frans-reichardt

Columns

Column • De Kuip is leeggeroofd en Feyenoord mag de scherven opruimen

Van de redactie

In de Navigators Pub aan boord van de veerboot Princess Seaways zitten Feyenoord-supporters met grote glazen bier. Ze zijn op weg naar Newcastle waar zij dinsdagochtend de trein nemen naar Glasgow om Feyenoord op woensdag te zien spelen tegen Celtic. Een wedstrijd om des keizers baard, maar de supporters hebben de reis van 24 uur er graag voor over, want Glasgow en Feyenoord blijven de moeite van het bezoeken waard.

Terwijl de supporters zich ontspannen, vindt in Rotterdam een spannende vergadering plaats: de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Stadion Feijenoord N.V. Wat daar gebeurt, raakt hun club direct.

Op 24 november, een paar weken voor de vergadering, ontvangen aandeelhouders een uitnodiging. Die middag schrijf ik Lilian de Leeuw, directeur van Stadion Feijenoord, deze mail:

Beste mevrouw De Leeuw,
Zojuist ontving ik uw uitnodiging voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Stadion Feijenoord N.V. op maandag 11 december 2023.
U bent ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat Feyenoord dit voorjaar kampioen is geworden en dit seizoen uitkomt in de Champions League.
U bent ongetwijfeld op de hoogte van de speeldata en van het feit dat Feyenoord op woensdag 13 december in Glasgow (Schotland) uitkomt tegen Celtic FC. Dan weet u ook dat enkele duizenden Feyenoord-supporters, onder wie aandeelhouders, die week afreizen naar Schotland om die wedstrijd te zien. Velen van hen zullen op maandag (of eerder) op weg zijn naar Schotland.

De timing van deze Algemene Vergadering van Aandeelhouders is op zijn zachtst gezegd ongelukkig en de uitnodiging komt enkele weken voor de vergaderdatum wel erg laat. Daarom verzoek ik u deze Algemene Vergadering van Aandeelhouders te verplaatsen naar een datum die buiten die week valt, bijvoorbeeld naar maandag 18 december 2023.

Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet.

Op mijn mail komt geen antwoord. Nul. Nada. Niks. Zo doe je dat met je aandeelhouders. Gewoon negeren. Vooral aandeelhouders die wel eens kritische vragen stellen. Zoals: waarom is de herfinanciering van de lening bij Goldman Sachs, waarover Pieter van Oord, president-commissaris van Stadion Feijenoord N.V., tijdens de vorige AVvA zo luchtig deed, nog niet geregeld? Hoe is het mogelijk dat een adviesbureau in nog geen jaar tijd €150.000 mag factureren voor advies over herfinanciering van die lening zonder dat dit tot enig resultaat leidt? Wat is er waar van het gerucht dat Stadion Feijenoord bijna elke euro die binnenkomt overmaakt naar Goldman Sachs waardoor er geen geld is voor investeringen in De Kuip? Klopt het dat Stadion Feijenoord voor investeringen in De Kuip afhankelijk is van haar voornaamste huurder, Feyenoord Rotterdam?
Als ik maandagavond mijn hut opzoek is de vergadering in Rotterdam nog bezig. Het gaat weer zoals altijd. Namens de meerderheidsaandeelhouder verleent mr. Cees Ultee met een triomfantelijke blik de stadiondirectie decharge, waarmee het aanhoudend falen van de directie opnieuw formeel is gedekt en de meerderheid van de aandeelhouders opnieuw monddood is gemaakt.
Zo gaat het al jaren. Onder de goedkeurende blikken van directie, commissarissen en een machtsbeluste meerderheidsaandeelhouder is De Kuip leeggeroofd en mag Feyenoord de scherven opruimen.

Frans

Delen

Reacties

Zoals gewend weer tenenkrommend slecht 👍🏻
En zo zie je maar weer.......elk verhaal kent 2 kanten.
Goede brief. Had geen idee dat de normale gang van zaken is, wat geen enkel doel dient. Ik hoop dat dit voor wat reuring kan zorgen.