frans-reichardt

Columns

Column • Feyenoord neemt op veel vlakken afscheid van het verleden

Van de redactie

Ver in de tweede helft, als Feyenoord jaagt op de 3-0 tegen Go Ahead Eagles, word ik op mijn schouder getikt. Als ik mij omdraai kijk ik in het gezicht van Erik, een geboren Rotterdammer van in de vijftig en trouwe Kuipbezoeker. Voorover gebogen, zonder zijn blik van het veld af te houden, zegt hij: "Heb jij ooit zo'n goed Feyenoord gezien?" 

Ik kan het me niet herinneren. 
"Niet met eigen ogen, nee.”
Even later tikt hij mij opnieuw aan. 
"Er is hier wel een ploeg geweest die de Wereldbeker won." 
"Ja, maar daar was ik niet bij.”
"Ik wel", zegt de man naast mij. In de zeventig schat ik hem. Hij heeft dun wit haar en een bril. "Dáár zaten we.” Lachend wijst hij naar de overkant, naar de tweede ring van de Maastribune. Hij is in een jolige bui. Als een kwartier voor tijd een paar supporters twee rijen voor ons opstaan en weggaan, zegt hij: "Dat zijn zeker Ajax-supporters.” 
Gelukkig horen zij het niet.
De stemming in De Kuip is uitgelaten. De Noordzijde zet keer op keer het 'overal waar jij gaat' in dat door supporters op andere vakken gretig wordt beantwoord. 
Ook vanmiddag stelt Feyenoord niet teleur. Wat een verschil met de jaren waarin elke wedstrijd in De Kuip een worsteling was. In een paar jaar tijd heeft Feyenoord zich van die gekmakende gewoonte verlost. Zoals het ook afscheid heeft genomen van de tergende traditie zonder punten te vertrekken uit Amsterdam. In maart van dit jaar werd er met 2-3 gewonnen - de beslissende kopbal van Lutsharel Geertruida staat bij Feyenoorders in het geheugen gegrift - en een half jaar later wordt de aartsrivaal met een historische 0-4 afgeschminkt, met een hoofdrol voor Santiago Giménez die het legioen op geen mooier moment had kunnen trakteren op zijn eerste hattrick in Rotterdamse dienst. 
Bij Feyenoord is alles anders dan het altijd was. Een wedstrijd van Feyenoord verveelt nooit meer. Het publiek krijgt altijd waar voor zijn geld. Er wordt beter gevoetbald dan jaren het geval is geweest en elke speler wordt beter. Kameraad Danny zei afgelopen week: "Alles wat Slot aanraakt verandert in goud. Hij krijgt elke speler aan het voetballen. Hij maakt van een drol nog een gebakkie." 
Feyenoord heeft ook gebroken met de traditie dat spelers voor een appel en een ei de deur uitgaan. Tegenwoordig breekt de club elke zomer transferrecords en het moet gek lopen wil publiekslieveling Santi komende zomer niet voor meer dan €50 miljoen worden verkocht. Met de transferinkomsten haalt Feyenoord geen middelmaat meer, maar nóg betere spelers waarmee een nóg beter voetballend team wordt gesmeed. 
Feyenoord maakt zijn supporters trots, op het veld en daarbuiten. In interviews geeft Slot steeds credits aan zijn staf. Na zijn historische hattrick geeft Giménez voor de tv-camera's eerst een compliment aan het team. Een paar dagen eerder deed aanvoerder Gernot Trauner hetzelfde. Of het nou Dennis te Kloese is bij Goedemorgen Eredivisie en Rondo of Quilindschy Hartman tijdens de persconferentie na Feyenoord-Go Ahead Eagles - waarin hij zijn licht laat schijnen over de verdrietige gebeurtenissen in Rotterdam een paar dagen eerder - tegenwoordig is elk media-optreden van een Feyenoorder een verademing.
Een mooie traditie die jaren geleden tot groot verdriet van veel supporters sneuvelde, is het bijwonen van de laatste training voor de Klassieker. De Feyenoord-directie heeft die in ere hersteld en daarmee bewijst zij oog te hebben voor een van de belangrijkste pijlers onder de club: de trouwe aanhang. Het kapitaal van Feyenoord staat niet alleen op het veld, het zit ook op de tribune.


