frans-reichardt

Columns

Column • Het wordt tijd dat clubs ingaan tegen de boeteterreur van de UEFA

Van de redactie

Als bij Feyenoord een e-mail van de UEFA binnenkomt, gokt de directie op de hoogte van de boete en waarvoor die nu weer zal zijn.
Afgelopen week was het weer zover: Feyenoord ontving een e-mail uit Zwitserland.
Pieter Smorenburg trapte af: ‘Volgens mij is er niks gebeurd, dus ik gok op €15.000’.
‘Dan zeg ik €5.000’, volgde de altijd optimistische Ruud van der Knaap.
Dennis te Kloese ging ertussenin zitten: ‘Ik houd het op €10.000. Meer kan het niet zijn, want er is niks gebeurd’.

De boete voor Feyenoord bedroeg €16.500. Pieter Smorenburg zat er het dichtst bij, dus hij moest trakteren op koude kroketten.
Het bezoek van Feyenoord aan Glasgow en Celtic Park verliep zonder wanklank, maar de UEFA zou de UEFA niet zijn als het niet toch weer iets had gevonden om een boete voor te geven: het gooien van voorwerpen. Wat er gegooid is, zegt de UEFA er niet bij.
In gedachten zie ik op het hoofdkantoor van de UEFA een man grabbelen in een bak met lootjes met namen van clubs erop. Daarna grabbelt hij in een tweede bak met lootjes met verschillende bedragen. Uit een derde bak trekt hij een lootje met de reden van de boete.
Dat moet dan als volgt zijn gegaan. Uit bak 1: 'Feyenoord Rotterdam'. Uit bak 2: '16.500 euro'. Uit bak 3: 'Gooien van voorwerpen'.
‘Wat is er gegooid?’, vraagt zijn collega.
‘Weet ik veel. Er wordt altijd wel wat gegooid.’
‘Vuurwerk?’
‘Nee, geen vuurwerk.’
‘Munten?’
‘Nee, ook niet.’
‘Wat dan? We moeten toch zeggen wat er is gegooid?’
‘Waarom moet dat? Wij zijn de UEFA, wij zijn de baas.’
Clubs zijn overgeleverd aan de willekeur van een stel machtsbeluste mannetjes in Zwitserland. Je hoort de clubs brommen, maar ze laten het gebeuren, want als je tegen de UEFA ingaat, ben je de jaren daarna helemaal aan de beurt.

Afgelopen week kwam de Super League weer in het nieuws. Feyenoord werd genoemd als een van de clubs die voorstander zijn van die nieuwe Europese competitie. Feyenoord haastte zich dit te ontkrachten, bang om de UEFA tegen de haren in te strijken. De UEFA heeft al eerder gedreigd met zware straffen voor clubs die aan de Super League willen deelnemen.
Wie er wel tegenin ging was die supporter die van de KNVB tien jaar stadionverbod kreeg en dat tot aan de rechter aanvocht. Ook de KNVB deelt voor de gekste dingen stadionverboden uit. Voor wildplassen of voor het dragen van een kledingstuk dat gewoon in de winkel te koop is maar dat ze in Zeist niet aanstaat. De meeste supporters accepteren morrend hun straf, omdat zo'n beroepsprocedure naast heel veel tijd ook nog duizenden euro's kost. De supporters die wel in beroep gaan, krijgen bijna altijd gelijk. Ook deze supporter. De rechter vond de procedure onzorgvuldig en de straf buiten proportie. Het stadionverbod van tien jaar werd teruggebracht naar anderhalf jaar.
Het wordt tijd dat clubs dit voorbeeld volgen en een eind maken aan de boeteterreur bij de UEFA.

