yv20241126yv20241126-a1b4728

VK Sportphoto

Nieuws

Bijzonder Europees seizoen ten einde: wat was het hoogtepunt?

Moreno

Een bijzonder Europees seizoen is ten einde gekomen voor Feyenoord. Hoewel het seizoen zelf bijzonder wisselvallig verloopt, en zeker in de competitie meer dalen kent dan pieken, is dat in de Champions League andersom geweest. 1908.nl neemt je mee in een historisch Europees seizoen, met een aantal waanzinnige prestaties.

29 augustus 2024: De loting
Feyenoord zit in pot 3, maar vanaf dit seizoen maakt het, door de nieuwe opzet van de competitie, niet meer uit in welke pot je zit. Je loot namelijk uit alle vier de potten twee tegenstanders. Uit pot 1 lootten de Rotterdammers Manchester City en Bayern München. Als je dacht dat het niet zwaarder kon, kwamen uit pot 2 Benfica en Bayer Leverkusen uit de koker. Uit pot 3 lootte Feyenoord Red Bull Salzburg en Lille, terwijl Girona en Sparta Praag uit pot 4 kwamen.

Volgens de datamodellen was er een duidelijk oordeel: Feyenoord heeft de zwaarste loting van alle clubs uit de Champions League. Diezelfde modellen gaven aan dat je waarschijnlijk tien punten nodig hebt om te overwinteren. Sparta Praag-thuis, Salzburg-thuis, en stunten bij Girona of Lille? Het zal lastig genoeg worden, in ieder geval.

19 september 2024: Bayer Leverkusen-thuis
De eerste poulewedstrijd: thuis tegen Bayer Leverkusen. Naar dat duel werd reikhalzend uitgekeken, maar al heel snel ging het mis. Feyenoord keek bij rust al tegen een 0-4 achterstand aan. En hoewel de uitslag was geflatteerd was, werden de Rotterdammers hard met de neus op de feiten gedrukt.

2 oktober 2024: Girona-uit
Een op voorhand lastige uitwedstrijd, waarbij wel het gevoel leefde dat Feyenoord er een resultaat weg kon halen. Girona presteerde dit seizoen nog niet heel best in LaLiga en toonde kwetsbaarheden. Maar een uitoverwinning in de Champions League? Die dateerde alweer van 2002(!), toen Newcastle United met 0-1 werd verslagen. Maar eindelijk wist Feyenoord met het uitcomplex af te rekenen. Hoewel de thuisploeg veel kansen kreeg en veel in balbezit was, lukte het Feyenoord de wedstrijd over de streep te trekken in een knotsgek duel, met twee gemiste penalty's en twee eigen doelpunten.

23 oktober: Benfica-uit
Na de zege op Girona kende Feyenoord misschien wel de beste fase van het seizoen. FC Twente werd thuis verslagen, en uit tegen Go Ahead Eagles maakte Feyenoord grote indruk door met 1-5 te winnen. Het zorgde voor vertrouwen bij Feyenoord, en dat bleek meteen in de openingsfase tegen Benfica. In de voorbereiding oefenden beide ploegen nog tegen elkaar, toen Feyenoord keihard met 5-0 onderuitging. Nu waren de rollen omgedraaid. Feyenoord voetbalde gedurfd en liet bij vlagen geweldig voetbal zien. Het leidde door goals van Ueda en Milambo tot een 0-2 ruststand, en dan werd een tweede goal van Ueda nog (onterecht?) afgekeurd. Na rust leek Feyenoord al snel op 0-3 te komen, maar Trauner stond een millimeter buitenspel. Benfica kwam daarna beter in de wedstrijd en deed wat terug: 1-2. Het werd een bloedstollende slotfase, maar in blessuretijd schoot Milambo Feyenoord naar de veilige haven: 1-3. De mooiste overwinning van het seizoen tot dat moment was een feit.

6 november 2024: RB Salzburg-thuis
Op papier misschien wel de makkelijkste wedstrijd, samen met Sparta Praag-thuis. De Oostenrijkers, onder leiding van trainer Pepijn Lijnders, kampten met een blessuregolf die toen nog erger was dan die van Feyenoord. Geen beter mogelijk moment om Salzburg te treffen, zou je zeggen. Niets bleek minder waar. In een bijzonder zwakke vertoning verloor Feyenoord met 1-3.

26 november 2024: Manchester City-uit
Manchester City verkeerde in misschien wel de slechtste vorm sinds ruim tien jaar, maar dan nog was er geen Feyenoorder die serieus rekening hield met een resultaat in Manchester. Dat werd bevestigd door het spelbeeld in het eerste uur. Hoewel Feyenoord hier en daar best leuk meevoetbalde, was de stand na een klein uur spelen 3-0 voor Man City. Schade beperken, zou je zeggen. Totdat Hadj Moussa een kwartier voor tijd een taxatiefout van Gvardiol afstrafte, en Feyenoord weer een klein beetje hoop gaf.

