oma-feyenoord-city

oma

Nieuws

‘Beoogd geldschieter nieuwe stadion heft zichzelf op’

Van de redactie

De komst van een nieuw stadion raakt steeds verder uit zicht. De Vrienden aan de Maas B.V. – een beoogd financieringsvehikel – heeft zichzelf opgeheven. Dat melden bronnen aan 1908.nl.

De Vrienden aan de Maas B.V. (VadM) is opgericht door zakenmensen die bereid waren te investeren in een nieuw Feyenoordstadion. Door de krachten te bundelen wilden zij 40 miljoen euro aan vreemd vermogen vergaren, wat deel uitmaakte van het totale financieringsplan. Op het hoogtepunt was er voor circa 30 miljoen euro aan intentie verklaringen opgehaald, toegezegd door ongeveer twintig vermogenden. Tot een concrete storting is het echter niet gekomen.

Naar verluidt zitten de zakenmensen niet meer op één lijn. Ook zou er onvrede zijn over het gebrek aan interesse vanuit Feyenoord voor de VadM. De vraag is of de gevraagde bijdrage van de VadM nog relevant is. De gestegen bouwkosten legde recentelijk een bom onder het nieuwbouwplan. Deze lijkt financieel niet haalbaar, ook niet na meerdere bezuinigingsrondes. Voor Feyenoord was dat de reden om recentelijk een streep door de plannen te zetten. Bovendien spreekt de Raad van State zich binnenkort uit over de doorgang van het Feyenoord City bestemmingsplan.

Die uitspraak wordt door de Vrienden aan de Maas B.V. niet meer afgewacht. De initiatiefnemers hebben besloten de collectieve werving van stadionkapitaal te staken. Daarmee lijkt de realisatie van een nieuw stadion een stap verder weg.

Delen

Reacties

Toen de prijzen normaal waren hadden ze moeten toeslaan. Nu is het veel te duur en het zal ook in de toekomst te duur blijven. Vernieuwbouw van de huidige kuip is nog de enige optie. Ten zij dat ook weer jaren duurt en ook onbetaalbaar word.
Formaliteit. Er is nu geen plan om in te investeren, dan is het geldverspilling zo'n stichting in de lucht te houden. Zodra het nieuwe stadion weer concreet wordt is zo'n stichting zo weer in de lucht.
Accepteer nou maar dat we over een jaar of 15 in een nieuw stadion spelen. Een andere uitkomst is financieel en technisch onhaalbaar.
Voorlopig is elke variant onhaalbaar en uitspraken doen over de omstandigheden over 15 jaar is sowieso luchtfietserij.
Zelf heb ik geen voorkeur, anders dat Feyenoord de keuze moet maken die de BVO het meeste oplevert onderaan de streep.
Dat een andere uitkomst (= vernieuwbouwing van de Kuip) financieel en technisch onhaalbaar is, is onzin. De plannen van 'De Moderne Kuip' hebben dat afdoende bewezen. Of het dan ook de beste keuze zou zijn (geweest) is een andere vraag.
Dat het megalomane Feyenoord-Citystadion onhaalbaar was, is nauwelijks een verrassing te noemen. Dat plan kan ook bij bouwtechnisch en economisch betere tijden gewoon als mislukt worden beschouwd.
Gezien de huidige staat van de Kuip is het best een veilige aanname dat er in de komende 15 jaar iets gaat gebeuren. Luchtfietserij? Nee, gewoon technische staat van de constructie.

De plannen van DMK hebben overigens vrij weinig bewezen, die plannen rammelen aan alle kanten. Het past niet op de beschikbare grond, onderschat schromelijk de kosten en komt tot nu toe iedere "update" met een "Oh ja, dat wat we eerst zeiden kan toch niet"-momentje. Een renovatieplan (niet-DMK) zou misschien kunnen als je de hele huidige constructie weet te strippen en er nieuw voor in de plaats brengt. Gewoon praktisch een nieuw stadion bouwen op dezelfde plek dus (en voor langere termijn een deel van je stadioncapaciteit drastisch verminderen). De huidige draagconstructie hergebruiken is een utopie (dat krijg je niet dichtgerekend met de huidige normen).

Dat Feyenoord City in het huidige bouwklimaat niet haalbaar is, is inderdaad niet verrassend. Bij het prijspeil van 2 à 3 jaar geleden was het dat wel, dat is ook meermaals door meerdere experts aangetoond. Dat je die expertise niet erkend is niet mijn probleem, noch dat van Feyenoord. Zodra de bouwkosten genormaliseerd zijn kan dat plan weer nieuw leven ingeblazen worden. Ik zou niet weten waarom ze ervoor zouden kiezen dat na de 30 miljoen geïnvesteerde plankosten niet te doen. Te Kloeze heeft die ruimte in alles wat hij over het stadiondossier gezegd heeft ook heel duidelijk open gelaten.
Ik denk dat jij de plannen van het F-City plan niet goed kent ... en dan met name de plannen voor de Oude Kuip. Er waren daar namelijk ca 458 woningen gepland, kosten ca. € 68 milj., met gebruikmaking van het huidige stalen skelet! Dat het stalen geraamte "slecht" zou zijn is, denk ik, al zo'n 10 jaar geleden volledig ontkracht door 'n aantal deskundigen. De slechte staat heeft m.i.z. vooral te maken met de matige hospitality mogelijkheden en de staat van het sanitair. Beide zijn overigens technisch tamelijk eenvoudig op te lossen als we 'n stadion directeur hadden gehad die inventief kon denken ...
VADM wilden toch investeren in de huidige Kuip? Of heb ik het mis ?
Nee, dat is Stadion op Zuid. Vrienden aan de Maas is de club van o.a. van der Lely.
Nee, Stadion op Zuid is een beweging die kritisch is/was ten opzichte van Feyenoord City. Vrienden van De Kuip was de groep die wilde investeren in de Kuip.
Ah kijk.. zelf toch ook het spoor bijster geraakt met alle clubjes.
Ja er zijn zoveel vrienden; Vrienden van Feyenoord, Vrienden aan de Maas, Vrienden van de Kuip, dat het de bedoeling is dat elke vriendenclub een eigen stadion krijgt. Het stadion op zuid voor de ene groep en het stadion aan de Maas voor de ander. En de Vrienden van de Kuip krijgen dan het huidige stadion. ;-)
Nee zeker niet, VADM staan alleen achter luchtkastelen
Eindelijk komen ze ook tot de conclusie dat het een luchtkasteel was.
Jammer maar ik hoop zodra een nieuw stadion echt mogelijk wordt ze er weer staan!
Inderdaad erg jammer, ook dat er vanuit Feyenoord niet veel animo is voor een nieuwe en nog betere Kuip. Met meer toekomstperspectief en ook groter dus meer fans die een kaartje zouden kunnen bemachtigen tijdens wedstrijden van ons Feyenoord.

