frans-reichardt

Columns

Column • Dat het nu stroef gaat met Feyenoord, heeft één voordeel

Van de redactie

Zondag 30 juli 2023. Een uur voor de oefenwedstrijd tegen Benfica staan er rijen voor De Kuip. Voor veel supporters heeft de zomerstop lang genoeg geduurd. Het legioen snakt naar een weerzien met de kersverse kampioen.

Mijn zoon en ik sluiten aan in de rij. Voor ons staat een groep keurig geklede jongemannen van in de twintig. In hun kleurige polo’s, chino’s en loafers lijken zij zo te zijn weggelopen uit een commercial van Mr Marvis.
Die middag breekt in een uitverkochte Kuip af en toe de zon door, een bijzonderheid deze zomer. Ook Feyenoord verwarmt de rood-witte harten door het Benfica van Kökçü en Aursnes met 2-1 te verslaan.

Zes maanden later. Zondag 14 januari 2024. Een uur voor de competitiewedstrijd tegen NEC staan er nog geen rijen op het voorplein. Het is een grauwe dag, het is waterkoud en er wordt regen voorspeld.
Onder vak A trekt een bonte stoet aan bekenden voorbij. Eerst Tom, een Rotterdammer die na de verkoop van zijn bedrijf een man in bonis is, maar geen spat is veranderd. Hij komt al tientallen jaren in De Kuip en reisde Feyenoord achterna in binnen- en buitenland.
Dan Danny uit Schiedam. Hij bezocht De Kuip voor het eerst als 6-jarig jochie in november 1969 toen Feyenoord het grote AC Milan versloeg.
Kijk wie we daar hebben: Ton, al meer dan vijftig jaar Feyenoord-supporter en al tientallen jaren werkzaam bij de club. Gevolgd door Kees uit Amsterdam, vandaag met een Feyenoord-muts die niet zou misstaan in het Feyenoord-museum. Hij is er met Bas, ook een geboren Amsterdammer, zoon van een oer-Rotterdammer die nog op Varkenoord samenspeelde met ome Fred Blankemeijer.
Ruud Breda is er ook. Nadat hij ooit op teenslippers een wedstrijd van Feyenoord bezocht, wordt hij door Kees steevast aangesproken met ‘badmeester’.
Gerard uit Eindhoven schuift aan en zegt in onvervalst Eindhovens kort en krachtig wat hij van PSV vindt. Fred is er, uiteraard is Fred er want Fred is er altijd, overal waar Feyenoord gaat, vandaag met modieuze oranje handschoenen waar Veilig Verkeer Nederland jaloers op zou zijn.

Hier staat een kleurrijk clubje mooie mafkezen. Ze staan op en gaan naar bed met Feyenoord en zullen dat blijven doen tot aan de dood. Er worden handen geschud, er wordt gelachen en niemand klaagt over de kou of de regen. Deze Feyenoorders zijn blij elkaar weer te zien na de verfoeide winterstop. Ze zijn blij weer in De Kuip te zijn. Het voelt als thuiskomen.

Feyenoord-NEC eindigt in 2-2. Na een voorsprong van 2-0, honderdzeventig procent balbezit voor Feyenoord en twee Nijmeegse schoten op doel, allebei raak. Voor de oude garde voelt ook dit als thuiskomen. Dat het dit seizoen allemaal wat stroever gaat bij Feyenoord heeft ook een voordeel: zachtjes aan verdwijnen de voetbaltoeristen uit De Kuip. Geen die-hard Feyenoorder zal er rouwig om zijn. Volgende keer is die er gewoon weer.


Frans

Delen

Reacties

Zolang wij een trainer hebben die zo nodig aanvallend attractief voetbal wil spelen, is de Kuip elke wedstrijd uitverkocht, ook als het wat stroever gaat. Of het nou om seizoenkaarthouders gaat of over diehard supporters die er niet elke wedstrijd bij kunnen zijn, ze blijven komen zolang type trainers als Arne Slot de scepter blijven zwaaien.

Arne Slot heeft van Feyenoord kijken een feest gemaakt en daar mag iedereen van genieten in de Kuip.
Ja toch Frans? Vak A waar jij zit, zit gratis naar Feyenoord te kijken?
Ooit in 1936 100 gulden als je ze al lang hebt kun je nu 25 000 per stuk vangen
Destijds, nagenoeg gratis ja. En nu maar dik doen die zogenaamde voorbeeldsupporters.Zitten voor een paar duppies al jaren gratis.
Frans slaat de plank helemaal mis dit keer.
Als iemand de Roze Kameraden opricht is de wereld te klein, want we zijn allemaal Feyenoorders en onderscheid moet er niet zijn. Maar velen geven toch graag af op mensen die om wat voor reden dan ook geen seizoenskaart hebben of eens op het succes afkomen.

