog druk kunnen zetten en kansen kunnen creeeren iedere week weer, dan is het tijd om door te selecteren. Dan zijn ze uitgeleerd. Vorig jaar kon dezelfde lichting wel hoog druk zetten, maar moeilijk tot kansen komen. Je hebt wel een even nodig om u21 competitie als team te domineren. Ze werden laatste wedstrijd kampioen zonder Sauer, Slory, Milambo, van Sas, Zechiel en Read. Dat is gewoon erg knap en een teken dat ze bij Feyenoord u21 zijn uitgeleerd.
Je doet ook echt alsof andere bvo's geen fysiek sterke jeugdteams kunnen samenstellen en dat Feyenoord in de jeugd maar alles makkelijk moet winnen, maar dat is onmogelijk. Binnen een team zullen er altijd 2/3 toptalenten lopen en de rest is minder. En soms heb je wat lichtingen die samen meer talent leveren. Zoals nu met 2008 en 2009.
Ik vind echt dat onze 21 over een heel seizoen er boven uit moet steken tegen clubs als Almere en Cambuur en Groningen. Az, Ajax en psv zitten al een stap hoger, in elke leeftijdscategorie spelen we tegen die gasten en eindige we ver boven de eerdergenoemde clubs.
Het is de bedoeling dat Ilias Sebaoui voor een seizoen wordt gehuurd van Feyenoord. Maakte vorig seizoen veel indruk bij FC Dordrecht.
Zie als voorbeeld Ake, Zirkzee
Te veel stress, teveel reizen, en dat vaak om papa's droom waar te maken. Wat goed is, komt toch wel.
We krijgen natuurlijk wel een mooie sfeerreportage met interviews.
Vorig jaar Read en bij Dord 't Zandt ook stappen gezet.
Nu lijnen die zijn uitgezet blijven volgen en waarborgen.
Rob Baan bewees al het nut van samenwerking met een club uit de eerste divisie.
Feijenoord nu 3 jaar op rij leuk in Europa, veel jeugd kampioen misschienmoeten we het daar zoeken?
Maar ik denk dat er sowieso spelers tussen de top clubs verhuizen. Gewoon omdat ze iets mooiers aangeboden wordt, of de filosofie past beter bij de specifieke speler.