Hoop werkelijk dat er ooit een nieuw stadion komt nog voor dat deze Kuip dadelijk van ellende in elkaar zakt met 47duizend fans....
Waar haal je vandaan dat er vanuit Feyenoord weinig animo is? Het is nu simpelweg te duur, net als ieder ander groot bouwproject. In het hele land worden bouwprojecten uitgesteld of afgesteld vanwege de bouwkosten. Heel verstandig dat er nu niet doorgegaan wordt. Dat betekent echter geenszins dat het er niet van gaat komen. Geloof mij maar, zodra de bouwkosten een beetje normaliseren gaan we gewoon verder met een nieuw stadion, we moeten wel.
Gelukkig hebben we nu een directeur die niets in een luchtkasteel ziet zitten
Deze directeur is ook maar een werknemer en kan dus van hogerhand, lees RvC, de laan worden uitgestuurd. Dus zo verschrikkelijk veel heeft Te Kluse ook weer niet te vertellen.
Jammer dat er geen woord wordt geschreven over de bedreigingen aan het adres van deze investeerders. Dit zal uiteraard ook een van de redenen zijn geweest
Of het plan was echt zo slecht waarvoor gewaarschuwd werd door NRC VI en de grote meerderheid onder de supporters.
De grote meerderheid onder de supporters? Ik ben bang voor jou dat een meerderheid onder de supporters inziet dat de huidige Kuip een bouwval is geworden en dat een nieuw stadion noodzaak is. En welk plan daarvoor komt is de volgende stap. Alleen dit is, als zo vaak, een stille meerderheid en geen schreeuwers.
Precies, ieder weldenkende supporter weet dat een nieuw stadion noodzaak is. Helaas krijgt een groepje schreeuwend tuig de schijnwerpers op zich en laat een gedesillusioneerde meerderheid met lege handen achter
Nuance verschil: iedereen vindt dat dat de club een fatsoenlijk onderkomen verdient waarin ze haar sportieve en commerciële ambities kan verwezenlijken. Of daar een volledig nieuw stadion voor nodig is en of dit een voorwaarde is om die ambities mogelijk te maken, is een tweede.
Jazeker een grote meerderheid onder de supporters! https://www.vriendenvandekuip.nl/wp-content/uploads/2022/03/afbeelding-stuk-site-1-1.jpg
@SterkerSoorStrijd je snapt nog steeds niet dat a) Je van de Kuip kunt houden en nog steeds kunt inzien dat een nieuw stadion de enige reële optie is? b) Heel veel Feyenoorders niet in het stadion zitten (maar daar met een nieuw stadion wel naartoe gelokt moeten worden)? c) Wat supporters vinden sowieso ondergeschikt is aan wat technisch en financieel haalbaar is?
Ik zou ook die oogkleppen ophouden staan je goed
VI is dan ook wel een autoriteit op het gebied van bouwprojecten. Om nog maar te zwijgen over de columns in NRC, die ook louter geschreven zijn door objectieve experts.
Feyenoord city komt er NOOIT! Besef dat nou maar gewoon.
Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen dat ze zeggen bekijken jullie het maar met dat tuig wat ons bedreigd. Deze mensen wilden geld steken in Feyenoord om op te kunnen naar de toekomst en wat doen wij (en met wij bedoel ik dus zogenaamde harde kern van fans, ook wel relschoppers of hooligans genaamd)

Feyenoord is altijd een club van en voor iedereen geweest niet alleen voor tuig, helaas hebben zij wel bereikt wat ze wilden deze bouwval behouden?? Tot de UEFA straks zegt jullie mogen niet meer in dit stadion spelen omdat het naar ons idee te gevaarlijk is geworden. En dan??? Spelen in de ArenA of in het Philips Stadion?? Of het Gelre Dome ach ja... Clubliefde is soms ook meer dan alleen maar vasthouden aan verval soms moet je ook naar de toekomst durven kijken en een beetje meer respect tonen
Nog twee jaar zoals het vorige en een jaar CL en Feyenoord kan een stadion bouwen zonder hulp van buiten (nooit meer een nieuwe merwijk).
Tsja moet je wel eerst nog 3 jaar hopen dat het zo goed blijft gaan. Er had meer respect mogen zijn voor mensen die hun nek voor onze mooie club uitsteken
Nee die gaan juist niet een nieuw stadion bouwen... 😉
Misschien maar beter ook, BAM zijn prutsers.