Wat maakt het toch uit? Ik heb drie jaar een seizoenskaart gehad, maar ga al sinds 1993 (toen ik mijn ov-studentenkaart kreeg) naar de Kuip. En ja, als het goed gaat zoals nu ben ik daar in een seizoen net wat vaker te vinden, keer of tien dit seizoen verwacht ik, dan wanneer het slecht gaat; ik heb ook wel eens een seizoen gemist. Ben ik een even fanatieke supporter als de hierboven genoemde? Nee, natuurlijk niet. Maar ik vind toch dat ik echt in de Kuip thuis hoor en dat Feyenoord mijn club is.

En wat de successupporters betreft. We zijn allemaal een keer voor de eerste keer gegaan. De een aan de hand van zijn vader zoals ik bij Feyenoord - Tottenham in 1984, de andere met wat vrienden na een groot succes. Maar misschien raken die successupporters ook besmet, hoe mooi zou dat zijn. En zo niet, who cares? Als die daarna niet meer komen, prima. Het gaat echt niet ten kosten van Danny, Gerard en Ruud die toch allemaal een seizoenkaart hebben.

Bovendien, wat schiet je ermee op? Moeten we nu onder Feyenoord-supporters een strijd gaan voeren? Een rangorde van supporters gaan aanbrengen? Wordt de club er beter van? Ik heb niks dan respect voor mensen die alles voor Feyenoord geven, de supporters zijn voor mij ook een belangrijke reden waarom ik me zo thuis voel bij Feyenoord. Waarom dan weer kleinerend spreken over anderen die dat niet doen? Dat je van jezelf weet dat je alles voor de club geeft moet toch wel genoeg eigenwaarde geven?

En vooral, Feyenoord zou Feyenoord niet zijn als er buiten die 35000 seizoenskaarthouders niet ook nog tienduizenden, honderdduizenden supporters meer zouden zijn die zorgen dat de overigen 10.000 kaarten ook elke wedstrijd gekocht worden en dat er 200.000 man op de Coolsingel stonden vorig jaar. Of zou je ze daar ook liever niet zien?

Tot woensdag in de Kuip!
Enorm verhaal, maar het stoort me ook zeer. Dat twitter-account @nooitmeerkomen bijvoorbeeld; ook zo'n groep zichzelf beter vindende supporters.
Het verhaal van Frans zaait onrust. Dit kan nooit de bedoeling zijn toch... Frans? Één voor allen en allen voor één!
Beste Frans,
Niet iedereen kan iedere wedstrijd aanwezig zijn, dat maakt je niet minder supporter. Ondanks ploegendienst en bijna ieder weekend werken heb ik diverse malen per jaar vader/zoon dag met mijn oudste zoon, inmiddels ook besmet met het virus. Waardeer je kwalificatie dan ook totaal niet
Veel toeristen /succes fans gedragen zich ook niet .
Een supporter die er altijd is gaat zijn eigen nest niet bevuilen
Mooi verhaal, het zijn juist de zogeheten die hard fans van de harde kern die stennis schoppen.
Is prima je begrijpt dus duidelijk het verhaal niet .
Maar hij heeft wel gelijk , de boetes etc worden niet veroorzaakt door incidentele bezoekers
Nee daar ging het niet over .
De harde kern is de harde kern en dat is al jarenlang zo met of zonder succes.
Veel dagjes mensen/succes supporters /evenementen publiek .
Denken ook /gedragen zich ook als harde kern .
Hebben overal schijt aan (ook in het ov ).
Vraag de mensen maar die bij rotterdam centraal werken
https://www.soccernews.nl/news/droomtransfer-gloort-voor-geertruida/