Toen Santiago Gimenez na lang blessureleed zijn rentree maakte, en mocht invallen, bracht hij Feyenoord net dat beetje extra. De spits tikte een voorzet van Lotomba vanaf korte afstand binnen, en in de 89e minuut kwam Feyenoord zelfs op gelijke hoogte via Hancko. Het uitvak was een orkaan van geluid, die ook nog eens een jonge City-fan betoverde. George, zoals de kleine man heet, werd op slag verliefd op Feyenoord, en zo zijn de Rotterdammers naast een belangrijk punt ook een overzeese fan rijker.

11 december 2024: Sparta Praag-thuis
Een 'must-win', als Feyenoord zich wil plaatsen voor de tussenronde van de Champions League. Een zeperd als tegen RB Salzburg zou betekenen dat de kans op overwintering nihil is. Gelukkig lukte dat ook. Feyenoord overtuigde in de eerste helft en stond na tien minuten al met 2-0 voor. De eerste twee kansen waren direct raak via Trauner en Paixão. Door onder andere goed spel van Anis Hadj Moussa, die in blakende vorm verkeerde, werd het ook nog 3-0. Voor rust deed Sparta toch wat terug, uit het niets. Maar tot echt gevaar leidde het niet. Na een uur spelen gooide Santiago Gimenez de wedstrijd in het slot: 4-1. De 4-2 van Sparta was er een voor de statistieken.

22 januari 2025: Bayern München-thuis
In 2025 resteerden nog twee groepsduels, waaruit Feyenoord nog één zege nodig had. Bayern München leek de lastigste horde van de twee, en dat beeld werd versterkt door onrust op de wedstrijddag. Brian Priske was ontslagen door Feyenoord, zo klonk het uit zijn vaderland Denemarken. De wedstrijd tegen Bayern zou zijn laatste kunstje zijn als trainer van de Rotterdammers. 

Maar toen gebeurde iets wat niemand had durven denken. Feyenoord versloeg Bayern met 3-0. Een ongelooflijk resultaat voor de Rotterdammers én Brian Priske. De hele wedstrijd stond Feyenoord met de rug tegen de muur, maar profiteren van fouten van Bayern lukte bijzonder goed. Priske mocht toch nog aanblijven na de overwinning; de trainer had er immers zojuist voor gezorgd dat Feyenoord de tussenronde van de Champions League had bereikt. 

29 januari 2025: Lille-uit
De vraag was alleen: hoeveelste wordt Feyenoord? De tussenronde was al bereikt, en oké, bij winst was er nog een hele kleine kans op een klassering in de top-8, zodat Feyenoord de tussenronde zelfs nog kon ontlopen. Maar niemand die er rekening mee hield. Het bleek terecht. De spanningsboog stond niet meer strak bij Feyenoord, dat hard onderuitging in Noord-Frankrijk. Lille declasseerde Feyenoord: 6-1.

12 februari 2025: AC Milan-thuis
Tijdens de loting van de tussenronde werd Feyenoord gekoppeld aan het sterke AC Milan. De Italianen hebben een zeer sterke selectie vol vedettes, maar al snel bleek uit de analyses dat het als team wel eens steken laat vallen. Daar profiteerde Feyenoord, onder leiding van interim-trainer Pascal Bosschaart, optimaal van. Met name Igor Paixão, die het op ongekende wijze op zijn heupen had tegen Milan, was een plaag voor de Italianen. Het werd 1-0, Paixão scoorde, en AC Milan-rechtsback Kyle Walker kende een nachtmerrie in de Kuip.

18 februari 2025: AC Milan-uit
Een zeer, zeer gehavend Feyenoord moest onder lastige omstandigheden proberen de 1-0 voorsprong vast te houden in San Siro. Bosschaart moest behoorlijk schuiven; Carranza was ziek en Timber was geblesseerd geraakt in het thuisduel, dus startte Paixão op 10, Bueno als linksbuiten en Redmond mocht zijn Champions League-debuut maken als spits, in het hol van de leeuw. Al na een halve minuut leek het helemaal mis te gaan. Nota bene Santiago Gimenez, die in de winter aan Milan was verkocht, knikte de 1-0 binnen. Toch hield Feyenoord daarna redelijk stand, al ging dat niet zonder slag of stoot.

Vlak na rust werd Feyenoord flink in het zadel geholpen. Theo Hernandez, de excentrieke linksback van Milan, pakte zijn tweede gele kaart door een opzichtige schwalbe te maken, die uitstekend werd beoordeeld door scheidsrechter Marciniak. Vanaf dat moment greep Feyenoord steeds meer het initiatief, en dat leidde tot een mooie gelijkmaker. Hugo Bueno produceerde een heerlijke voorzet vanaf de linkerkant, die door invaller Carranza bij de tweede paal werd binnengeknikt. Daarna liep Feyenoord tegen tien Milanezen achteruit om de voorsprong te verdedigen, maar ondanks wat hachelijke momenten lukte dat wel. Feyenoord plaatst zich voor de laatste zestien!

