Legends are Forever Gio Bronckhorst Robin van persie

VK Sportphoto

Nieuws

Clublegendes als hoofdtrainer: Deze namen gingen Robin van Persie voor

Van de redactie

Robin van Persie is de negende oud-speler van Feyenoord die als hoofdtrainer aan de slag gaat bij de Rotterdamse club. De topscorer aller tijden van Oranje treedt in de voetsporen van grote clublegendes. De afgelopen vier hoofdtrainers hadden geen verleden als speler in De Kuip.

De laatste hoofdtrainer die zowel als speler als trainer actief was op het heilige gras van De Kuip, was Giovanni van Bronckhorst. Hij nam in 2019 afscheid van Feyenoord, maar daarover later meer. We beginnen in chronologische volgorde met een clubicoon, die helaas niet meer onder ons is.

Hans Kraay sr.
De eerste Feyenoord die zowel als speler als trainer actief was voor de club, was de inmiddels overleden Hans Kraay Sr. De voormalige voorstopper verdedigde tussen 1961 en 1968 met veel succes het shirt van de Rotterdammers. Na zijn spelerscarrière bleef hij betrokken bij de stadionclub en vervulde hij in afwisselden periodes de functie van hoofdtrainer en technische directeur.

In 1982 keerde hij als trainer terug bij Feyenoord en haalde hij het toptalent Ruud Gullit naar Rotterdam. Kraay kampte echter met hartkwalen en droeg zijn taken al na zeven duels over aan zijn assistent Ab Fafié. De voormalige verdediger bleef wel betrokken bij de trainingen en maakte de opstelling, maar als de wedstrijd begon verliet hij het stadion omdat het anders te spannend werd voor zijn hart. Het seizoen werd afgesloten met een tweede plek in de competitie achter Ajax en Kraay vertrok.

Op 27 oktober 2017 overlijdt de dan 81-jarige Hans Kraay sr. in Tiel.  Drie maanden eerder verloor hij zijn vrouw Lya, die jarenlang leed aan dementie en door hem werd verzorgd. Het aftakelen van zijn vrouw ging hem zeer aan het hart. Kraay leidde de laatste jaren van zijn leven een teruggetrokken bestaan. Met hem is Nederland een markante voetbalman verloren

Gerard Kerkum met Hans Kraaij Sr.

Rinus Israël
Hij was de eerste Nederlander die de Europa Cup 1 mocht tillen: Rinus Israël. De voormalige aanvoerder van Feyenoord speelde maar liefst 275 wedstrijden en werd vier keer landskampioen met de club. Ook won ‘IJzeren Rinus’ de wereldbeker. In 1974 verliet Israël de club door de voordeur.

Eind jaren '80 keerde Israël terug naar De Kuip als trainer, maar een succesvolle periode werd het helaas niet. Bij Feyenoord hield hij het slechts twee seizoenen vol. "Het was wel spijtig dat het geen succes is geworden," blikte Israël later terug. In 68 duels boekte hij 29 overwinningen, 20 gelijke spelen en 19 nederlagen.

rinus-israel-proshots

Wim Jansen
De derde Feyenoorder die zowel als speler als trainer actief was voor de club, was de inmiddels overleden Wim Jansen. Als speler kwam hij in totaal 476 keer uit voor Feyenoord in officiële wedstrijden. In 1990 werd Jansen aangesteld als hoofdtrainer, een periode waarin hij twee keer de KNVB Beker wist te winnen.

Na zijn tijd bij Feyenoord werkte Jansen als trainer bij Saoedi-Arabië, Sanfrecce Hiroshima en Urawa Red Diamonds. Zijn grootste internationale succes behaalde hij bij Celtic, waar hij zowel de beker als het landskampioenschap veroverde. Niet voor niets wordt Wim Jansen bij de Schotten nog altijd in hoog aanzien gehouden.

In het seizoen 2005/’06 keerde Jansen terug bij Feyenoord als technisch adviseur. In 2008 werd hij assistent-trainer onder Gertjan Verbeek, maar uit solidariteit met Verbeek nam hij na zeven maanden ontslag. In 2011 keerde hij opnieuw terug bij Feyenoord om de jeugdopleiding te begeleiden, een rol die hij vervulde tot 2021. Op 25 januari 2022 overleed hij op 75-jarige leeftijd.

wim-jansen

Willem van Hanegem
De volgende in het rijtje is niemand minder dan Willem van Hanegem. 'De Kromme' nam in 1992 het stokje over van Wim Jansen en werd daarmee de tweede Feyenoorder die zowel speler als trainer van de club was. Van Hanegem kende direct succes, want in zijn eerste seizoen leidde hij Feyenoord naar de landstitel. In 1994 en 1995 won hij bovendien de KNVB Beker. In oktober 1995 moest hij echter vertrekken na een nederlaag tegen PSV, omdat men hem ‘te soft’ vond voor zijn spelers.