Kun je hier een transfercheck over maken @FeyenoordTM ?
Onzinnige column. Ogenschijnlijk inelkaar geflanst in combinatie met tijdgebrek.
Wat maakt jou meer Feyenoorder dan welke andere stadionbezoeker (of niet-stadionbezoeker), Frans?
Aanvullend:
In 1e instantie overheen gelezen.... Maar al die Vak A bezoekers kosten de club geld, die zogemnaamde 'toeristen' (ga je schamen om Feyenoorders die om welke reden dan ook geen SK hebben, maar al vele decennia vaste Kuipbezoekers zijn, zo te bestempelen) brengen geld binnen.
Kan iem mij uitleggen wat er mis is met toeristen?
Beste Frans Bedenk wel dat een groot feyenoordhart ook kan samengaan met een mr Marvisbroek, polos en loafers. Niet dat ik die draag ,maar het is te makkelijk om die met echte oude die-heart fans (Frans?) te vergelijken. Een kameraad is een kameraad hoe die er ook uitziet. .
Boomer met midlifecrisis heeft kritiek op kledingkeuze medesupporters was een betere titel geweest.
Meestal vind ik de stukjes raak. Dit keer heb ik er andere gevoelens bij. Ook ik heb ooit sk gehad. Maar door de afstand en tijd die we onderweg zijn (parkeren) was het voor mijn zoon, waar ik het dna aan gegeven, heb niet meer haalbaar. Ik kom al bijna 60 jaar in De Kuip. Feyenoord zit heel diep in mijn hart. Het doet me altijd weer zeer als er over dagjesmensen of nu over toeristen gesproken wordt. Ik denk dat ze mij daar nl onder laten vallen. Triest.
👏👏👏 Trek het je niet aan. Iedereen is hier welkom en wordt gewaardeerd, waar ie ook vandaan komt, en hoe die ook hier terecht is gekomen of onder welke omstandigjheden
Hetzelfde hier, veel van die dagjesmensen zoals ze genoemd worden zijn geen succes supporters,maar ouders met kinderen uit de provincie...beetje jammer dit verhaal
Klinkt aimabel, maar ik heb liever een volle Kuip. Da's ook nog eens beter voor de club, Frans. Dat zou jou, als zelfbenoemde die-hard Feyenoorder toch ook aan het hart moeten gaan?
Ik denk dat wel iedereen voorkeur geeft aan een volle Kuip ipv een lege. Zie mijn situatie; ik moet twee uur reizen om tot de kuip te komen en dat heb ik makkelijk er voor over al kost het veel aan benzine geld. Naast dat kost een kaartje €89,50, goedkoopste wat ik vond was €72,50. Asociaal duur! Waarom ik dit zeg?! Het wordt zelfs de 'toerist' moeilijk gemaakt om te komen
In mijn studententijd kon ik nog een seizoenskaart doen i.c.m. een OV-jaarkaart. Maar 22 jaar later en een gezin rijker, is het ook voor mij niet te doen, behalve dan incidenteel. En zelfs dat is al lastig te doen. En tja.. ook ik zit op 199 km / 2 uur en 4 minuten snelste route van De Kuip.
Heb ik ook maar 3 jaar volgehouden, uit en thuis. Niet te doen man.
Hier ook , voor de kids en de ploegendienst drie jaar een seizoenskaart gehad, ondoenlijk nu.
Vak A dus dit zijn de veelbesproken aandeelhouders die levenslang gratis zitten? Toeristen leveren nog geld op maar aandeelhouders niet toch???
Vak A dus al deze genoemde mensen zijn die bewuste aandeelhouders waar t steeds over gaat? Gratis levenlang naar de Kuip? Wat levert dut de club op? Toeristen betalen nog entree toch?
Misschien dat vak toch maar eens hard aanpakken. 😡😡😡
Als dan ook de laatkomers en de vroegverdwijners wegblijven dan hoef ook geen stoeltje op stoeltje af meer te spelen. Weggaan bij een gelijke stand, hoe erg wil je het maken.

En Mr Marvis broeken zijn echt heeeeeel lelijk en zouden tot een niet geringe horizon belasting moeten leiden.
Bij Barcelona, Real etc is 30% toerist. Hadden wij maar elke plaats altijd bezet. Tegen NEC zoveel lege stoeltjes op de Gerard Meijer tribune. Zelfs via Ticket Exchange werden deze niet verkocht. 3u voor aanvang nog zeker 600 kaarten te koop. Feyenoord vraagt zondag via TE maar liefst 80 euro voor een hoekvak als D. Belachelijk.
De voetbaltoeristen zijn hard nodig om het stadion uit te verkopen. Het zou juist jammer zijn als die niet meer komen.

Overigens jammer dat je mensen beoordeelt op basis van hun outfit. Voor hetzelfde geld zijn het gewoon seizoenskaarthouders.