frans-reichardt

Columns

Column • Met Brian Priske staat Feyenoord voor een nieuwe uitdaging

Van de redactie

De rollen zijn omgedraaid. Vroeger moest Feyenoord maar hopen dat een trainer naar Rotterdam wilde komen. Nu mag een trainer hopen dat-ie interessant genoeg is voor Feyenoord en dat hij past in de profielschets. 

In het pre-Slot tijdperk maakte Feyenoord ook een profielschets. Als een trainer was gevonden die aan dat profiel voldeed en die kwam niet, verdween die profielschets net zo makkelijk in de prullenbak en kwam Ruud Gullit, Jaap Stam of Dick Advocaat. Dan werd de profielschets snel aangepast om te kunnen zeggen: “Dit is precies de trainer die we zoeken”, “Zijn komst is breed gedragen” en “Heel Europa zat achter hem aan”.

Als Martin van Geel nog technisch directeur was geweest, had hij in zijn adressenboekje gebladerd en was hij op de proppen gekomen met Danny Buijs of Ron Jans. Mike Snoei kan ook, want “kent de stad en kijkt fris uit zijn ogen”. In 1995 plukte Feyenoord zijn nieuwe trainer Arie Haan tijdens het Oktoberfest half lazarus uit een bierhal in Stuttgart. Arie komt nooit meer in Rotterdam, zei hij afgelopen week in Nieuwe Revu, want in Rotterdam voelde hij nooit de steun van pers en publiek. Dat een zwalkend Feyenoord verloor van FC Groningen, Willem II en Ajax ook een rol speelde in zijn ontslag, is Arie voor het gemak vergeten.

Dennis te Kloese werkt anders. In gedachten zie ik hem luisteren naar mensen binnen en buiten de club. Hij maakt een profielschets en raadpleegt data. Volgt kandidaten op de voet. Verdiept zich in hun persoonlijkheid en karakter. Daar is hij niet pas mee begonnen toen Liverpool zich meldde voor Slot. Dat deed hij al lang daarvoor, want Don Kloesoe denkt vooruit. Voor elke speler, elke trainer, ieder lid van de technische en medische staf heeft hij een schaduwlijstje klaarliggen.

Zo is het dus de Deen Brian Priske geworden. Die eerst als trainer van FC Midtjylland opzien baart met modern voetbal, een kampioenschap en goede resultaten in de Champions League. In het seizoen 2021/2022 legt hij bij FC Antwerp de basis voor het kampioenschap dat de club een jaar later verovert met Mark van Bommel en Marc Overmars. In de zomer van 2022 gaat Priske naar Sparta Praag dat hij in 2023 na negen jaar weer kampioen maakt. En dit jaar opnieuw.

Die resultaten bieden geen garantie op succes in Rotterdam. Met Priske breekt Feyenoord in elk geval met het verleden waarin vaak werd gekozen voor een ‘usual suspect’. Met Priske kiest Feyenoord voor een trainer die werkt vanuit een voetbalvisie die aansluit bij die van de club en wiens ervaring, ambitieniveau en persoonlijkheid ook matchen. Over zijn komst is goed nagedacht en vergeleken met keuzes in het verleden is dat de grootste winst.
Over de kwaliteiten van Priske hoeven we ons geen zorgen te maken. Feyenoord staat voor een andere uitdaging: een leegloop dreigt en voor eind augustus moet de selectie voor de zoveelste keer in een paar jaar tijd grondig worden verbouwd. De vraag is of de combinatie Te Kloese-Priske in De Kuip zal uitgroeien tot een nieuw koningskoppel.

