Columns
Column · De Klassieker
De Klassieker van afgelopen zondag was een duel tussen twee ploegen die hun supporters met een midweekse kater hadden opgezadeld. Feyenoord door het erbarmelijk slechte spel in Volendam, Ajax door een gelijkmaker in blessuretijd. Maandagmorgen werden veel Feyenoordsupporters opnieuw wakker met een kater. Maar nu, omdat ze dronken van geluk waren na de 6-0 zege.
Van een oud-collega die in de Arena was geweest, kreeg ik donderdagavond laat een appje waarin hij meldde dat Ajax best redelijk had gespeeld, beter dan in de weken daarvoor. Tegelijk liet hij zijn ongeloof blijken over de 0-0 bij Volendam-Feyenoord. Toch hoefde ik volgens hem niet te bibberen voor de Klassieker. In de hoofdstad hoopten ze dat het bij een kleine nederlaag voor de gevallen topclub zou blijven. Amsterdamse optimisten rekenden zelfs op een gelijkspelletje. Het pakte heel anders uit. Na afloop van de historische 6-0 overwinning heb ik hem maar een troostend appje gestuurd.
Dat ik contacten heb met Ajax-supporters die de Arena bezoeken, is een gevolg van het feit dat ik jarenlang heb gewerkt voor een bedrijf dat kantoor hield pal naast de Arena. Het toeval wilde zelfs dat ik een werkkamer had met uitzicht op De Toekomst, het jeugdcomplex waar ook het eerste elftal trainde. Tijdens het seizoen 2005-2006 stond dat onder leiding van Danny Blind. In de Eredivisie ging het toen behoorlijk slecht met ze. Wij wonnen zowel uit als thuis van onze aartsrivaal en brachten daar zelfs een DVD van uit. Het bood mij de gelegenheid om de collega’s uit Amsterdam en omstreken geregeld te sarren. Jammer genoeg lachten zij het laatst want in de play-offs om Europees voetbal werden we uiteindelijk door die Amsterdammers verslagen. Met die DVD ben ik nog vaak gepest. Ik heb er aan overgehouden dat je maar beter normaal kan blijven doen. Elke ploeg heeft supporters nodig en dus mag je best respect hebben voor supporters van de tegenstanders. Zelfs als het Ajax-supporters zijn. Zeker als het ook nog prettige collega’s blijken te zijn, die niet rondlopen met de befaamde stropdas met die arrogante ‘1’ erop. De Arena heb ik ook niet kunnen mijden. Ik ben er eens geweest omdat mijn werkgever sponsor van het Nederlands Elftal was. En natuurlijk bezocht ik die galmbak noodgedwongen vanwege de concerten van The Rolling Stones.
Rivaliteit
Dergelijke vriendschappelijke contacten met supporters van onze aartsrivaal vallen niet bij alle Feyenoord-supporters in goede aarde. De rivaliteit tussen beide clubs is enorm. Er zijn Feyenoorders die pertinent weigeren om ook maar één voet in Amsterdam te zetten. Zelfs de Kalverstraat beschouwen ze als besmette grond, laat staan de Arena. Vrienden met sympathie voor Ajax hebben ze ook niet. Mocht er op het werk een collega zijn die voor die club is, mijden ze hem als de pest. Of ze plagen hem, vooral op momenten waarbij het die club niet zo goed gaat. Wat dat betreft hadden ze begin dit seizoen heel wat praatjes toen Ajax onderaan de ranglijst bungelde. Het wemelde op internet van de spotprenten met dickpics, afbeeldingen van de ranglijst en overzichten van de astronomische transferbedragen die hun technisch directeur over de balk had gesmeten. Overigens lieten de supporters van andere clubs zich ook niet onbetuigd. Het toonde aan dat die club buiten de hoofdstad heel wat minder geliefd is dan ze zelf denken.
Zolang het bij dat soort plagerijen blijft, is er niet zo veel aan de hand. Al vinden buitenstaanders het vooral kinderachtig. Erger is het wanneer de rivaliteit ontaardt in fysiek geweld. Helaas hebben we wat dat betreft een trieste geschiedenis achter de rug. Het heeft ertoe geleid dat er bij wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax geen supporters van de tegenpartij meer aanwezig mogen zijn. Ook dat is nog geen garantie voor een vlekkeloos verloop. Tijdens de laatste Klassieker in de Kuip, halve finale om de KNVB-beker in april, gooide een malloot een aansteker op het hoofd van Davy Klaassen. Het zorgde ervoor dat wij die wedstrijd verloren en nu al het hele seizoen zitten opgescheept met netten om het veld.
Burgemeester
Ook de aankomst van de bus van de tegenstander schijnt in april een vreselijke vertoning te zijn geweest. Althans, als we burgemeester Aboutaleb mogen geloven. Nu staat hij niet bepaald bekend als iemand die Feyenoord een warm hart toedraagt. Geheel in lijn met zijn vroegere politiechef Frank Paauw, die een hekel had aan onze supporters, dreigde hij voortaan de Klassieker zonder publiek te laten spelen. Gelukkig vertrekt hij later dit jaar. Hopelijk krijgt de stad er iemand voor terug die meer liefde voor Feyenoord en haar supporters heeft.
Reacties
Aboutaleb is in tegenstelling tot de Feyenoord-directie niet bang voor de hooligans.
Zou dat heel wat politie schelen .
Steeds als ajax komt hetzelfde .
De poorten gaan open aan de maaskant om een bepaalde tijd,maar we mogen niet naar binnen .
Aan de andere kant van het stadion waar dan de heftige supporters zitten is men al binnen .
Wij moeten eerst wachten op die bus.
Is de bus er kun je nog een half uur wachten.
Tegen de tijd dat onze poorten open gaan begint de wedstrijd bijna .
Waardoor er half gecontroleerd wordt en er een slechte sfeer ontstaat .
Hier is niemand anders schuldig dan het belachelijke overdreven optreden van .
Ik zeg niet dat we engeltjes zijn .
Maar door te overdrijven creeer je ook problemen .
Het ligt niet altijd alleen aan
Zijn wij in de kuip nu zo slim of andere zo dom.
Kijk naar de Gelderse derby afgelopen zondag vuurwerk op het veld,
Klassieker in de hoofdstad vuurwerk op het veld.
Waarom hebben wij alleen die netten?
Voor dat deze columnist iemand de maat neemt die verantwoordelijk is voor de openbare orde in de gemeente Rotterdam, moet hij eerst zijn eigen kijk op de werkelijkheid eens kritisch bekijken. Ik vond de uitspraken van Aboutaleb ook niet heel snugger, maar er is veel te vaak ridicule sores juist ook door gedrag van Feyenoordsupporters om de burgemeester van Rotterdam kwalijk te nemen dat hij er wel een beetje klaar mee is.
reken je de 0 van 6-0 ook mee?