Hasko van Dalen

Columns

Column • Play-offs zijn onding

Van de redactie

Arne Slot vindt dat de play-offs voor Europees voetbal in de Eredivisie afgeschaft moeten worden. Gelijk heeft hij. De play-offs in het betaalde voetbal leveren te vaak bizarre uitkomsten op. Het wordt tijd om er mee op te houden.

Toen Erwin Koeman trainer van Feyenoord was zei hij dat het systeem indruist tegen zijn definitie van topsport. De wrange smaak van de voor Feyenoord mislukte play-offs om voorronde Champions League voetbal in 2006 ligt dan ook nog vers in ons geheugen. Sinds het seizoen 2008-2009 bestaan de play-offs om Europees voetbal in de huidige vorm. Het effect is dramatisch. De winnaar is als laatste in het seizoen klaar en moet daarna als eerste weer aan de bak. Gevolg is dat die ploeg meestal al voor begin september in Europa wordt uitgeschakeld. Slecht dus voor de plek van Nederland op de UEFA-coëfficiënten ranglijst. Nu er ook geen uit-en thuiswedstrijden meer zijn komt het helemaal aan op de vorm van de dag en toevalligheden. Zoals vorige week zondag toen supporters van FC Utrecht met vuurwerk de kansen van hun eigen club vergooiden. Daardoor gaat het als negende in de competitie geëindigde Go Ahead Eagles Europa in. Over de uitkomst van de play-offs om promotie/degradatie heb ik dan nog niet eens. Maar het is ridicuul dat de als achtste geklasseerde ploeg van de Keuken Kampioen Divisie, NAC, promoveert naar de Eredivisie. Nou heb ik niets tegen die Deventenaren en Bredanaars, maar hun prestaties in de competitie en zelfs in die play-offs zijn niet bepaald een aanbeveling voor het systeem. Al is het een zegen dat hierdoor het kunstgras uit de Eredivisie verdwijnt.

Het meest oneerlijke en onsportieve systeem van play-offs bestaat in België en Oostenrijk. In België moeten de zes clubs die na de reguliere competitie bovenaan staan het daarna tegen elkaar opnemen in een kampioenspoule. Dat gaat gepaard met een halvering van de in de competitie bereikte punten. Pure puntenroof. Zo kon het dit seizoen gebeuren dat Club Brugge, dat na de competitie vierde stond met negentien punten achterstand op Union SG, alsnog op de laatste dag van de play-offs kampioen werd met één punt voorsprong. In Oostenrijk had RB Salzburg na de reguliere competitie vier punten meer dan nummer twee Sturm Graz. Toch werd Graz uiteindelijk kampioen. Onverteerbaar voor de ware voetballiefhebber. Gelukkig hebben we in ons land geen play-offs om de titel. Stel je voor dat wij vorig seizoen alsnog de titel verspeeld hadden dankzij zo’n bedenksel van een paar Schriftgeleerden. Waarschijnlijk had de voetbalcampus in Zeist er dan nu niet meer gestaan. 

Het is dan ook onbegrijpelijk dat een blad als Voetbal International herhaaldelijk laat blijken voorstander van play-offs te zijn. Zelfs van play-offs om de titel. Het beweert dat de weerstand van de topclubs groter wordt als ze vaker tegen elkaar moeten spelen. Maar dat soort spannende wedstrijden kan je ook krijgen in het bekertoernooi. En de reguliere competitie kan ook spannend zijn. Eigenlijk is er alleen het commerciële aspect. Ze verwachten dat die play-offs meer toeschouwers zullen trekken en dus meer geld opbrengen, omdat het erop of eronder is. Dat is waar. Het absurde beslissingsduel tussen Excelsior en NAC trok een recordaantal kijkers bij ESPN. Maar als commercie de boventoon gaat voeren is het voetbal verloren. Dan gaan we naar primitieve vormen van vermaak toe. Zoals in de tijd van de Romeinen. Toen kon men in het Colosseum genieten van duels tussen gladiatoren en wilde dieren. Die trokken duizenden bezoekers omdat het gevechten op leven en dood waren. Maar of ze ook eerlijk en sportief waren?