Willem van Hanegem (Soccrates Images)

Ruud Gullit
Na het succes van Jansen en Van Hanegem was het de beurt aan Ruud Gullit om de eer van oud-spelers hoog te houden. De middenvelder speelde 103 officiële duels voor Feyenoord, waarin hij 41 keer scoorde en 22 assists gaf. De Amsterdamse Feyenoorder kende een geweldige carrière, waarin hij twee keer de Champions League won, het EK en zelfs een keer de Ballon d’Or. Als trainer was hij minder succesvol.

Aan het begin van het seizoen 2004/’05 werd Gullit aangesteld als hoofdtrainer, maar zijn dienstverband bleef beperkt tot één seizoen. Onder zijn leiding presteerde Feyenoord matig. De Rotterdammers eindigden als vierde in de Eredivisie, met een achterstand van maar liefst 25 punten op kampioen PSV. In de UEFA Cup werd Feyenoord in de derde ronde uitgeschakeld door Sporting Lissabon, terwijl PSV de club in de halve finale van de Amstel Cup (nu de KNVB Beker, red.) uitschakelde.

Het trainerschap van Ruud Gullit bij Feyenoord duurde in totaal 34 wedstrijden. In die periode behaalde de ploeg 19 overwinningen, verloor het 10 keer en eindigden slechts 5 duels in een gelijkspel. Het puntengemiddelde onder Gullit kwam uit op 1,82 per wedstrijd.

Ruud Gullit (Soccrates Images)

Mario Been|
Been begon zijn trainerscarrière als assistent bij Feyenoord. Van 2000 tot 2004 was hij de rechterhand van Bert van Marwijk, met wie hij in 2002 de UEFA Cup won. Zeven jaar later werd Been aangesteld als hoofdtrainer van Feyenoord. In de zomer van 2009 volgde hij Gertjan Verbeek op.

In zijn eerste seizoen leidde Been Feyenoord naar een vierde plaats in de Eredivisie en verzekerde hij de club van Europees voetbal. Daarnaast bereikte Feyenoord de bekerfinale, maar de dubbele ontmoeting met Ajax werd kansloos verloren. Door de grote financiële problemen kon Feyenoord zich niet versterken.

In het tweede seizoen onder Been vielen de resultaten zwaar tegen, met als absoluut dieptepunt de 10-0-nederlaag tegen PSV, de grootste competitienederlaag in de clubgeschiedenis. Feyenoord eindigde als tiende en kon zich in de zomer opnieuw niet versterken. Sterkhouders Georginio Wijnaldum, Luc Castaignos en Leroy Fer vertrokken. 

Uiteindelijk stapte Been op als trainer van Feyenoord. Hij kwam tot deze pijnlijke beslissing nadat een groot deel van de selectie het vertrouwen in hem had opgezegd. Been kwam in 68 duels tot 29 overwinningen, twintig gelijke spelen en negentien nederlagen. Zijn puntengemiddelde bedroeg 1,57 per wedstrijd

mario-been

Ronald Koeman
De huidige bondscoach van het Nederlands elftal is de vijfde Feyenoorder die zowel als speler als hoofdtrainer actief was voor de Rotterdamse club. Ronald Koeman speelde in zijn carrière 79 officiële duels voor Feyenoord, waarin hij 23 keer scoorde.

In 2011 werd Koeman aangesteld als hoofdtrainer van Feyenoord. Tijdens zijn drie jaar in De Kuip wist hij echter geen prijzen te winnen. In die periode werd Ajax drie keer op rij landskampioen, terwijl de KNVB Beker achtereenvolgens naar FC Twente, PSV en AZ ging. Koeman verliet Feyenoord na 102 wedstrijden als hoofdtrainer. Onder zijn leiding won de club 62 duels, speelde het twintig keer gelijk en leed het twintig nederlagen. Uiteindelijk behaalde hij een puntengemiddelde van 2,02 per wedstrijd.

 

Ronald Koeman - VK Sportphoto

Giovanni van Bronckhorst
De meest recente hoofdtrainer van Feyenoord met een verleden als speler is Giovanni van Bronckhorst. De voormalige linksback van onder andere Feyenoord, Rangers, Arsenal en Barcelona volgde halverwege mei 2015 de ontslagen Fred Rutten op. Het teleurstellende seizoen sloot hij af met een vierde plaats. In het daaropvolgende seizoen eindigden de Rotterdammers als derde, maar wonnen wel de KNVB Beker. Nog een seizoen later werd Feyenoord, na achttien jaar wachten, eindelijk weer landskampioen van Nederland.

Naast de landstitel won Van Bronckhorst met Feyenoord ook twee keer de KNVB Beker (2016 en 2018) en twee keer de Johan Cruijff Schaal (2017 en 2018). In totaal behaalde de club onder zijn leiding vijf prijzen. In januari 2024 maakte Van Bronckhorst bekend na dat seizoen te stoppen bij Feyenoord. Na zijn succes in De Kuip ging Gio aan de slag bij Guangzhou R&F, Rangers en Beşiktaş.

Giovanni van Bronckhorst stond maar liefst 136 duels aan het roer bij Feyenoord en won daarvan 85 wedstrijden. Dertig keer leden de Rotterdammers onder zijn leiding een nederlaag, en 21 keer eindigde het in een gelijkspel. Uiteindelijk behaalde hij een puntengemiddelde van 2,03 en won hij vijf prijzen, waarmee hij zich tot een van de succesvolste trainers in de geschiedenis van Feyenoord mag rekenen.

Giovanni van Bronckhorst (Soccrates Images)

Na Hans Kraay sr., Rinus Israël, Wim Jansen, Willem van Hanegem, Ruud Gullit, Mario Been, Ronald Koeman en Giovanni van Bronckhorst is het de beurt aan Robin van Persie om als voormalig speler van Feyenoord aan de slag te gaan als hoofdtrainer. Een enorme uitdaging, waarbij je zowel je reputatie als clubicoon hoog wilt houden, maar ook wilt slagen als trainer.

Gaat Robin van Persie slagen in De Kuip? Stem op de onderstaande poll en discussieer mee in de reacties!

Poll: Gaat Robin van Persie slagen in De Kuip?

Ja! RvP treedt in de voetsporen van Van Bronckhorst en maakt Feyenoord kampioen.

1.5%

Oud spelers als trainer ... Ik moet het nog maar zien ...

0.5%

Nee. Dit is een kansloze missie.

0.2%

Delen

Reacties

1. Kees van Dijke
2. Kees Pijl
3. Adriaan Koonings
4. Hans Kraay
5. Thijs Libregts
6. Ab Fafié
7. Rinus Israel
8. Rob Jacobs
9. Wim Jansen
10. Willem van Hanegem
11. Ruud Gullit
12. Mario Been
13. Ronald Koeman
14. Giovanni van Bronckhorst
15. Robin van Persie
Mijn mening (en die hoef je NIET te delen) is dat van Persie niet de juiste trainer is voor Feyenoord zoals dat nu is. Heeft eigenlijk niets op dat vlak gepresteerd... als speler echter een icoon. Ben heel benieuwd.
Eerste echte trainersklussen Wim Jansen, Willem van Hanegem en Gio: Feyenoord
Hopelijk is Van Persie de perfecte trainer voor Feyenoord.
We kunnen op twee vingers natellen dat die laffe Driessen weer bij de persconferentie zit. Lekker stoken en provoceren vanaf het eerste optreden van Robin om zijn positie in diskrediet te brengen.
Het zat anders met Hans Kraay, hij had hyperventilatie, kon de spanning mentaal niet aan. Zijn latere teruggetrokken bestaan werd ingegeven doordat hij zich op de lijst van LPF (of Leefbaar?) liet zetten en er meteen uitgemikt werd als commentator bij de NOS. Wat ik daarvan vind: vermeng nooit sport en politiek, geen kleurenbandjes, geen knielen, shirtjes met teksten of wat dan ook, want je tegenstanders doen vroeg of laat hetzelfde en dan komen ze met dingen waar je niet op zit te wachten en waar je dan niet over kan klagen. De man met het kleine snorretje in 1936 wist er wel raad mee.
Dat een trainer een verleden heeft bij de club is leuk, maar zou moeten worden gezien als een heel klein pluspuntje, niet als een belangrijke voorwaarde. Eerlijk gezegd vind ik de aanstelling van Van Persie meer het bewijs dat Feyenoord steeds verder afwijkt van de goede koers die was ingezet door Arnesen. Het is een aanstelling die is gebaseerd op een compromis tussen allerlei geledingen in de club, de populariteit van Van Persie bij veel supporters en dat Van Persie in ieder geval in theorie voor aanvallend voetbal staat. De hoop is dat een sterke staf allerlei tekortkomingen van de onervaren hoofdtrainer maskeert. Als Feyenoord wel weer de koers van Arnesen had opgepakt dan was er gezocht naar een trainer die op allerlei vlakken al over een wat langere periode heeft bewezen dat hij daadwerkelijk op een succesvolle manier het voetbal kan laten brengen wat Feyenoord voorstaat. Van Persie heeft in die korte periode bij Heerenveen nog geen blijk gegeven dat hij dat kan. Dat is ook niet gek voor een beginnende trainer. Feyenoord gaat nu voor een gok in plaats van een beredeneerde keuze. De kans dat het misgaat is dan simpelweg veel groter.
Dat staat er. De aanstelling van Van Persie lijkt geen kwestie van weloverwogen beleid. Daarmee is het afbreukrisico groot.
Dat Wim Jansen de eerste trainer is die ook als speler actief was bij Feyenoord is onzin. Uit mijn hoofd noem ik Hans Kraay, Ab Fabië, Rob Jacobs en Rinus Israel (in het verre verleden zullen er vast meer zijn geweest). Kraay en Israel waren ook als speler iconisch.
Uhm wat dacht je van ,thijs libregts, Hans kraaij, rob jacobs, ab fafié, rinus israel, lex schoenmaker(als assistent).
Bij van Bronckhorst had wel even vermeld mogen worden dat hij door Advocaat in het zadel bleef.
Menig ander was eruit getief na 7 kansloze nederlagen op rij….
Ik mis Hans Kraay, Rinus Israel, en een beetje Thijs Libregts.
Rinus Israël misschien ook nog vermelden