Opinie
Bosschaart te licht, maar deze cursisten werden wel gekozen door KNVB ‘kwibussen’
De KNVB heeft de deelnemerslijst van de trainersopleiding bekendgemaakt. Na een uitgebreide selectieprocedure zijn veertien deelnemers uitgenodigd om hun diploma te halen, waarna zij bevoegd zijn om zelfstandig hoofdcoach te zijn in het betaalde voetbal. Pascal Bosschaart werd niet geschikt bevonden door de bondsmensen, die opvallend genoeg vooral trainers uit de amateurwereld en zonder aansprekende voetbalcarrière hebben geselecteerd. Al is dat helemaal in lijn met hun eigen achtergrond. 1908.nl dook erin.
Bosschaart dus niet. Volgens de officiële lezing heeft hij nog te weinig een eigen visie en opereert hij teveel in de filosofie van Feyenoord. Dat is natuurlijk een doodzonde in Zeist en dus werd hij afgewimpeld, ondanks een actieve spelersloopbaan die hem langs clubs als FC Utrecht, Feyenoord en ADO Den Haag leidde. Ook de opgebouwde trainerservaring bij amateurreus IJsselmeervogels en later als assistent bij de profclubs SC Cambuur en FC Dordrecht waren niet doorslaggevend. Laat staan de najaarstitel die hij dit seizoen met Feyenoord Onder-21 behaalde en waarmee hij nog de bekerfinale en finalewedstrijd om het algehele kampioenschap gaat spelen. Allemaal te weinig.
De uitverkorenen
Nu zijn wij Feyenoorders natuurlijk allesbehalve objectief, helemaal sinds Bosschaart dit seizoen als interim-trainer van het eerste elftal een huzarenstukje afleverde door AC Milan in de Champions League uit te schakelen. De KNVB zal best een zorgvuldige selectieprocedure hebben opgetuigd, maar alleen al voor ‘het wonder van Milaan’ verdient Bosschaart alle steun vanuit de Feyenoord gelederen. En dus zijn we benieuwd wie de felbegeerde startbewijzen voor het gouden trainersdiploma wel hebben gekregen.
Hier komen de uitverkorenen: Rick Adjei, Jouad Boufarra, Henk Brugge, Jeroen Burghout, Tim Cornelisse, Thomas Duivenvoorden, Chris de Graaf, Vincent Heilmann, Roos Kwakkenbos, Jord Roos, Danny Schenkel, Bart Schreuder, Kevin van Veen en Thomas Verhaar.
Amateurs
Wat direct opvalt aan de namenlijst is het beperkte aantal oud-profs. Alleen Schenkel (Telstar, Sparta, Willem II), Verhaar (Sparta, Excelsior) en Cornelisse (o.a. Vitesse, FC Twente, FC Utrecht) kunnen bouwen op een actieve spelerscarrière in het betaalde voetbal. Alle andere deelnemers hebben gevoetbald op amateurniveau en kwamen – een enkele uitzondering daargelaten – verder kwamen dan het bierelftal. Gelukkig hebben zij meer verstand van coachen.
Jeugdervaring lijkt daarbij een pre. Grote kans dat Bosschaart hen op de velden is tegengekomen, want Boufarra (Heerenveen), Roos (Twente/Heracles) en Heilmann (PSV) trainen eveneens Onder-21 elftallen, waarbij Heerenveen extra is uitverkoren omdat zij ook Brugge mogen afvaardigen. Namens FC Dordrecht komt Adjei en verder lijkt het te helpen wanneer je in de schijnwerpers hebt gestaan. Zo acteerde Duivenvoorden de geslaagde toptrainer nadat zijn Quick Boys in het KNVB-Bekertoernooi had gewonnen van sc Heerenveen. De Graaf kende in hetzelfde toernooi succes met Spakenburg en had wekenlang ESPN te logeren. Een bekende broer die je op sleeptouw neemt langs clubs in de woestijn helpt verder ook. En tot slot vertegenwoordigd Kwakkenboom de vrouwentak.
Quick Boys-clan
De kandidaten zijn zorgvuldig geselecteerd door hoofddocent topvoetbal Gert Aandewiel en docent opleidingen Jan Zoutman. Wie zich in deze voetbalmannen verdiept snapt wellicht de voorkeur voor mensen uit het amateurvoetbal. Aandewiel speelde jarenlang voor Quick Boys, waarna hij als prof uitstapjes maakte naar FC Volendam, Sparta en FC Dordrecht. Overal bleef hij slechts een jaartje, waarna hij snel terugkeerde naar het veilige Katwijk. Als trainer was het ook voornamelijk Quick Boys wat de klok sloeg, al stond hij even aan het roer bij het ter zielen gegane HFC Haarlem, NAC en Top Oss.
Zoutman speelde helemaal geen profvoetbal en verdiende zijn sporen enkel en alleen als trainer. Allereerst bij Argos en Quick Boys, waarna hij overstapte naar aartsrivaal Katwijk. Zijn ervaring in het betaalde voetbal beperkt zich tot één seizoen bij FC Dordrecht.
Aandewiel en Zoutman kennen elkaar al lang. Zij werkten eerder samen bij Quick Boys, in de rolverdeling van technisch directeur en trainer, en hebben elkaar nu dus gevonden bij de KNVB. Deze meneren bepalen samen wie er in Nederland geschikt is als potentiële trainer in het betaalde voetbal. Vanuit een monopolie positie, want alleen met een KNVB-papiertje kom je in aanmerking voor een trainersbaan.
Kwibussen
Iedereen met ambitie is dus aangewezen op Aandewiel en Zoutman, die naar hartenlust mensen uitnodigen vanuit de habitat die zij zo goed kennen: de amateurwereld. Feyenoordicoon Willem van Hanegem snapt niet dat de toelating via deze weinig aansprekende heren loopt. “Daar zitten dan twee kwibussen, wat hebben die van hun leven gepresteerd?”, zo vertelt de Kromme in Algemeen Dagblad. “Zoutman ken ik van de amateurs en Aandewiel ook. Die heeft ook nog even zonder veel succes bij Sparta gezeten.” Volgens Van Hanegem doet de KNVB er goed aan om mensen met statuur neer te zetten bij de opleiding. “Over voetbal praten is leuk, maar niet met een kwibus.”
Fout herstellen
Bosschaart houdt zich ondertussen op de vlakte. Volgend jaar zijn er nieuwe rondes en dus nieuwe kansen en de trainer hoopt dan wel te worden toegelaten. Zijn succesvolle interim-klus in Rotterdam kwam net te laat, want zijn aanvraag was toen al afgewezen. De heren Aandewiel en Zoutman zullen een volgende keer vast nog wel even terugdenken aan San Siro. Toch? Het zou een mooi moment zijn om een en ander recht te zetten.