frans-reichardt

Opinie

Column • Steeds als wij in paniek dreigen te raken, is daar onze redder in nood

Van de redactie

In de satirische tv-poppenshow Spitting Image verbeeldde een van de poppen de Britse filmacteur Sir Roger Moore, die in de jaren zeventig en tachtig de hoofdrol speelde in zeven James Bond films. Moore werd steevast neergezet als iemand van wie het acteertalent zich beperkte tot het bewegen van zijn wenkbrauwen. Ik moet er steeds aan denken als ik Dennis te Kloese op tv zie. Ook Dennis heeft een vlakke gezichtsuitdrukking. Als hij luistert naar een vraag die hem wordt gesteld, verraadt zijn mimiek geen enkele emotie. Als hij antwoordt evenmin. Heel af en toe gaan zijn mondhoeken omhoog. Dat lijkt het begin van een lach, maar die komt er niet. Binnen een fractie van een seconde herstelt hij zich en zet hij zijn gezicht weer op standje neutraal. Oud-basketbalcoach en kampioenenmaker Ton Boot kon dat ook. Zijn mimiek was vlak en zijn stem was monotoon. Toch slaagde hij erin een zaal vol ondernemers moeiteloos meer dan een uur geboeid te laten luisteren naar zijn verhalen over topsport, teambuilding en de focus op succes. Iedereen in de zaal zag, hoorde en voelde: hier staat iemand die weet waarover hij praat.

Dennis te Kloese is een fascinerende man. Hij wekt de indruk volledig in controle te zijn en is dat waarschijnlijk ook. Zelfbewust. Beheerst. Dat geeft houvast en wij Feyenoorders hebben dat nodig. Naarmate het nieuwe seizoen dichterbij komt, worden we ongeduldiger en nerveuzer. Getraumatiseerd en bang als wij zijn dat het na een kampioenschap van Feyenoord toch weer tot een terugval komt. Steeds als wij in paniek dreigen te raken, is daar onze redder in nood: Dennis te Kloese. Vorige week gaf hij een interview aan ESPN en op de vraag 'Blijft Giménez bij Feyenoord?' gaf hij met grote stelligheid een kort en krachtig antwoord: 'Ja'. Alle Feyenoorders haalden opgelucht adem. Of Giménez ook echt blijft weten we pas op 1 september, maar ik neig ernaar Dennis te geloven. Hij zegt niet zomaar wat.

Een week na het veroveren van de titel was Dennis te gast in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie. Ook toen vertrok hij geen spier. Hij luisterde aandachtig naar elke vraag en gaf vervolgens een goed geformuleerd antwoord. Niet zo’n door teveel mediatraining gevormd nietszeggend riedeltje, maar open en raak. Spot on. Of het nou ging over de trainer, over zijn eigen toekomst (‘Het zou raar zijn om zo snel al weer te stoppen bij Feyenoord’), over spelers of over het stadion ('Dat is voor ons prioriteit' en 'We moeten de handen aan het stuur hebben'), op elke vraag had hij een duidelijk en inhoudelijk antwoord. Na directeuren als Eric Gudde, Jan de Jong, Martin van Geel en Mark Koevermans is Dennis te Kloese een verademing. Het contrast met zijn voorgangers is zelfs zo groot dat het niet hoeft te verbazen als wij over enkele jaren te horen krijgen dat Dennis te Kloese geen mens is, maar een robot. Een experimentele creatie van Boston Dynamics, voorzien van kunstmatige intelligentie die onafgebroken wordt gevoed met data en in tegenstelling tot zijn voorgangers wél leert van fouten uit het verleden.


