frans-reichardt

Columns

Column • In Rotterdam houdt bijna iedereen van Feyenoord, behalve in het stadhuis

FransReichardt

Eindelijk is het zover. Frank, een klant uit Doetinchem, heeft mij gevraagd of ik hem Rotterdam beter wil leren kennen. Vrijdagochtend treffen wij elkaar in de hal van Rotterdam CS. Na een warme begroeting gaan we op pad voor een stadswandeling. We zijn nog maar net op weg of we stuiten op het Schouwburgplein op Michel, een Brabantse Feyenoord-supporter die vandaag ook met een klant heeft afgesproken in Rotterdam.

We praten wat over Feyenoord en vervolgen onze weg. Via Lijnbaan en Stadhuisplein komen we op de Coolsingel waar ik Frank wijs op het bordes waar Feyenoord van mij vaker had mogen staan. Op de Meent stoppen we bij Dudok voor koffie met appeltaart. We praten over van alles. Een beetje over werk, een beetje over relaties en veel over onze zoons en in mijn geval ook altijd over Feyenoord.
Onderweg deert de miezerregen ons geen moment. Via de Koopgoot, boekhandel Donner en Maritiem Museum komen we bij het beeld van Zadkine. Aan de Leuvehaven nemen we de watertaxi naar Hotel New York. De stuurman draagt een Feyenoord-sjaal. "Die draag ik altijd", zegt hij, "behalve in de zomer, dat is me te warm.”

Na de lunch vervolgen we onze toeristische route via 'de hoerenloper' naar Katendrecht. We nemen een kijkje in de Fenix Food Factory. Op het Deliplein komt Feyenoord-supporter Tjalling net uit Theater Walhalla gelopen. De begroeting is hartelijk. Frank en ik stoppen even bij Tattoo Bob en gaan via de Sumatraweg, waar aan een van de woningen altijd een Feyenoord-vlag wappert, naar de Bakkerswerkplaats. Daar halen we iets dat lijkt op een muffin, die we oppeuzelen tijdens onze wandeling naar de SS Rotterdam. Na een rondje over het schip nemen we de watertaxi naar de Euromast. Daar werkt Feyenoord-supporter Lennard. Vandaag is hij er niet, zegt een vriendelijke collega. Als zij hoort dat ik met hem heb samengewerkt bij Feyenoord-supportersvereniging De Feijenoorder geeft zij ons een munt voor een bezoek aan de top van de mast. Ik heb al hoogtevrees als ik op een deurmat sta, dus ik blijf op het uitkijkplatform en Frank gaat in zijn uppie verder omhoog. Intussen geniet ik van het uitzicht op de Erasmusbrug en, iets verder weg, De Kuip.

We bezoeken De Ballentent, lopen langs de Veerhaven, steken het Vasteland over naar de Westersingel en bereiken via de Witte de Withstraat de Oude Binnenweg. Bij Sijf drinken we wat en als we bij restaurant Hong Kong de dag afronden komt het gesprek opnieuw op Feyenoord en op de aflevering van BOOS van 'onderzoeksjournalist' Tim Hofman. Ik schets Frank de politieke context en vertel hem over het bezoek, een paar dagen eerder, van de kersverse burgemeester en raadsleden aan Feyenoord. Voor raadsleden van partijen die zich jarenlang sterk maakten voor een nieuw stadion en het liefst De Kuip wilden afbreken, moet dat bezoek hebben gevoeld als een gang naar Canossa. Het gesprek staat al langer gepland maar enkele relbeluste Rotterdamse politici grijpen de ontmoeting aan om de Feyenoord-directie te bevragen over de 'onthullingen' van Tim Hofman die niet meer zijn dan een slordig samenraapsel van oud nieuws over misdrijven waarvan de daders al lang en breed zijn opgepakt en bestraft. De uitzending doet bovendien in geen enkel opzicht recht aan al het positieve dat over Feyenoord kan worden gemeld.

Na het gesprek met Feyenoord zegt Ingrid van Wifferen, raadslid van D66 Rotterdam, "niet overtuigd” te zijn, want zij mist bij Feyenoord "zelfreflectie”. Je moet het maar uit je mond krijgen. D66, dat is de partij van toenmalig wethouder Adriaan Visser die de deal met Goldman Sachs zo goed vond en die Goldman Sachs zo’n toffe bank vond. Dat hebben we geweten. Stadion en club moeten er nog jaren voor bloeden. D66 is de partij die Rotterdam een peperduur stadion door de strot wilde duwen waarvan de financiering nooit rond kwam en waarvoor geen bouwer werd gevonden. D66 is de partij die gretig instemt met een bestemmingsplan dat door de Raad van State werd vernietigd. Uiteindelijk is dat hele stadionplan een miljoenenverslindend luchtkasteel gebleken, gebouwd op drijfzand. Het zijn niet de Rotterdamse politici maar bezorgde Feyenoord-supporters die al die jaren wél hun ogen openhielden en de leugens ontmaskerden. Die supporters hebben geen politiek belang, die hebben maar één belang: het beste voor Feyenoord.
Waar je mag verwachten dat Rotterdamse politici na het falen van het rammelplan Feyenoord City het boetekleed aantrekken en Feyenoord excuses aanbieden, gaan D66 Rotterdam en enkele vazallen door met het beschadigen van Feyenoord, De Kuip en het legioen. En uitgerekend zij betichten Feyenoord van gebrek aan zelfreflectie. Dat is een gotspe.