5 maart 2025: Inter-thuis
Nu de andere Milanese club uitschakelen, is de bedoeling voor Feyenoord. Al werd wel meteen duidelijk: Inter is andere koek dan Milan. De Nerazzuri staan bovenaan de Serie A en hebben het met name verdedigend bijzonder goed voor elkaar. In de groepsfase van de Champions League kreeg Inter in acht duels slechts één tegengoal te verwerken. Feyenoord begon nog sterk in De Kuip. Van Persie had zijn ploeg duidelijk geïnstrueerd om waar mogelijk druk te geven op de laatste linie van de Italianen, wat goed uitpakte. Echter was het bij de eerste grote Inter-mogelijkheid meteen raak. Thuram verraste Beelen en maakte de 0-1. Na rust had Feyenoord het lastiger; Martinez maakte al snel 0-2 en Wellenreuther stopte een penalty om Feyenoord te behoeden van een volledig kansloze missie. Al moet gezegd: ook een 0-2 stand is geen uitgangspositie met heel veel perspectief. 

11 maart 2025: Inter-uit
Net als een kleine maand geleden mocht Feyenoord afreizen naar Milaan, om in een van 's werelds mooiste stadions te spelen. De opstelling was weer een bijzondere puzzel voor Van Persie, want ook sterspeler Igor Paixão viel geblesseerd uit. De oefenmeester besloot het op te lossen door Aymen Sliti te laten debuteren in het eerste. De jonge aanvaller speelde uiteindelijk ruim een uur en deed het uitstekend. Helaas voor Feyenoord verloren de Rotterdammers ook in San Siro met 2-1. Jakub Moder maakte vanaf de stip zijn eerste doelpunt in dienst van Feyenoord en bracht de ploeg nog terug tot 1-1, maar na rust kreeg de ploeg van Robin van Persie een hele makkelijke strafschop tegen.

Ondanks de uitschakeling in de achtste finales van het miljardenbal, kan Feyenoord met trots terugkijken op het Europese avontuur, waar het na de 0-4 nederlaag tegen Bayer Leverkusen op leek dat 'Nederlandse ploegen niets te zoeken hadden in de Champions League.' Met dat beeld heeft Feyenoord toch mooi afgerekend.

 

Wat vond jij de mooiste wedstrijd van Feyenoord in deze Europese campagne? Stem in de poll en laat je reactie achter in de comments!

Poll: Wat was de mooiste wedstrijd van Feyenoord in de Champions League 2024/25?

Girona - Feyenoord

Benfica - Feyenoord

Manchester City - Feyenoord

Feyenoord - Sparta Praag

Feyenoord - Bayern München

Feyenoord - AC Milan

AC Milan - Feyenoord

Delen

Reacties

Dat was voor mij toch wel echt Bayern-thuis. Na 20 jaar in de Kuip te komen toch zelden collectief zo weinig vertrouwen gehoord op de tribunes en om me heen. 1 van de mooiste wedstrijden waar ik ooit bij ben geweest. Wat een uitslag
Dat is toevallig dat “draak” hier geen commentaar heeft geplaatst. Kan die een keer iets positief over een van CL wedstrijden van Feijenoord zeggen, dat geeft die niet thuis. Als die ergens iets negatief klan zeggen, dan staat hij op de eerste rij.
Toch AC Milan - Feyenoord. Bijzonder mooi hoe we in de knock-out fase (eigenlijk de 16e finales) iemand konden uitschakelen. Mara ook de zeer fraaie goal van Paixao tegen Sparta Praag, vond ik een van de mooiste doelpunten. En natuurlijk ook de 3-0 zege tegen Bayern Munchen en de 3-3 van Hancko zijn absolute hoogtepunten voor mij. De ambiance van het stadion van Benfica was zo bijzonder, met al die lichten uit aan de start van de wedstrijd. Wat een prachtig stadion! Prachtig dat we ook daar hebben mogen spelen.
Bayern-thuis. De onrust rond Priske, geweldige pre-match show en sfeeractie, een kolkende Kuip en dan 3-0 in een spannende pot. Wat een avond!
Manchester city !
Die fantastische comeback bij een 3-0 achterstand .
Dat gevoel van, wat gebeurt hier allemaal , is dit echt ? Terwijl je je eigenlijk al had neergelegd bij een nederlaag.
3-3 , ik was zo trots op mijn Feyenoord !
Nu nog steeds overigens :)
Zoals veel anderen kies ik ook voor Benfica uit. Daarin lieten ze het beste voetbal zien.
Benfica uit was nagenoeg perfect! Zo onverwacht en zo dominant!
Qua voetbal was Benfica-uit de beste.
Qua resultaat AC Milan-uit.

Veel hoogtepunten, nog best lastig kiezen!
Benfica uit! Was de allerbeste wedstrijd in jaren.