Columns
Column • Palen en netten verdwijnen
Komend seizoen zijn we eindelijk verlost van die vreselijke palen en netten in De Kuip. Helaas nog alleen bij eredivisiewedstrijden. Bovendien is het afwachten of de raddraaiers onder de supporters zich nu wel weten te gedragen. Zo niet, dan is het feest van korte duur.
De aansteker die een supporter vorig jaar op het hoofd van Ajaxspeler Davy Klaassen gooide heeft grote negatieve gevolgen gehad. Niet alleen verloor Feyenoord daardoor de bekerwedstrijd en miste de kans op de dubbel, maar bovendien werden de supporters werden opgezadeld met permanente netten rondom het veld, die waren bevestigd aan palen die hinderlijk in het zicht stonden. De club wilde voorkomen dat thuiswedstrijden moesten worden stilgelegd of definitief gestaakt als er vanuit het publiek plastic bekers of andere voorwerpen op het veld werden gegooid. Er werd gevreesd dat bij herhaling van zulke voorvallen forse boetes of zelfs wedstrijden zonder publiek als straf zouden worden opgelegd.
Sindsdien zijn die palen en netten een bron van ergernis. Vooral televisiekijkers klagen steen en been. In De Kuip tref je het ook niet als je een zitplaats hebt waarbij het zicht op het veld belemmerd wordt door zo’n hinderlijke paal. Het was weer zo’n situatie waarin de goedwillende supporters de dupe waren van het wangedrag van een klein clubje raddraaiers.
Prettige bijkomstigheid was dat sindsdien ook weinig pogingen meer werden ondernomen om dingen op het veld te gooien. Het leek alsof de supporters hun gedrag hadden verbeterd. Daarom heeft de club nu besloten komend seizoen de palen en netten tijdens eredivisiewedstrijden weg te halen. De club wil de supporters vertrouwen geven en ziet het als beloning voor de nimmer aflatende steun. Het is een moedig besluit. Tijdens de play-offs om Europees voetbal en promotie-degradatie ging het in een aantal wedstrijden immers nog gruwelijk mis. Helemaal gerust is de club er nog niet op. Daarom worden bij de Champions League wedstrijden nog steeds netten en palen geplaatst en blijft vak Z gesloten.
Feyenoord knoopt er ook direct een waarschuwing aan vast. Als er straks toch weer spullen op het veld worden gegooid dan worden de palen en netten teruggeplaatst en zullen voorlopig niet meer verdwijnen. Het ligt dus helemaal aan de supporters zelf of we er voorgoed van verlost zijn. De eerste reacties uit die kringen zijn positief. Ze zijn blij en opgelucht. Toch is niet iedereen er gerust op. Er circuleren op internet berichten van louche figuren die dreigen de boel te gaan verzieken. Malloten die zich kameraden noemen, maar bepaald niet het beste voorhebben met Feyenoord en zich dus geen supporter mogen noemen. Ze lijken alleen maar uit op rotzooi trappen, de boel verzieken en de club in het ongeluk storten. Acties als opblaasbeesten, strandballen en andere zogenaamd ludieke voorwerpen richting het veld gooien kunnen desastreuze gevolgen hebben. Zelfs een opblaasbanaan kan een ramp veroorzaken zijn. Niet alleen komen die netten en palen dan terug, maar wat ook dreigt, is nog meer wedstrijden met geheel of gedeeltelijk lege tribunes. Er wordt zelfs al gesproken over puntenaftrek bij herhaald wangedrag van supporters. Vooral de UEFA kent geen enkel mededogen en straft onverbiddelijk. Zelfs uitsluiting voor Europees voetbal is mogelijk. We hebben immers al niet zo’n beste reputatie. Laten we daarom hopen dat alle supporters en bezoekers, inclusief malloten, zich komen seizoen netjes gedragen.
Hasko
Reacties
Dom kortzichtig besluit. Die netten staan niemand meer in de weg en Feyenoord is het hele seizoen vrij gebleven van blaam.
Dat ze worden weggehaald, komt omdat die palen en netten in de weg staan voor de helft van de aanwezige supporters. Je behoort zelf tot de andere helft. Mij irriteert het iedere wedstrijd weer. AS Roma thuis was een verademing vanaf de Olympiazijde.
1. Beginnen om geen plastic bekers meer op de parterre vakken toe te laten. Dit is in het buitenland heel gebruikelijk.
2. Vuurwerk in jouw vak? Eerst volgende wedstrijd blijft jouw hele vak thuis. (lik-op stuk)
3. Gooien van voorwerpen? Eerst volgende wedstrijd blijft jouw hele vak thuis. (lik-op-stuk)
3. Parterre vakken aan de lange zijde gaan werken met genummerde stoelen en seizoenkaarthouders.
4. verbod op gezichts-bedekkende kleding en hierop handhaven met stadionverbod.
Als het niet gaat eerst de korte zijden voorzien van netten, de lange zijden mogelijk iets langer de kans geven opdat sponsoren, zakelijke kaarthouders en tv-opnames niet belemmerd worden.
Maar het belangrijkste is handhaven, ze weten immers precies wie het zijn, de Kuip hangt vol met camera's, kwestie van terugkijken en stadionverboden uitdelen, die dan wel weer gehandhaafd moeten worden.
Normaal doorlopen bij de trappen etcetc.
Oftewel misschien eens denken aan een ander ipv als wij het maar leuk hebben .
Bij opkomst in het vak iedereen filmen. Zet een paar opzichters, incognito, in die rampvakken en als er gegooid wordt, dan sluit je zo'n vak af, tot je iedere eencellige eruit heb gehaald.
Zelfregulering hahaha alsof iemand die door gesnoven mongolen aan durft te spreken. Enfin, twee wedstrijden onder netten is meegenomen.
Ga eerst even RoPaRun kijken of Alped’Huzes.
Als je dan uit coma komt doe je het de volgende keer weer. Net zo lang, tot het stopt,
Moed en durf hoeft niet, zin in zelfdestructie is genoeg.