Frans

Delen

Reacties

Wel een beetje erg dweperig verhaal van Frans. Ik moet zeggen dat ik het publieke optreden van Te Kloese juist weinig overtuigend vind. Hij praat hakkelend en formuleert roestig. Maar indachtig ons clublied kunnen we zijn woorden ondergeschikt achten aan zijn daden. En wat dat betreft staat Te Kloese er goed op, al ben ik niet van al zijn keuzes overtuigd. De internationale samenwerkingsverbanden zijn iig sportief voor mijn gevoel niet noodzakelijk. Investeer (nog) meer in de academy en de scouting, dat levert vaak meer rendement op. Ook zijn dubbelfunctie blijf ik bedenkelijk vinden. Te veel invloed bij één persoon en daaronder dan juist een versnippering van verantwoordelijkheden. Te Kloese als TD en dan een Algemeen Directeur voor de grote niet-voetbaldossiers was in mijn ogen (!) een betere constructie geweest.
Over het verleden is Frans ook veel te kort door de bocht en heeft hij weinig oog voor de werkelijkheid. Gudde bv kwam NA de fatale keuzes die in 2007 door Vogelzang en Bos (die van PSV) gemaakt waren. Toen hun ballonnetje definitief klapte in december 2008 kon hij nog uitsluitend aan 'damage control' doen, totdat alle financiële verplichtingen tot het verleden behoorden. Dat was in 2011. Feyenoord stond daarna nog 4 jaar onder curatele van de financiële commissie van de KNVB had aanvankelijk een lagere begroting dan Vitesse, FC Twente en AZ en uiteraard dan Ajax en PSV. Toch wist Feyenoord zich vanaf dat jaar altijd in de top 4, vrijwel altijd in de top 3 en 2 keer in de top 2 te plaatsen. En de club werd 1 x kampioen en won 2 KNVB-bekers. Toen Gudde vertrok liet hij de club aanzienlijk beter achter dan hij ze had aangetroffen.
Ik weet dat het uit frustratie vaak een hobby is voor sommige supporters om bepaalde personen af te branden maar net zo goed als ik de dweperigheid van Frans in deze column overdreven vind, vind ik die houding ook onzinnig.
Volmondig mee eens dat Eric Gudde in zijn Feyenoord-periode perfect werk heeft afgeleverd. Martin van Geel heeft daarbij ook een belangrijke rol gespeeld.

Goed verwoord welke mensen onder de commissie Kerkum Feyenoord in financieel zwaar weer hebben gebracht en hoe Gudde Feyenoord uit categorie 1 heeft gehaald (met de onontbeerlijke steun van de Vrienden).

Ik bespeur wel een verschil. Gudde kon De Guzman voor 10 miljoen euro verkopen en Van Geel kon Jørgensen voor 18 miljoen euro verkopen. Te Kloese heeft tot nu toe een goed gevoel om spelers op het juiste moment te verkopen. Verder is iedereen in het Maasgebouw vol lof over de mens Te Kloese. Van Geel werd zeker naarmate de tijd vorderde minder sympathiek bevonden.

Op dat punt kan ik de lofzang van Frans in zijn column goed volgen.
Het verhaal van De Guzman is waarschijnlijk onjuist. Het bedrag zou zelfs nog hoger zijn geweest (€14.000.000) maar de club die het geboden zou hebben, Manchester City, heeft altijd ontkent en bod te hebben uitgebracht. Ze waren geïnteresseerd , dat ontkennen ze ook niet, maar er is nooit een bod uitgebracht, laat staan onderhandeld.
Jørgensen is een ander verhaal. Daar was het bod dan weer lager; €16.000.000 van Newcastle Utd. Maar als Martin van Geel had geweten hoeveel blessureleed er bij Jørgensen nog zou gaan volgen, had hij hem voor dat bedrag persoonlijk op de waterfiets naar Engeland gebracht.
Ik moet toegeven dat ik bij het bod van Newcastle United destijds dacht dat er wel meer uit te halen was. Reservespits van Ajax, Milik, was toen net verkocht voor ca. 26 miljoen euro. Verder blijft er discussie of Feyenoord destijds voldoende financiële middelen had om Jong Feyenoord in te schrijven in de eerste divisie.
Ik begrijp je volkomen het niet deelnemen aan de voetbalpiramide blijft een kritisch punt voor discussie. Waarbij de beschikbare financiële middelen in 2013 een argument zijn om de keuze van Van Geel te rechtvaardigen. Ik heb daarnaast ook meerdere andere redenen die keuze niet te betreuren.
1. De -21-teams zijn in de KKD géén toegevoegde waarde. Recent las ik op VI.nl ook een bestuurder van een KKD-club die zich er ook tegen uitsprak.
2. Twee volwaardige profcompetities van 16 clubs elk is de beste opzet en verdeling voor het betaald voetbal in Nederland. Je creëert meteen een beetje ruimte op de kalender.
3. Van der Vaart, Sneijder, Robben, Van Persie, Wijnaldum enz. enz, laten zien dat deelname aan de KKD absoluut geen voorwaarde is voor talentontwikkeling
4. Feyenoord speelde ruim een jaar terug met 4 academy-spelers de Conference League finale en werd er dit jaar kampioen mee. Clubs die wel in de voetbalpiramide zitten scoren niet of nauwelijks beter.

