maasgebouw

1908.nl

Nieuws

'Begroting Feyenoord stijgt richting de honderd miljoen'

Stan

Door het aanstaande kampioenschap en de goede prestaties in Europa, gaat het ook op financieel gebied steeds beter met Feyenoord. En dat is broodnodig, want de afgelopen seizoenen was het slecht gesteld met de geldelijke huishouding van de club. Het Financieel Dagblad kwam met een analyse van de financiën van Feyenoord.

Het FD schrijft dat de Rotterdammers in de afgelopen seizoenen in totaal 34 miljoen euro verlies hebben gemaakt. Door deze negatieve cijfers werd er een flinke hap genomen uit het eigen vermogen van de club, dat sinds is geslonken van ruim 31 miljoen in 2018 naar slechts één miljoen in 2022. Dat Feyenoord niet in de min is komen te staan, is te danken aan het bijspringen van de Vrienden van Feyenoord.

Door de aangetaste economische staat van de club wordt Feyenoord nauwlettend in de gaten gehouden door de KNVB. De huidige successen onder Arne Slot zijn dan ook meer dan welkom en zorgen voor een ommekeer op financieel gebied.

De prestaties in Europa, zoals het behalen van de Conference League-finale vorig seizoen, geven de club een boost. Spelers zoals Luis Sinisterra en Marcos Senesi zijn voor veel geld verkocht en ook de premies die gepaard zijn met de Europese toernooien zijn niet mis voor Feyenoord. Als volgend seizoen de Champions League-hymne klinkt in De Kuip, gaat de geldkraan helemaal open. Mochten de Rotterdammers de groepsfase overleven, dan kan er bijna 35 miljoen worden bijgeschreven.

Ook op commercieel vlak maakt Feyenoord stappen: door de toegenomen aandacht voor de club zullen de inkomsten uit sponsoren en business seats (op dit moment 28 miljoen) en merchandise (13 miljoen) toenemen. Zeker met de komst van Castore als nieuwe shirtsponsor, waarmee Feyenoord voor rond de 8 miljoen in zee ging. Tel daar de mogelijke transfersommen van bijvoorbeeld Orkun Kökcü en Santiago Giménez bij op en de begroting van de club kruipt richting de 100 miljoen euro. Daarmee doet Feyenoord nauwelijks onder voor PSV, maar Ajax ligt voorlopig nog buiten bereik, zo valt te lezen in Financieel Dagblad.

Delen

Reacties

Waarschijnlijk zal de begroting boven de 100 miljoen aan baten uitkomen. In 2017-2018 hadden we 99,4 miljoen aan baten. De verdiensten komend seizoen zouden alleen al hoger moeten zijn op basis van de verhoogde CL inkomsten. Sponsoring bedroeg in dat jaar 28 miljoen.
Leuk om zo’n stukje te lezen. Alleen cijfermatig klopt er geen donder van. De journalist heeft geen kaas gegeten van balans en exploitatie. De hulp van VvF had mogen worden verduidelijkt. Waarschijnlijk de hulp bij transfer Walemark. De inkomsten CL zijn totaal verkeerd weergegeven. De merchandise gaat omhoog maar de kosten ook. De 13 miljoen is geen extra geld. Dat ligt een stuk lager. PSV zijn we inderdaad voorbij. Nu is het cruciaal. Dat we komend seizoen ook weet CL halen.
De inkomsten vanaf juli 2022 tellen natuurlijk pas deze zomer mee. Zo moe van dit soort artikelen. Dienen maar één doel: het creëren van een negatieve sfeer rond Feyenoord. Het FD = allemaal grachtengordel
En bovendien worden door feyenoord de europese inkomsten niet mee begroot
Doen nauwelijks onder voor psv?
Die hadden een begroting van rond 80 miljoen en moesten in dde winter uit nood 2 aanvallers verkopen😉
Misschien handig om er bij te zetten dat het om een oud artikel van FD gaat.
Wat een wirwar van cijfers; verkopen van spelers opnemen in de begroting??? Ik zou die financiële huishouding wel eens willen zien. De extreme verliezen van vorige jaren blijven verbazen. En zo’n verhaal van het FD heb je in ieder geval niets aan.
Het is ook een oud artikel en de oorzaken zijn bekend.
Het bijna terug gaan naar 0 van het eigen vermogen komt vooral door de negatieve transferinkomsten die Feyenoord tot vorig jaar constant had. Tel daar Corona bij op en dan gaat het snel.
Dit seizoen 2022/2023 zal Feyenoord zwarte cijfers schrijven , vooral ook door de verkoop laatste zomer van spelers en de premies Conference Leaque.
Volgend seizoen zal het ongetwijfeld nog beter uitpakken met de inkomsten CL.
Van belang wordt om ook komend seizoen op plek 1 of 2 te eindigen, aangezien dat directe plaatsing CL betekend en dan gaan de premies daarvan fors omhoog.
Dat gaat hard aangezien de begroting begin dit seizoen steeg van 65 naar 80 mln