spandoek-feyenoord-lazio

VK Sportphoto

Analyse

Analyse • Feyenoord uitermate succesvol in 'Blok 2'

Ruben1908

Vanwege het WK in Qatar werden in het tweede blok uitzonderlijk veel wedstrijden gespeeld. Het eindresultaat na 'blok 2' is uitstekend te noemen. 

Blok 2 kende een reeks van elf wedstrijden die elkaar tussen 2 oktober en 13 november in hoog tempo opvolgden. Feyenoord bereikte de laatste zestien in de Europa League en in de competitie is het als koploper de winterstop ingegaan. 

Eredivisie: 5x winst, 2x gelijk

Feyenoord begon aan het tweede blok als vierde en eindigde door een sterke eindsprint als lijstaanvoerder. Van de zeven wedstrijden werden er vijf gewonnen en twee gelijkgespeeld. De Rotterdammers behaalden daarmee 17 van de 21 punten, hetgeen neerkomt op een succespercentage van circa 81% en ongeveer 2,4 punt per wedstrijd. Dat ligt fors boven het gemiddelde aantal punten dat Feyenoord heeft gehaald onder leiding van Arne Slot (2,05 punt per wedstrijd). 

Over meerdere jaren gezien is Feyenoord dit seizoen in 'Blok 2' uitzonderlijk sterk. Waar in andere jaargangen doorgaans vlak voor de winterstop nog punten werden gemorst, werden dit keer de punten wel binnengehaald.    

Vergeleken met het eerste blok lukt het de verdediging van Feyenoord een stuk beter om tegenstandera af te stoppen. Waar in het eerste blok gemiddeld 1,3 tegengoals per wedstrijd werden geïncasseerd, waren dat in het tweede blok slechts 0,6 per wedstrijd. De eigen doelpuntenproductie is daarentegen wel iets afgenomen. In het eerste blok maakte de ploeg van Slot circa drie goals per wedstrijd, in het tweede blok waren dat twee goals. 

Blok 2 - analyse

Europa League: 1x winst, 2x gelijk en 1x verlies

De prestaties in de Europa League waren wisselvallig. Feyenoord speelde twee maal gelijk tegen FC Midtjylland, waarin het in beide wedstrijden een voorsprong uit handen gaf. Bovendien verloor Feyenoord in de slotminuut met 1-0 bij Sturm Graz. Desalniettemin was een 1-0 zege in eigen huis tegen Lazio Roma genoeg om in een van de gekste Europese poules ooit bovenaan te eindigen. Santiago Giménez schoot de club naar de achtste finale, die begin maart zal plaatsvinden. 

Conclusie 

Feyenoord had in de Eredivisie een zeer succesvolle reeks van wedstrijden. De ploeg van Slot lijkt wedstrijden enigszins 'zakelijker' te winnen dan in het eerste blok. Het enige smetje is het onnodige gelijkspel tegen Fortuna Sittard in de Kuip (1-1). 

De overwintering in de Europa League is uiteindelijk een meevaller. De Rotterdammers waren kwetsbaar in Europa. Zo werd er verloren van Sturm Graz en incasseerde Feyenoord in totaal vier tegengoals van Midtjylland. Om een vuist te kunnen maken in de verdere Europese campagne lijkt het noodzakelijk dat Feyenoord stabieler wordt en vooral tegendoelpunten uit standaardsituaties weet te keren. Wellicht dat het halen van een goede 'nummer 6' hieraan bij kan dragen. 

De wedstrijden 

Thuis Uit Uitslag
NEC Feyenoord 1-1
FC Midtjylland Feyenoord 2-2
Feyenoord FC Twente 2-0
Feyenoord FC Midtjylland 2-2
AZ Alkmaar Feyenoord 1-3
Feyenoord Fortuna Sittard 1-1
Sturm Graz Feyenoord 1-0
Feyenoord Lazio Roma 1-0
FC Volendam Feyenoord 0-2
Feyenoord SC Cambuur 1-0
Feyenoord Excelsior 5-1

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties