Columns
Column • Dat het nu stroef gaat met Feyenoord, heeft één voordeel
Zondag 30 juli 2023. Een uur voor de oefenwedstrijd tegen Benfica staan er rijen voor De Kuip. Voor veel supporters heeft de zomerstop lang genoeg geduurd. Het legioen snakt naar een weerzien met de kersverse kampioen.
Mijn zoon en ik sluiten aan in de rij. Voor ons staat een groep keurig geklede jongemannen van in de twintig. In hun kleurige polo’s, chino’s en loafers lijken zij zo te zijn weggelopen uit een commercial van Mr Marvis.
Die middag breekt in een uitverkochte Kuip af en toe de zon door, een bijzonderheid deze zomer. Ook Feyenoord verwarmt de rood-witte harten door het Benfica van Kökçü en Aursnes met 2-1 te verslaan.
Zes maanden later. Zondag 14 januari 2024. Een uur voor de competitiewedstrijd tegen NEC staan er nog geen rijen op het voorplein. Het is een grauwe dag, het is waterkoud en er wordt regen voorspeld.
Onder vak A trekt een bonte stoet aan bekenden voorbij. Eerst Tom, een Rotterdammer die na de verkoop van zijn bedrijf een man in bonis is, maar geen spat is veranderd. Hij komt al tientallen jaren in De Kuip en reisde Feyenoord achterna in binnen- en buitenland.
Dan Danny uit Schiedam. Hij bezocht De Kuip voor het eerst als 6-jarig jochie in november 1969 toen Feyenoord het grote AC Milan versloeg.
Kijk wie we daar hebben: Ton, al meer dan vijftig jaar Feyenoord-supporter en al tientallen jaren werkzaam bij de club. Gevolgd door Kees uit Amsterdam, vandaag met een Feyenoord-muts die niet zou misstaan in het Feyenoord-museum. Hij is er met Bas, ook een geboren Amsterdammer, zoon van een oer-Rotterdammer die nog op Varkenoord samenspeelde met ome Fred Blankemeijer.
Ruud Breda is er ook. Nadat hij ooit op teenslippers een wedstrijd van Feyenoord bezocht, wordt hij door Kees steevast aangesproken met ‘badmeester’.
Gerard uit Eindhoven schuift aan en zegt in onvervalst Eindhovens kort en krachtig wat hij van PSV vindt. Fred is er, uiteraard is Fred er want Fred is er altijd, overal waar Feyenoord gaat, vandaag met modieuze oranje handschoenen waar Veilig Verkeer Nederland jaloers op zou zijn.
Hier staat een kleurrijk clubje mooie mafkezen. Ze staan op en gaan naar bed met Feyenoord en zullen dat blijven doen tot aan de dood. Er worden handen geschud, er wordt gelachen en niemand klaagt over de kou of de regen. Deze Feyenoorders zijn blij elkaar weer te zien na de verfoeide winterstop. Ze zijn blij weer in De Kuip te zijn. Het voelt als thuiskomen.
Feyenoord-NEC eindigt in 2-2. Na een voorsprong van 2-0, honderdzeventig procent balbezit voor Feyenoord en twee Nijmeegse schoten op doel, allebei raak. Voor de oude garde voelt ook dit als thuiskomen. Dat het dit seizoen allemaal wat stroever gaat bij Feyenoord heeft ook een voordeel: zachtjes aan verdwijnen de voetbaltoeristen uit De Kuip. Geen die-hard Feyenoorder zal er rouwig om zijn. Volgende keer is die er gewoon weer.
Frans
Reacties
Arne Slot heeft van Feyenoord kijken een feest gemaakt en daar mag iedereen van genieten in de Kuip.
Wat maakt het toch uit? Ik heb drie jaar een seizoenskaart gehad, maar ga al sinds 1993 (toen ik mijn ov-studentenkaart kreeg) naar de Kuip. En ja, als het goed gaat zoals nu ben ik daar in een seizoen net wat vaker te vinden, keer of tien dit seizoen verwacht ik, dan wanneer het slecht gaat; ik heb ook wel eens een seizoen gemist. Ben ik een even fanatieke supporter als de hierboven genoemde? Nee, natuurlijk niet. Maar ik vind toch dat ik echt in de Kuip thuis hoor en dat Feyenoord mijn club is.
En wat de successupporters betreft. We zijn allemaal een keer voor de eerste keer gegaan. De een aan de hand van zijn vader zoals ik bij Feyenoord - Tottenham in 1984, de andere met wat vrienden na een groot succes. Maar misschien raken die successupporters ook besmet, hoe mooi zou dat zijn. En zo niet, who cares? Als die daarna niet meer komen, prima. Het gaat echt niet ten kosten van Danny, Gerard en Ruud die toch allemaal een seizoenkaart hebben.
Bovendien, wat schiet je ermee op? Moeten we nu onder Feyenoord-supporters een strijd gaan voeren? Een rangorde van supporters gaan aanbrengen? Wordt de club er beter van? Ik heb niks dan respect voor mensen die alles voor Feyenoord geven, de supporters zijn voor mij ook een belangrijke reden waarom ik me zo thuis voel bij Feyenoord. Waarom dan weer kleinerend spreken over anderen die dat niet doen? Dat je van jezelf weet dat je alles voor de club geeft moet toch wel genoeg eigenwaarde geven?
En vooral, Feyenoord zou Feyenoord niet zijn als er buiten die 35000 seizoenskaarthouders niet ook nog tienduizenden, honderdduizenden supporters meer zouden zijn die zorgen dat de overigen 10.000 kaarten ook elke wedstrijd gekocht worden en dat er 200.000 man op de Coolsingel stonden vorig jaar. Of zou je ze daar ook liever niet zien?
Tot woensdag in de Kuip!
Niet iedereen kan iedere wedstrijd aanwezig zijn, dat maakt je niet minder supporter. Ondanks ploegendienst en bijna ieder weekend werken heb ik diverse malen per jaar vader/zoon dag met mijn oudste zoon, inmiddels ook besmet met het virus. Waardeer je kwalificatie dan ook totaal niet
Een supporter die er altijd is gaat zijn eigen nest niet bevuilen
Kun je hier een transfercheck over maken @FeyenoordTM ?
Wat maakt jou meer Feyenoorder dan welke andere stadionbezoeker (of niet-stadionbezoeker), Frans?
In 1e instantie overheen gelezen.... Maar al die Vak A bezoekers kosten de club geld, die zogemnaamde 'toeristen' (ga je schamen om Feyenoorders die om welke reden dan ook geen SK hebben, maar al vele decennia vaste Kuipbezoekers zijn, zo te bestempelen) brengen geld binnen.
En Mr Marvis broeken zijn echt heeeeeel lelijk en zouden tot een niet geringe horizon belasting moeten leiden.
Overigens jammer dat je mensen beoordeelt op basis van hun outfit. Voor hetzelfde geld zijn het gewoon seizoenskaarthouders.