aboutaleb

Nieuws

Boek onthult: “Aboutaleb is nooit in staat geweest die verhouding goed te krijgen”

Van de redactie

Het recente vertrek van Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam heeft geleid tot een lawine aan publiciteit. Peter Groenendijk, politiek verslaggever van ‘AD Rotterdams Dagblad’, schreef een boek waarin onder meer Aboutalebs ronduit beroerde verstandhouding met Feyenoord uitgebreid aan bod komt. Hand in Hand, het magazine van De Feijenoorder, zet de meest opzienbarende passages uit ‘Je suis Ahmed. De Rotterdamse jaren van Aboutaleb’ op een rij.

Ruim vijftien jaar was Aboutaleb burgemeester van Rotterdam. Volgens Groenendijk heeft hij in deze periode onmiskenbaar zijn verdiensten voor de stad gehad. De auteur legt echter ook de vinger op de zere plek door expliciet te benoemen wat er zoal is misgegaan. Zo blijkt het grote ego van de burgemeester, die zich consequent bezondigt aan ‘gepoch’ en ‘borstklopperij’, hem meer dan eens in de weg te hebben gezeten.

Ajax-pyjama 
Aboutalebs entree in Rotterdam gaat niet van een leien dakje. Binnen zijn eigen PvdA wordt hij aanvankelijk gezien als ‘een Amsterdamse praatjesmaker’. Leefbaar Rotterdam noemt hem openlijk ‘een Marokkaanse baantjesjager die in een Ajax-pyjama slaapt’. Toch wordt hij benoemd. De contacten met Feyenoord verlopen direct vanaf het begin uitermate stroef. Zo maakt hij meteen tijdens zijn eerste bezoeken aan De Kuip duidelijk dat wat hem betreft supporters tijdens wedstrijden niet mogen staan. Aan het feit dat duizenden Feyenoordaanhangers de wedstrijden staand willen volgen, en dit ook al jarenlang doen, heeft hij geen boodschap. “In de bioscoop zitten ze toch ook allemaal op hun stoel?”

‘Asocialen’ 
Waar zijn voorganger Ivo Opstelten zich juist thuis voelde in de voetbalwereld, houdt Aboutaleb afstand en zit hij op een totaal andere golflengte. Lang voordat Aboutaleb burgemeester wordt, geeft zijn vrouw in een interview toe dat haar man voetbal een sport ‘voor asocialen’ vindt, memoreert Groenendijk. Om die reden verbiedt hij zijn zoon zelfs om op voetbal te gaan. De relatie met Feyenoord blijft gedurende de volledige looptijd van Aboutalebs burgemeesterschap zwaar onder druk staan. “Een vechthuwelijk”, noemt Groenendijk het. “Ze zijn tot elkaar veroordeeld, maar begrijpen niets van elkaar.”

Stadion
Achter de schermen gooit Aboutaleb intussen jarenlang zijn volle gewicht in de strijd om een nieuw Feyenoord-stadion van de grond te krijgen. Dat dit niet lukt, is voor hem de grootste teleurstelling in zijn Rotterdamse tijd. Toch heeft hij dit voor een groot deel ook aan zichzelf te wijten. In 2013 is nieuwbouw op Varkenoord dicht bij, maar de politiek blaast het plan op. Aboutaleb heeft in de weken hiervoor gesprekken gevoerd met fractievoorzitters in de gemeenteraad, maar in plaats van te luisteren naar hun kritiek, houdt hij lange monologen, staat in het boek.

Ook voor het felomstreden Feyenoord City loopt Aboutaleb zich het vuur uit de sloffen. Tientallen gesprekken voert hij erover: met bouwbedrijf BAM, maar ook met Goldman Sachs en andere bankinstellingen en potentiële financiers. Achter de schermen suggereert hij dat de gemeentelijke bijdrage misschien omhoog kan van 40 miljoen naar 100 miljoen euro. Daar wil hij zich wel sterk voor maken. Het mag allemaal niet baten: Feyenoord City strandt door stijgende bouwkosten en het feit dat de financiering niet rondkomt.

Bekerfinale
In de loop der jaren kruisen de wegen van Aboutaleb en Feyenoord elkaar talrijke malen. In 2010 staat bijvoorbeeld de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax ter discussie. Aboutaleb wil daarbij duizend agenten inzetten, maar dit vindt het ministerie van Binnenlandse Zaken te gortig. Daarop stelt het departement voor om de finale te spelen over twee wedstrijden, zonder uitsupporters. Omdat de KNVB-reglementen hier niet in voorzien, kunnen de clubs dit plan blokkeren. Maar bij een overleg op de kamer van Aboutaleb stemmen de KNVB en Ajax er direct gretig mee in. Feyenoord-directeur Eric Gudde is als enige tegen.

Aboutaleb schorst de vergadering en voert de druk op Gudde zodanig op, dat deze alsnog akkoord gaat. Een jaar eerder heeft Aboutaleb de komst van uitsupporters naar de klassieker verboden, al zijn afspraken hierover al gemaakt vóór zijn komst naar Rotterdam. Los van dit alles is en blijft de relatie met Feyenoord vijftien jaar lang slecht. “Aboutaleb is nooit in staat geweest die verhouding goed te krijgen”, concludeert Groenendijk.

Tekst: Boudewijn Warbroek

Delen

Reacties

❤️ Jongens! Beoordeel mijn sexy kutje, alsjeblieft

🍓👉 𝐖𝐖𝐖.𝟐𝐆𝐈𝐑𝐋.𝐅𝐔𝐍 💦
In deze tijd is het gewoon niet meer denkbaar dat uit supporters welkom zullen zijn.
Aboutaleb loog ook altijd alles aan elkaar. Dat is geen beste eigenschap als je probeert om Feyenoorders voor je te winnen.
Mooi mannetje spelen naar de buitenwereld.
Maar in feite was het een naar gluiperig eng omhoog getild (varken) paard.
Ze hadden hem beter in een van die A,damse grachten kunnen pleuren.