Frans

Delen

Reacties

Geachte redactie,

Heerlijk stukje leesvoer...maar. :)
Ik lees nu eigenlijk een gemiste kans. Nu is er blijkbaar iemand die beide teams heeft zien spelen.
Gezien ik wel hou van de oude verhalen van de huidige opa's over het Feyenoord van vroeger was het denk ik ook leuk te lezen wat zijn opinie is aan verschil tussen het huidige team en die van vroeger.
Maargoed deze man zit er de volgende keer vast ook wel weer.
Ik mag dan geen oPa zijn maar heb het wel beleeft destijds. Geloof me het is totaal anders. Het spel van tegenwoordig is veel sneller, er wordt veel tactischer gespeeld. Hoewel Happel zijn tijd wel ver vooruit was.
Hij was ook een trainer die het goed bekeek. Maar met de mogelijkheden van tegenwoordig is het zo veel anders. De sfeer was wel hetzelfde. Wij gingen vanuit Diemen (ja echt) naar de Goalsingel om de winst van de Europacup te vieren. Toen zeiden ze 250.000 mensen. Het zal wel. Het was vlg mij de eerste keer dat er zo veel mensen stonden. Prachtig. Vergeet je nooit meer. Met zoonlief ben ik uiteraard al vaak naar de Coolsingel geweest. En iedere keer genieten we weer. Dit jaar moest ik van een vakantieadresje terug komen. Om 7.00 uur de boot naar Den Helder om vervolgens tegenover De Kuip naar een beeldscherm te kijken. 😂😂 Maar wat een beleving weer. Het is nu wel allemaal grootser. Je kan het honderden, duizenden keren terug zien. Ik koester mijn herinnering van 1970 maar de beleving is nu eigenlijk veel intenser.

Ps iedere keer als ik in De Kuip de foto van de Coolsingel zie uit 1970, dan gaan mijn ogen naar het plekkie waar ik stond als 13 jarig meisje. De kranten knipsels heb ik nog steeds.
Dank je. Zit ook erg diep binnenin. 😂😂😂
Ik dacht dat je niet zo oud was als een opa tot ik die een na laatste zin las hahahha.
😂😂😂 ik voel me ook absoluut niet oud.
Mooi stukkie leesvoer, en kan me erin vinden. Hoop wel dat er nu langzaam meer geld wordt gemaakt qua commercie.
Iets anders heeft de KNVB nu al een straf opgelegd aan 020?
Weer een heel raak stukje.
Ik heb het meegemaakt de Europacup en Wereldbeker. Maar geloof me, het is nu echt beter.
Dat leest lekker weg , leuk stukje
In alle opzichten is er een breuk met het verleden. Maar in het voetbal kunnen een paar slechte (of juist goede) beslissingen veel veranderen. Heel belangrijk zal zijn wie de vervanger van Slot gaat zijn als die weggaat en of Feyenoord weet te verhinderen dat hij al teveel mensen uit de organisatie wegplukt. Het belangrijkste is dat Feyenoord vasthoudt aan de nieuwe voetbalvisie. Er moet veel aandacht worden besteedt aan het scouten van mogelijke toekomstige opvolgers in binnen- en buitenland die over langere tijd hebben bewezen dat ze hun teams succesvol aanvallend voetbal laten spelen waar een duidelijk idee achter zit. 'Kick and rush' Steijn zou bijvoorbeeld nooit op zo'n lijst mogen staan.
Ja, Slot heeft laten zien wat een echte trainer is en betekent voor een team. Ik hoop dat ze zijn tactiek, werkwijze en inzicht zo veel mogelijk vastleggen, overdraagbaar en eigen maken in de technische staf. Achter alles wat hij doet en laat zit een idee. Schrijf dat zoveel mogelijk op in een soort kwaliteitshandboek. En maak dat de norm als hij weg is waar een nieuwe trainer naar toe kan werken. Al Slot's knowhow goed en overdraagbaar vastleggen zou een fulltime functie moeten zijn bij Feyenoord. Zorg dat je precies weet wat die man zo ongelooflijk succesvol maakt en leg daarmee nu al een fundament voor de toekomst zonder hem!
Als ze een flink gedeelte van de staf (inclusief fysio, scouts etc.) weten te behouden dan zorgt dat ook voor continuïteit van de werkwijze. Maar ik ben het met je eens dat zijn manier van werken wel de maatstaf moet zijn. De klasse van Slot is natuurlijk wel erg groot en iedere trainer legt zijn eigen accenten, maar je moet een trainer zoeken die in de manier van werken, tegen het spel aankijken etc. past bij de selectie en het voetbal zoals het nu wordt gespeeld. Dan hoef je het wiel niet elke keer weer opnieuw uit te vinden.
Er zitten duidelijk weer aan de goede kant.. en het lijkt nog structureel te zijn ook 🔴⚪️
Een nog heel zwak structuur met alleen Slot en DtK aan het wiel. Eentje weg en moeten we vrezen. Zsm een echt structuur neerzetten voor de toekomst
Je vergist je in de nieuwe opzet. Dergelijke nieuwe structuren worden niet lukraak neergezet, maar komen vanuit een bepaalde overtuiging. En voordat deze worden geimplementeerd, moet je anderen daarin meekrijgen. Dat is dus blijkbaar gelukt. En doordat er nu ook succes is, wordt de nieuwe methodiek en werkwijze omarmd.

Uiteraard is het een gemist wanneer een der heren besluit te vertrekken. Maar doordat er nu een solide basis staat, kan dat worden opgevangen. Het trainingscomplex staat, de nieuwe trainingsmethodiek, geen afhankelijkheid meer van een mogelijk nieuw stadion, het gerichte aankoopbeleid op wat nódig is in plaats van wat voorhanden is, de herziene contracten van de spelers, de doordachte speelwijze, het bestaan van de breakfast club, het enthousiasme van het Legioen.. et cetera. Allemaal dik in orde. En een heerlijke basis voor mooie jaren in het vooruitschiet