frans-reichardt

Columns

Column • De miljoenen vliegen Feyenoord om de oren of het niks is

Van de redactie

Je herinnert je vast nog wel dat lijstje van Voetbal International uit januari 2021 met de transferresultaten van eredivisieclubs over de periode 2010-2020. Feyenoord was de enige club in de Nederlandse top en subtop met een negatief transferresultaat. Zelfs FC Groningen, SC Heerenveen en Vitesse deden het beter dan wij. Van onze scouting en onze transfers moesten we het niet hebben. 'Volgens mij hebben we helemaal geen scouting', zei Feyenoord-trainer Dick Advocaat in januari 2021.

Nog geen tweeëneenhalf jaar later lijkt dit een eeuwigheid geleden. Feyenoord heeft orde op zaken gesteld en lijkt er eindelijk van doordrongen dat de focus moet liggen op opleiden en scouten, spelers beter maken, presteren en waarde creëren. Repeat. De verkoop van Luis Sinisterra aan Leeds United zorgde vorig jaar zomer voor een transferrecord. Totaal incasseerde Feyenoord die zomer 70 miljoen euro uit transfers. Daar hield zij 45-50 miljoen aan over. De transferwindow van deze zomer is nog maar net geopend of het is alweer bingo: Orkun Kökçü vertrekt voor 30 miljoen inclusief bonussen naar Benfica. Een nieuw transferrecord. Met uitzicht op nog meer miljoenen als hij door Benfica wordt verkocht. Orkun is 22 jaar en weet heel goed waarmee hij bezig is. Orkun heeft een plan. Benfica is een grote club, maar de Portugese competitie is, met alle respect, geen grote competitie. Portugal is voor hem geen eindstation. Benfica is voor hem de opstap naar een grote club in een grotere competitie. La Liga of de Premier League. Over een paar jaar zet hij die stap en levert hij Feyenoord nog eens vele miljoenen extra op.

Als je vindt dat Kökçü voor te weinig geld is verkocht, feit blijft dat hij onze duurste verkoop ooit is en Benfica's duurste aankoop. Uiteindelijk zal hij Feyenoord 40-45 miljoen opleveren.

Het zit er dik in dat we de komende jaren nog een paar klappers gaan maken. Santiago Giménez (22) staat nu al op de radar van Atletico Madrid, Real Madrid, Napoli, Inter en Juventus. Als Santi komend seizoen bij Feyenoord zijn eerste volle seizoen als eerste spits maakt, topscorer van Nederland wordt en Champions League ervaring achter zijn naam heeft, sneuvelt er volgend jaar zomer opnieuw een transferrecord. We hebben het dan nog niet over de waardevermeerdering van groeibriljanten Igor Paixão (22) en Q. Hartman (21).

Binnenkort incasseren we ook nog tientallen miljoenen uit de Champions League. Zelfs als Feyenoord er in het kampioenenbal niks van bakt, is het verzekerd van bijna 30 miljoen. Als we het aardig doen, komt daar nog een paar miljoen bij. En als we de groepsfase doorkomen, ontvangen we nog eens 10 miljoen. Het is of we zijn beland in een nieuwe werkelijkheid. De miljoenen vliegen ons om de oren.

Na een jaar Champions League zullen onze spelers opnieuw in waarde zijn gestegen. Als Feyenoord erin slaagt komend seizoen in de eredivisie bij de eerste twee te eindigen en ook in het seizoen 2024/2025 Champions League te spelen, zet die trend zich voort.

Natuurlijk heb je altijd baas boven baas. Lionel Messi gaat niet terug naar Barcelona, omdat hij daar niet wil meemaken wat hij eerder meemaakte. Hij doelt op zijn gedwongen vertrek in 2021 nadat Barcelona in grote financiële problemen was gekomen. Dat Messi daar in vier jaar tijd 555 miljoen wegharkte, hielp natuurlijk niet. Messi gaat ook niet naar Saoedi-Arabië, want hij wil uit de schijnwerpers. Dan had hij ook kunnen stoppen, maar Messi kiest voor Inter Miami. In Amerika hebben ze blijkbaar geen schijnwerpers. Hij gaat ernaartoe voor de sportieve uitdaging en dat hem dat per jaar meer dan 100 miljoen oplevert, neemt hij op de koop toe.