Overigens vind ik niet dat Van Geel geen fouten heeft gemaakt. De effectieve scouting met minimale middelen van twee jaar geleden (Trauner, Aursness) liet zien dat ook met een heel krappe beurs op dit gebied meer creativiteit mogelijk was geweest. Creativiteit die Feyenoord verder vooruit geholpen had.
De keuze om in te stromen was er in de zomer van 2016. Jong Feyenoord in de eerste divisie vergt een investering. Had Van Geel dan voldoende versterkingen kunnen halen met o.a. Jørgensen en Elia en het huren van Berghuis van Watford. Ze waren al drie cruciaal voor het kampioenschap en het halen van CL.

Van Geel wist ook met beperkte middelen goede aanwinsten te halen. In 2011 zette hij direct een gebalanceerd elftal neer met een betere verdeling van leeftijdscategorieën. Het probleem was wel dat hij een beperkt netwerk in het buitenland had en werkte met een te klein scoutingsapparaat. In de tijd van Van Geel is wel een goede stap in professionalisering doorgevoerd met een nieuw Varkenoord en 1908-complex.

Het is een gestaag proces waarbij de laatste twee Slot-jaren alles in een stroomversnelling is geraakt.

Nu is er wel geld voor Jong Feyenoord in de eerste divisie. Excelsior heeft wel in het verleden Buffel, Kalou en Clasie klaargestoomd voor het goede werk.
De een breekt direct door en de ander is gebaat bij de tussenstap eerste divisie.
De optie om direct in te stromen was er echt in 2013: Toen zijn ook Ajax, PSV en FC Twente met hun hoogste academy-elftal ingestroomd. Maar het jaartal doet aan het verdere verhaal niet veel af.
Er is weinig verschil in de woorden die DtK uit tov Mark Koevermans of Eric Gudde. Er is alleen 1 verschil, Dennis heeft het stadionplan laten crashen en daardoor is hij bij vele conservatieve fans zoals Framing Frans een held.

Heel benieuwd hoe er straks richting Dennis wordt aangekeken als de sportieve resultaten tegenvallen, maar gelukkig hebben we Slot en onder hem komt dat wel goed.
Dennis te Kloese heeft inderdaad het plan voor nieuwbouw van een stadion afgeschoten. Omdat het tot complete luchtfietserij was geworden.
Bovendien bleek tijdens een bouwkundige controle gelukkig dat de Kuip in ieder geval bouwkundig in goede staat verkeerd.
Het stadion is het dus waard om gerenoveerd te worden. Ook in dit dossier heeft te Kloese dus de juiste beslissing genomen.
Nee, DtK heeft het laten afschieten. Hij wilde nl. door, maar kon op dat moment geen GO geven door gestegen prijzen, maar voornamelijk door het verdampte EV. De gemeente heeft uiteindelijk het plan afgeschoten, want zij wilde door met bouwen en DtK kon niet aangeven wanneer men wel genoeg vet op de bot had.

W.b. bouwkundige staat, ook dat klopt niet wat je zegt: Er is door de nieuwe SF directeur gezegd dat het bouwkundige rapport een stuk positiever was dan men had verwacht. Niks werd gezegd over de specifieke inhoud/conclusie en al helemaal niks over de 'waarde om gerenoveerd te worden'. Integendeel, het vergelijkingsrapport van april 2022 gaf juist aan dat nieuwbouw het meest optimaal was voor de Feyenoordfamilie.
Droom lekker door over jouw luchtkasteel aan de Maas. Gaat Feyenoord onder leiding van Dennis te Kloese door in de Kuip, het mooiste stadion van Nederland.
Alle voors en tegens zijn tegen elkaar afgewogen, het grootstedelijke plan met een veel te duur stadion en meteen heel Zuid een koninklijke status geven blijkt luchtfietserij.
Ik denk dat Te Kloese met name een held is bij supporters door de uitstekende wisselwerking met Arne Slot, de daaraan gekoppelde transferwinsten en het ijzersterke elftal dat er nu staat waarbij elke positie dubbel bezet is met concurrentie binnen de ploeg. Het lijkt erop dat Feyenoord in de toekomst een enorme financiële klapper gaat maken met Giménez. Dat is toch echt de verdienste van Te Kloese. Hoe heeft hij de internationale topverdediger Hancko voor slechts zeven miljoen euro naar de Kuip gehaald?