Frans

Delen

Reacties

100% mee eens, ben meer dan 60 jaar supporter heb al onze kanjers zien spelen. Ben drie weken jonger dan Willem. Kom niet meer in de Kuip omdat ik daarvoor te ver weg woon. Volg natuurlijk Feyenoord op de voet via ESPN en media en ik heb het gevoel dat er nooit zo’n goed beleid is gevoerd dan de laatste drie jaar. Natuurlijk kon Arne niet stuk en ik volgt Liverpool op de voet. Maar voor de toekomst is belangrijker het beleid en de persoon Dennis te Koese. Ik ben zeer onder de indruk en hoop dat hij nog jaren onze club trouw blijft.
Waarom krijgt deze man een column? Kan niet schrijven, ontbeert interessante inzichten, somt slechts de grote clichés die al tig keer hebben gecirculeerd op. Echt alles wat hij schrijft is een gedrocht.
Geeft een mooie samenvatting van bekende feiten en plaatst het in een historisch perspectief. Velen hier genieten met mij van zijn columns, zitten echt juweeltjes tussen.
Eens (maar dat mag je hier haast niet hardop zeggen).
Vind dat de man mooie columns schrijft en vaak right to the point
Deze man kan wel degelijk schrijven en sommige van zijn opiniestukken hebben misschien meer diepgang dan andere en bij sommige stukken kan je het er wel of niet mee eens zijn, maar daar zijn het ook opiniestukken voor ;) maar ze lezen altijd lekker weg!
Frans kan prima schrijven. De ene column is beter dan de andere, en dat hoort zo bij columnisten. En als je het nou niets vindt: prima maar ga de man zijn werk niet afzeiken maar sla de column gewoon over en ga niet zo lopen zeiken.
Goeie column Frans! De spijker op zijn kop! 100% mee eens. Is niet revolutionair, is gewoon logisch hoe Don Dennis werkt.
Te Kloese levert zeker goed werk maar we moeten niet doorslaan met de verheerlijking. Afgelopen transferzomer was voorlopig nou niet een enorm groot succes. Best jammer als je ziet hoeveel geld er is uitgegeven
Gimenez, Wieffer, Geertruida en Hancko leveren pakweg 130 mio op. Daar kunnen aardige vervangers voor gekocht worden. Alleen Hancko is niet te vervangen vrees ik
Vorige week meldde @Bombarda dat Feyenoord een goede lcv op het oog heeft. Ik weet niet of deze als vervanger gezien wordt of als versterking in de breedte.
Het gaat om een basisspeler, voor het geval Hancko vertrekt
Agressieve reclames in deze app. Snel in de prullenbak. Jammer.
Kan je je de eerste thuiswedstrijd van Arie Haan nog herinneren?
Het Legioen zong toen direct al:
"En Arie Haan, die gaat eraan. Ja, Arie Haan, die gaat eraan!"
Het klopt dat hij vanaf de eerste dag geen steun kreeg. Dan is het toch bijzonder knap om het zwalkende elftal van Van Hanegem weer wat aan de praat te krijgen in 1995/96 en om het seizoen erop tot speelronde 30 te hebben gestreden nek-aan-nek met PSV om de landstitel. Arie Haan was de eerste Feyenoord-trainer die zich wist te plaatsen voor de Champions League.

Voor de nuance: Hij werd in het najaar 1997 terecht ontslagen. Hij schijnt te hebben verdiend aan de Zuid-Amerikaanse transfers, maar ze rendeerden geen van allen. De Spaanstalige Beenhakker maakte van miskoop Cruz een held voor altijd en zorgde er ook voor dat die andere Zuid-Amerikanen alsnog goed gingen spelen.
Gelukkig hebben we toen geen kippengaas om het hok gedaan. Dat was een grapje wat een Ajacied ooit tegen mij zei. Anders vliegt de de Haan weg. Trouwens een nare vent zei De Snor ooit, die Arie Haan!
Ja. Ik mag hopen op een vertrek van spelers t.w.v. €100M
Mooie column met veel waarheid. Ik deel de lofzang over Priske en zeker ook de angst voor een leegloop. Geef Priske een Feyenoord zonder Hancko, Geertruida, Wieffer, Timber, Stengs, Paixao en Gimenez en hij krijgt een schier onmogelijke taak, wat we er ook voor terughalen.
Lijkt me sterk dat ze allemaal vertrekken. Zou super dom zijn als Feyenoord dat accepteert. Ze kunnen toch een keer nee zeggen?
Ach, denk nou eens terug aan 2 jaar geleden! Malacia, Sinisterra, Aursnes, Senesi, Linssen en de gehuurde Til, Dessers en Nelson verlieten ons toen. Pas laat in de voorbereiding konden we voor ca 38 miljoen een stuk of 15 vervangers halen.

Voor dik 200 miljoen inkomsten kun je nu voor ruim 100 miljoen 7 vervangers van 12-18 miljoen halen. Of 10 van 8-12 miljoen. En het lijkt erop dat onze sterspelers nu zo populair zijn dat de de meeste transfers al vroeg veelal vóór het begin vd voorbereiding zullen plaatsvinden.

Slot zou er wel raad mee weten, met veel mindere middelen maakte hij ons dus kampioen! en Priske als zorgvuldig gescoute vervanger kan dat dus ook. Zeker omdat Kloesoe hem weer precies de spelers geeft die passen in het profiel.