Wie wel naar Saoedi-Arabië gaat, is Karim Benzema. Hij gaat in drie jaar tijd 600 miljoen verdienen. Dat is 200 miljoen per jaar. Dat is 16,6 miljoen per maand en dat is bijna 4 miljoen per week. Daar moet de gemiddelde columnist een jaar voor werken.

Frans

Delen

Reacties

Vanaf dit bedrag voor Kökcü gaat het alleen maar meer worden. Mark my words. Goeie column overigens Frans!?
Gaat Geertruida over een jaar niet nog meer opleveren!?. 25 milj is echt te weinig voor deze klasbak
De sambalman van Rotterdam 👌🏻
Frans wederom een hele goede column, toch wel een leuk salaris voor een column 🤣🤣
@ftm Wat is er waar van het gerucht op Twitter van Hancko en Napoli? Zou bod liggen van 18 miljoen en Feyenoord wil 23 miljoen hebben?
Lijkt me een sterk verhaal, 23 miljoen is ook te weinig voor Hancko..
Veelste weinig. Minimaal 35 miljoen. Hij is zo goed, en dat voor 6.5 miljoen. Dit soort spelers vind je niet snel op de markt. Maar dat er deze zomer serieuze interesse gaat komen weet ik wel zeker.
Het aanyrekken van dennis te kloese is een gouden greep gebleken.
Het inzicht van die man dat het kapitaal op het veld hoort te staan is iets wat bij feyenoord jarenlang niet aan de orde is geweest.
Als een gemiddelde columnist € 4 miljoen per jaar verdient (zie laatste zin van het artikel) wordt hij/zij zwaar overbetaald.
Een columnist maakt ook wel eens een knipoog, leest wat leuker en zet je, zo blijkt maar, aan het denken.
Neem je zo serieus 😂😂😂
Vooral op nieuw plaatsen voor de CL in het komende seizoen zal een enorm sneeuwbaleffect in financiële inkomsten betekenen.
Mocht je aan een scenario denken waarin Feyenoord stabiliteit wil en een vervolg in deze positieve ontwikkelingen, dan zouden ze het in de CL zelfs volledig kunnen verknallen, zolang ze maar bij die eerste 2 plaatsen in de Eredivisie eindigen. Om überhaupt een aantal seizoenen op rij CL te spelen, zou een enorme financiële impuls blijven geven die ook op de langere termijn voor veel meer mogelijkheden zal zorgen.
Beste Frans ik lees jouw colomns met heel veel plezier
Vandaag ben ik niet eens met je
Je verhaal van vandaag en de vele reacties van Feyenoorders bevestigt wat mij betreft het spreekwoord 'Een kinderhand is gauw gevuld"
Ajax, PSV, AZ bijv zouden hem voor veel meer hebben verkocht dan Feynoord nu voor gekregen heeft
Benfica heeft nu 2 belangrijke Feyenoord spelers voor een habbekrats binnen geharkt
Ajax psv en az hadden ook niet voor meer verkocht zolsng het benfica is, die hebben de taktiek om eerst de speler het hoofd op hol te brengen om er voor te zorgen dat de speler alleen nog maar naar benfica wil en gaan dan relatief laag bieden omdat ze weten dat er voor de speler geen weg terug meer is.
Kökcü wilde alleen nog maar naar benfica dus het spel van bieden en over bieden kwam niet eens meer ter sprake.
Dat kökcü specifiek voor benfica koos heeft feyenoord waarschijnlijk direkte mijloenen gekost maar met de kans op miljoenen in de toekomst.
Het is af te wachten hoe dat zich ontwikkeld
Goed stuk. Zouden al die klagers die niet kunnen rekenen en geen langetermijngeheugen hebben moeten lezen.
Kuip kopen, VvF uitkopen en weer door.
Eerst wat vlees op de botten kweken (meer kapitaal op het veld en een grotere bankrekening). Het grootste gedeelte verdien je op het veld, wanneer het daar op orde is, dan kunnen we inderdaad de Kuip overnemen etc. Doe je dit nu al, dan heb je weer nauwelijks wat te besteden en blijf je achter de feiten aanlopen.
Vergeet ook niet de opbrengsten uit de EL te benoemen. Daar hebben we door het bereiken van de kwartfinale en de 5 thuiswedstrijden ongeveer €20 miljoen binnengeharkt.