Hasko

Delen

Reacties

Dat de nummer 8 kans krijgt om te promoveren komt door het idiote systeem van niet kunnen degraderen. De eerste divisie heeft een hoog gehalte competitievervalsing met vier jonge teams. Om toch wat competitie in te bouwen zal dit gedrocht zijn bedacht. Nummer 3 krijgt ook geen thuisvoordeel t.o.v. nummer 8. Het had Roda JC - NAC moeten zijn en dan een winnaar. Geen wedstrijd in Breda. Dan heeft plaats 3 nog enige betekenis. Nu moest een aangeslagen Roda JC naar een avond Breda.
Play-offs zorgen ervoor dat de competitie tot het einde spanning blijft. Elke plaats in het linkerrijtje heeft nu een betekenis:
1 Titel
2 CL
3 Voorronde CL
4 Europa League
5 Voorronde EL
6 Thuisvoordeel play-offs
7 Eerste wedstrijd play-offs thuis
8 en 9 Plaatsing play-offs

Normaal zijn de verschillen minder groot als dit seizoen.

Door het nieuwe concept heeft het seizoen van Go Ahead slechts één week langer geduurd.
Kans dat nummer 9 wint, is heel klein. Go Ahead had in de Galgenwaard heel veel geluk.
Ergste in het hele Utrecht verhaal is dat de Utrecht supporters in eerste instantie het vuurwerk terug gooiden wat er vanuit het uitvak naar hun werd gegooid. Maar je hebt een punt Go Ahead Eagles is een leuke club,maar ze hebben niets in Europa te zoeken
Geweldige column, m’n complimenten. Excelsior moet naar de KKD vanwege een domme toevalsfactor. Want zo mag je het toch noemen als er 2 rode kaarten in een wedstrijd vallen.
Niet alleen dat, ook omdat Gaaei geen rood kreeg en omdat vlak voor tijd het winnende glaszuivere doelpunt van El Yaakoubi thuis tegen Go Ahead werd afgekeurd. Beslissingen Higler in Breda waren dubieus. Die man lijkt iets te hebben tegen Rotterdam.
De opzet is bedoeld om te zorgen dat de Nederlandse clubs beter gaan presteren in Europa. Meer weerstand, vaker om de knikkers spelen en meer inkomsten. De vraag is of dit een positief effect heeft gehad. Zo ja, lijkt het me prima. Bij negatief effect afschaffen.
Alsof je meer weerstand krijgt en beter wordt van 2 potjes play-offs.
Dat weet ik niet, dat zouden ze moeten uitzoeken aangezien het idee was dat het niveau omhoog zou gaan. Overigens is het meer dan 2 wedstrijden ook een aantal wedstrijden in de reguliere competitie gaan om het wel niet halen van de play-offs. Zou speel je vaker met iets op het spel.
Nou gefeliciteerd. Een paar wedstrijden met iets op het spele voor nummers 8,9 en 10. Vervolgens staat de nr 6 (NEC) met lege handen, nadat ze over 34 wedstrijden 7 punten meer hadden en een doelsaldo van +17 tov+1 (GAE). Dat is dan de prijs die je betaalt voor je paar wedstrijden met iets op het spel.

Of een Roda dat niet promoveert met 19 punten meer dan NAC en een doelsaldo van +35 vs +7.
De nacompetitie zijn een poging om wat meer spanning te brengen in competities waarbij de ranglijst voornamelijk wordt bepaald door het budget van clubs. En bij dat laatste zit natuurlijk het echte probleem. Sinds het Bosman arrest zijn de verschillen tussen clubs (nationaal en internationaal) nog een stuk groter geworden. Topclubs verzamelen ongelimiteerd topspelers die op hun beurt weer een ongelimiteerd salaris krijgen. Mbappe verdient bij Madrid ruim 1000 (!) keer zoveel als een gemiddelde eerste divisie speler. Constructies als de CL worden opgetuigd en dubieuze investeerders worden binnengehaald om de explosieve stijging van topsalarissen vol te kunnen houden. Het is een systeem dat voordeel biedt aan een zeer beperkt aantal clubs, waarbij de afstand tot de rest steeds groter wordt: weg spanning. Een salarisplafond waarbij de topsalarissen veel lager uitvallen zou een uitkomst kunnen zijn, maar lijkt niet realistisch. Een haalbare oplossing zou kunnen zijn om het aantal spelers dat je mag inschrijven voor de competities flink in te krimpen. Daarvoor moet je wel snijden in de overvolle speelkalender. Een gevolg van kleinere selecties is dat clubs veel selectiever zullen worden in hun transfers. Hierdoor vinden er minder transfers plaats en kunnen teams langer in dezelfde samenstelling spelen. Uitkomst: kleinere verschillen tussen teams en spannender competities. Om zoiets te bewerkstelligen zouden clubs wel een helikoptervisie moeten hebben en de 99 procent van de clubs die hiervan zouden profiteren zouden zich eindelijk eens echt moeten gaan organiseren. Voorlopig is dat niet aan de orde.
Commercie voert al jaren de boventoon in het voetbal. Kijk alleen al naar het idee om op zondagavond 20.00 te gaan spelen. Voor de supporters is dat een idioot tijdstip maar je kan er meer geld mee verdienen
Alleen het halveren van punten is belachelijk, die kampioenspoule is juist goed want meer topwedstrijden. Aantal clubs in de reguliere competitie verkleinen naar 15, top 5 in de kampioenspoule, nr 6-10 spelen om laatste plek voor Europees voetbal (of om niets als een club buiten de top 5 de beker wint), de rest om degradatie.