Frans

Delen

Reacties

Ik denk dat het niet zo willekeurig is met 2 bakken en kijken wie welke boete krijgt.
Ze hebben een rijtje met vast clubs, die idd wel vaak iets hebben om wat op aan te merken en die leggen ze onder een vergrootglas. En een keer geen boete, tja dat kan niet.
Helaas is onze club daardoor altijd de klos.
De helft leest het bericht blijkbaar niet
Er is dus niets gebeurd,en toch een boete
Gebeurd trouwens wel vaker,of overdreven hoge boetes
Kregen we niet een boete van 16.500 euro voor een doek van 1.5 bij 1,5 waar fuck celtic op stond
Of een boete voor vuurwerk terwijl er geen vuurwerk was
Als er daadwerkelijk wat gebeurd,pyro of er word wat gegooid is de boete prima overigens
Merendeel leest alleen titels van berichten en daar wordt dan de reactie op gebaseerd. Bij sommige nieuwsberichten kan dat werken. Maar bij reageren op columns wordt dan vaak de plank mis geslagen.
Zoals deze hele column voor de verandering weer eens de plank mis slaat.
Is zeker iets wat onder de loep genomen mag worden. Als je van problemen afwilt moet er meer gebeuren dan gewoon lukraak boetes geven.
Of stadionverboden opleggen in het geval van de KNVB
Wat 'klein' zeg, deze column.
Treurig, wij zijn groter dan dit gehuil.
Ah gossie.... Als je mening even niet overeenkomt met die van de gemiddelde Gutmensch hier, dan vliegen de duimpjes omlaag je om de oren.
Lachwekkend haha.
Lekker belangrijk, duimpjes omhoog of omlaag
Wel tussen de regels door lezen hè.... Het ging me uiteraard niet letterlijk om de duimpjes.
Maar wel om het lachwekkende moraalriddergedrag hier.
Zoals ik ook een artikel las op een andere voetbalsite waar het hot news was dat Bijlow huilend op het veld het K woord had gezegd toen de medische staf bij hem zat. Mensen stelden daar in de reacties dat die blessure maar terecht was omdat hij dat had gezegd. Ik geloof nooit dat Bijlow dat graag zegt of bewust mensen kwetst. Ik kan persoonlijk wel in perspectief plaatsen dat die jongen radeloos is en z'n onmacht uit maar tegenwoordig wil iedereen schijnbaar laten zien dat ze deugen...helaas hier soms ook...
Volkomen begrijpelijk hoe Justin zich op dat, voor hem noodlottige, moment uitliet. Zoiets gebeurt uit pure emotie en hevige teleurstelling.
En weer hetzelfde liedje..aan ons ligt het niet, het is de UEFA. Op trappen zitten, fakkels afsteken..als je een beetje veiligheids achtergrond hebt weet je dat je een behoorlijk risico neemt met de veiligheid van je bezoekers. Het boete beleid gaat soms idd wel te ver, maar begin eerst eens met je gewoon verantwoordelijk te gedragen op de tribunes
Gaat in dit geval over celtic en er was helemaal niets aan de hand
Als er dan een keer niets gebeurd. Wat overigens uitzonderlijk is en je krijgt toch 16.5 om je oren dan is het wel heel erg op de club gericht.
Dat klopt,maar het begint bij jezelf en je eigen gedrag. Na jarenlang problemen veroorzaken wordt je waarschijnlijk wel gezocht en heb je altijd de schijn tegen
'de schijn tegen hebben' rechtvaardigd nog steeds geen boete voor het gooien van voorwerpen als er niks gegooid is
Helemaal mee eens. Helaas is de praktijk met dit soort instanties anders.
Wim, in het verkeer gebeuren dagelijks ongelukken met vaak ook helaas de dood als gevolg. Neem je nu ook geen deel meer aan het verkeer? Denk dat het risico daar vele malen groter is mbt veiligheid.
Clubleiding berekent boetes tegenwoordig gewoon door in ticketprijzen. Dus alle fans draaien op voor mensen die rotzooi maken.
Zo is alles in de maatschappij. Ik betaal ook meer bij de jumbo omdat er zo veel gestolen wordt.
Er is wel degelijk gegooid en wel met stoeltjes maar ben benieuwd wat voor boete Celtic gekregen heeft die gooide namelijk ook terug
Als dat echt het geval is, dan heeft Frans zich niet juist laten informeren en zou het eerste deel van zijn column de prullenmand in kunnen. Het gooien van stoeltjes heeft in geen enkel bericht gestaan in tegenstelling tot Celtic-Ajax dat laatstgenoemde club een boete van 30.000 euro opleverde.
Maar gooien met stoeltjes verklaart de boete en de hoogte ervan. Er is bij de goal van de Minteh duidelijk gegooid met plastic bekers drank vab vreugde maar daar geeft de UEFA geen boete voor. Je zult daarom ongetwijfeld gelijk hebben.