Ik ben benieuwd of hij de eenwording van Sportclub, BVO en stadion wel voor elkaar gaat krijgen.
TeKloese is de nieuwe Here Jezus. Zoveel is duidelijk!
Het is in dat verband de vraag wanneer hamer en spijkers uit de werkplaats gehaald gaan worden.
Moest gisteren opeens denken aan die "legendarische" nieuwjaar speech van Jan de Jong van 11 jaar geleden. Wat een lachertje waren we toen. Er is in de afgelopen 11 jaar een heleboel veranderd in positieve zin!
Jan de Jong (slechtste transfer uit onze mooie Feyenoord geschiedenis) kwam in 2017...
Euuhm ja, klopt. Je hebt gelijk. Vond 11 jaar al zo lang klinken :)
Dan is er dus in 5 jaar tijd heeeeel veel veranderd!!
Hij had er een futuristische kijk op. Hij was op het innovatieve idee gekomen om een samenwerking met FC Dordrecht op te zetten. Dat is een inspiratiebron voor de huidige beleidsbepalers geworden.
De mooiste uitspraak vond ik toch echt: "Nee is ook een antwoord"...
Kort maar krachtig en overduidelijk
Wederom een goede column Frans leest makkelijk weg en zeer duidelijk
Echt heerlijk om te lezen. Bij alles wat ik lees krijg ik een beeld en het klopt allemaal.
Kijk alweer uit naar een nieuwe column.
Frans

U ontiegelijke held!

Eens!!!
Nico Dijkshoorn zou er ook om kunnen glimlachen.......top Frans!
Sorry hoor maar vind dit wel heel erg overdreven zeg.
Blijf het nog steeds heel vreemd vinden dat zo'n grote club als Feyenoord geen TD heeft.
Maak je nergens anders mee,en hoe kun je zo'n bedrijf als Feyenoord om 1 man laten draaien , hoe goed Slot het ook doet he'.
2 man die de hele club bepalen ,stel je verliest dadelijk 5 achter elkaar en alles zit effe tegen,wie gaat wie dan beoordelen?
Daarvoor hebben we toch ook een RvC / volgens mij.. Die beoordeeld alle directieleden altijd al dacht ik
Met een extra schakel (TD) erbij hadden we de Stengs deal waarschijnlijk niet kunnen kapen. Juist door de huidige opzet hebben we super snel kunnen handelen, en een hele goede speler kunnen aantrekken.
We hebben wel een TD. DtK.
De reden voor deze constructie heeft hij in een interview uitgebreid uitgelegd.

Dit is de beste oplossing met de huidige trainer en als het successen heeft gebracht de afgelopen 2 jaar, waarom zou je nu dan krampachtig wisselen?
Wat nu wanneer er 5 achter elkaar gewonnen wordt?
Volgens mij zijn er in het buitenland genoeg clubs zonder td, is ook maar iets van de laatste jaren.
Maar goed na een Europese finale en en kampioenschap en stil groeiende lijkt het me ook niet handig om de boel om te gooien
Het is een column he Robbie. Daar moet je met enige nuance naar kijken ;)
We hebben nu wel een technisch direkteur😉
Heerlijk om te lezen. Hopelijk houdt iedereen zich er aan vast, want tien weken nadat we op de Coolsingel stonden, is er bij heel veel mensen al weer blinde paniek. Daar ben je ook Feyenoorder voor natuurlijk, maar goed tegengeluid! Dank!
Helaas houden heelveel zich er niet aan vast😔.

Na de laatste 2 super mooie en succesvolle jaren met mooi voetbal en een paar schoten in de roos op de transfermarkt.

Werd Slot al vanalles toegewenst op het moment dat hij nog niet had bijgetekend en op weg naar de uitgang?Nu omdat we niet het geld hebben om elke naam die voorbij komt te halen🤷‍♂️Is het echt ongelooflijk hoeveel mensen het hebben over ten Kloese out na een teleurstellend bericht.

Dat iedereen een mening heeft maakt het natuurlijk juist mooi en discussies kunnen ook leuk zijn.

Maar met zo weinig respect voor mensen die er alles aan doen om Feyenoord op de plek te houden waar we eindelijk weer zijn mede door hun,nou zoveel magere jaren is echt heel triest om te lezen.

Nog even en dan staan ze weer bij iemand in de tuin omdat hij niet klakkeloos met geld smijt!
Degene die negatief reageren zijn lui die overal op reageren en zo de aandacht trekken. De grote meerderheid vind het prima zoals het gaat. Alleen die schrijven het niet allemaal op. Hierbij mijn mening. Arne en Dennis contract voor het leven. Wat een helden.
Goed stuk, leest lekker weg. En spot on.