Als Frank en ik de West-Kruiskade oversteken komt ons een vrouw met een Aziatisch uiterlijk tegemoet. Ze heeft een klein postuur, draagt een hoofddoek en sleept met een grote boodschappentas die bijna de straat raakt. Met stralende ogen boven haar schraalrode wangen kijkt ze ons aan en zegt: "Gezegende dagen". Frank en ik kijken elkaar lachend aan, we nemen afscheid en wensen elkaar gezegende dagen. Onderweg naar huis concludeer ik dat in Rotterdam bijna iedereen van Feyenoord houdt, behalve in het stadhuis.


Frans

Delen

Reacties

Wat een boel woorden en slap gelul om D66 te bashen. Bah, PVV-mannetje en dan net doen of je multicultureel bent.
Grappig om te lezen en te zien, dat je de Feijenoord City fans gelijk weer uit de tent lokt. Dat je laat zien dat Feyenoorders uit het gehele land komen en dat ook de "business en ondernemers" uit het land komen om Rotterdam(via Feyenoord) aan te doen.
Dat je de vinger op een leuke wijze op de zere plek legt(d666).
Maar kun je dit volgende keer in een filmpje opnemen, zoals bv van Waardenburg(;-))? Dan krijg je ook de mimiek mee.
Complimenten.
De columns van Frans vind ik altijd erg leuk om te lezen. En of we het nu wel of niet eens zijn met de inhoud, dat houd je toch, vind ik het een verrijking voor deze site.

De uitzending van Boos vond ik ook niet zo boeiend. Behalve dan de SLO die zaken buiten justitie om wil regelen. Dat kan echt niet. Daar moet je als club hard ingrijpen. Als Feyenoord dat niet doet dan is er wel degelijk een probleem.

Maar er is ook enorm veel positiefs te melden over de club, Sophia kinderziekenhuis, projecten etc.

Bestuurlijk is Feyenoord een hele complexe club, wat mij betreft te complex. Maar Feyenoord is meer dan een standaard voetbalclub, we staan er mee op en gaan er mee naar bed, daar slaat Frans de spijker op de kop.
Ik mis bij de auteur toch wat vermogen tot kritische zelfreflectie. De eerste column waarin hij kritiek levert op lieden die het nodig vonden om wethouders te bedreigen, in bestuurders hun achtertuin te verschijnen moet ik nog lezen.
Een rondleiding in Rotterdam door een nep amsterdammer (Zaandam) en een Brabo. Zal me wat wezen. En Fransie snapt er nog steeds niet heel veel van. Financiering was rond totdat de harde kern het nodig vond om onze directieleden en financiers thuis en op het werk op te zoeken. Maar we blijven gelukkig in de oude Kuip want die bezorgt ons overwinningen… oh nee acht even.
Jammer van uw eerste 2 zinnen.
Waar je vandaan komt,dat maakt niets uit.Het Feyenoord gevoel zit van binnen.Ik ken fanatieke fans in Friesland en Groningen.
Klopt.
Maar een stadstour door Rotterdam is weer wat anders.... laat dat maar gewoon aan een Rotterdammer over.
Precies! Het gaat er om waar je je thuis voelt. En in Harlingen zijn het net Rotterdammers. De 2 beste plekken van het land.
Dacht toch, dat de Raad van State de boel definitief heeft afgeblazen, aansluitend gesteund door Feyenoord.
Ik heb het idee dat er ook wat zelfreflectie bij de auteur van deze column mist want de uitzending van Boos was niet allemaal oud nieuws zoals het buiten justitie om proberen te regelen van een mishandeling door een SLO van Feyenoord.

Het vervelende is gewoon dat al dit gezeik onze club niet verder helpt, met name het hele gedoe rond het stadiondossier. De Kuip is een fantastisch stadion alleen zijn de voorgestelde renovatieplannen financieel niet haalbaar, net als de bouw van een peperduur nieuw stadion. Als je als club vooruit wil heb je alleen wel nieuwe faciliteiten nodig. Kijk wat je nu moet betalen voor een kaartje voor Feyenoord en wat je daarvoor terugkrijgt...
Dan werken er daar op cruciale sportieve vlakken geen echte Rotterdammers.
Goed geschreven column Fransie! 👊🏼
Vind je dat oprecht of alleen omdat je familie van hem bent?