Voordeel: elk team speelt 8 meer spannende wedstrijden en in totaal 36 wedstrijden ipv 34 dus meer omzet zonder dat het te druk wordt.
Nadeel: maar 15 clubs in de ED dus de kans dat de kleine clubs dit accepteren is klein.
Het is sportief gezien allemaal onzin. Je reduceert je reguliere competitie tot niets meer dan een lange voorronde.
9 van de 10 keer zullen dezelfde 5 clubs de top5 vormen; Fey,Pssv, Aja, Twen, AZ.
Vervolgens loop je her risico om te krijgen wat er in Belgie gebeurt; De nr 4 met een straatlengte achterstand wordt kampioen want dat punten halveren is dan noodzakelijk. Anders zijn de playoffs overbodig voor de eindstand.
"9 van de 10 keer zullen dezelfde 5 clubs de top5 vormen; Fey,Pssv, Aja, Twen, AZ."
Dat is nu niet anders en dat is juist een argument vóór de kampioenspoule: de rest is zo zwak dat wedstrijden 9 vd 10 keer gewonnen worden door de top 5, zeker tegen de bodem 5. Dan kun je dus veel beter de nr 16 t/m 18 skippen (6 x 5 saaie wedstrijden minder!) en die top 5 2x extra tegen elkaar laten spelen (8 x 5 spannende wedstrijden extra! -zowel de top 5 als de bodem 5 spelen 8 x 5/2 keer extra tegen elkaar).

"Het is sportief gezien allemaal onzin. Je reduceert je reguliere competitie tot niets meer dan een lange voorronde."
"...punten halveren is dan noodzakelijk. Anders zijn de playoffs overbodig voor de eindstand."
Alleen het punten halveren is sportieve onzin: daarmee devalueer je de reguliere competitie inderdaad tot een lange voorronde en dat is ook helemaal NIET nodig!

Ja, Brugge zou dan kansloos geweest zijn voor het kampioenschap, so what!? Ook zonder kampioenspoule zouden ze kansloos geweest zijn voor de titel; eigen schuld, hadden ze maar beter moeten spelen! Want de reguliere competitie is dus GEEN verlengde voorronde!! Nog steeds is de kampioenspoule voor alle deelnemers relevant voor in ieder geval het verdelen vd Europese tickets! Kwalificatie voorronde CL etc is ook een prijs. En de kans dat die verdeling eerlijker gaat wordt alleen maar groter omdat de directe concurrenten het met elkaar uit mogen vechten.

Tot slot: kijk naar de ED afgelopen seizoen: feitelijk was iedereen behalve PSV bij de winterstop al grotendeels kansloos voor het kampioenschap. Hoe anders zou dat voor Feyenoord geweest zijn als er nog een kampioenspoule zou zijn geweest! Hadden we het nog bijna in eigen hand gehad (2x van PSV winnen en 1 slippertje van hun tegen de nr 3-5 is gewoon mogelijk)!
En stel je toch voor: 2 klassiekers extra, 2x extra tegen die taaie Duitsers waar we al tijden niet meer van gewonnen hebben, 2x extra tegen die kazen waar we ook zelden gemakkelijk van winnen en dan ook nog 2 absolute kampioenskrakers tegen pisvee erbij! Dat wil je toch gewoon!?!
Je wil playoffs spelen maar geen punten halveren. Oftewel je speelt een reguliere competitie, plakt daar een play off aan maar in die hele playoff hebben maar twee clubs kans op de titel.
Je argument voor Europese plaatsen is ook onzin. Daar speel je 34 wedstrijden voor. Dan sta je waar je hoort te staan. Heb je ook geen playoff voor nodig.

En nee voor mij hoeven die extra potjes niet. Geloof mij maar na een paar jaar is het nieuwe er vanaf. Dan is het ook niet meer bijzonder.

En je hebt inderdaad een paar wedstrijden meer weerstand maar daar ga je Europees echt niet mee vooruit. Die verschillen worden bepaalt door rijke eigenaren, mega tv inkomsten en een Europees bekersysteem dat er qua opzet op is ingericht dat kapitaalkrachtige clubs inkomsten blijven genereren tov de rest. Voor je eigen tv geld hoef je het ook niet te doen want in het buitenland interesseert het geen hond of wij 2x of 6x keer tegen ajax spelen.
"in die hele playoff hebben maar twee clubs kans op de titel."
2x zoveel als in de klassieke opzet, 100% winst!

"Je argument voor Europese plaatsen is ook onzin. Daar speel je 34 wedstrijden voor. Dan sta je waar je hoort te staan. Heb je ook geen playoff voor nodig."
Ik heb dit niet gebruikt als hèt argument vóór de kampioenspoule maar alleen aangetoond dat het geen reden is om géén kampioenspoule te doen.

"En je hebt inderdaad een paar wedstrijden meer weerstand maar daar ga je Europees echt niet mee vooruit."
Niet een paar, 8 ofwel een verdubbeling tov de huidige situatie. Weer 100% winst!

"na een paar jaar is het nieuwe er vanaf."
So what!? Het gaat niet om het nieuwe maar om dat het 100% beter dan wat we nu hebben!
Kan echt geen voordeel bedenken voor een systeem waarin een club de hele competitie bovenaan kan staan en toch geen kampioen worden
In België was dit alleen mogelijk door dat onzinnige halveren vd punten. Dat moet je dus NIET doen!
Bedenk dat de voorgestelde opzet bestaat uit 28 wedstrijden tegen àlle ED clubs plus 8 wedstrijden tegen de top 5 (of mid 5 of bodem 5). Bedenk dus dat die eerste 28 wedstrijden maar 28/36 deel vd héle competitie is! In de laatste 8 wedstrijden mogen de directe concurrenten onderling uitmaken wie wèrkelijk de sterkste is.

Zo had Feyenoord dus gewoon nog een eerlijke kans gehad om kampioen te worden. En als we dan 2x van Pisvee gewonnen hadden en het in de extra duels met de top 3-5 ook beter gedaan hadden, dan hadden we dat kampioenschap toch ook gewoon verdiend!? Weet zeker dat nagenoeg niemand daar dan moeilijk over zou doen. Ook niet als het amdersom geweest zou zijn. Nr 1 vd reguliere competitie is in deze opzet niet meer dan een lentekampioen. Vaak zal die ook echt kampioen worden maar niet altijd dus gegarandeerd extra spanning!
Hou toch op met je 'Feyenoord had nog een eerlijke kans gehad'. Hadden we over 34 wedstrijden maar beter moeten zijn. Je weet wel, die verspeelde punten in potjes die er volgens jou niet toe doen.
We hebben de titel niet tegen de kleintjes maar tegen pisvee verspeeld. 6-puntenwedstrijden.
Alle punten tellen even hard mee. PSV kun je verliezen of gelijkspelen. Volendam uit gelijk is uit den boze.
Nac onterecht in eredivisie. Klopt wat je schrijft. Als je aan het einde vh seizoen fitte selectie hebt maak je meeste kans ook
De periodetitels horen er toch ook bij? Hoe vaak wordt de periode voor en na de winterstop vergeleken? En, als je over alle perioden de beste bent, dan ben je gewoon kampioen… het is een competitie, geen toernooi.

Dat er aanvullend in toernooivorm wordt gespeeld voor promotie en degradatie tussen ploegen die in andere fases van de competitie beter waren (wat je dan eigenlijk ook in de ED moet doen… periode-verliesaars), dat is wel wat anders dan wat er voor Europees voetbal gebeurt. Volgens mij is dat waar Slot op doelt.
Yes, 020 in de degradatie playoff