Hasko van Dalen

Columns

Column • Straf

Stan

Het waren drie mooie jaren. Finale van de Conference League, landskampioen en bekerwinnaar. Opnieuw deelname aan de groepsfase van de Champions League. Arne Slot verdient na de laatste competitiewedstrijd een ereronde in een bomvolle Kuip. Helaas gunt de KNVB hem dat niet. 

Waar de KNVB met de straf die Ajax kreeg voor het vuurwerk tijdens de verloren bekerfinale in de Kuip tegen PEC Zwolle net zolang wachtte tot die kon worden opgelegd in een onbeduidend bekerduel tegen SV Urk, wist de voetbalbond niet hoe snel ze nu met een sanctie moesten komen voor het vuurwerk tijdens de halve finale van Feyenoord tegen FC Groningen. Bovendien werd die straf niet vastgesteld voor de eerstvolgende bekerwedstrijd (terwijl we volgens critici toch altijd een thuisduel loten), maar is gekozen voor het duel tegen stadgenoot Excelsior. Laat dat nu net de allerlaatste competitiewedstrijd van Arne Slot in De Kuip zijn. Geen Feyenoord-supporter kan zich aan de indruk onttrekken dat de KNVB hier met opzet voor heeft gekozen. Het ontneemt de fans de kans op een spetterend afscheid van hun succestrainer.

Nu hebben de supporters uit de vakken X, R, S en T deze straf natuurlijk wel zelf over zich afgeroepen door hun kennelijk niet in toom te houden verlangen naar vuurwerk en verstikkende rookpluimen. Hun motto is: No Pyro, No Party. Er zijn zelfs T-Shirts te koop met die kreet. Zij vinden het de knallen van het vuurwerk, de geur en de verstikkende rook van de fakkels puur genieten. Het heeft Feyenoord al heel wat boetes opgeleverd. Volgens de aanhangers heeft het ook bijgedragen aan heel wat winstpartijen en daarmee weer geld in het laatje gebracht. Daarnaast wijzen ze op de beelden die de hele wereld over zijn gegaan en de naamsbekendheid van de club hebben vergroot.

Of dat laatste altijd even positief was, blijft de vraag. In het buitenland wordt vaak schande gesproken over vuurwerkexcessen, al stellen die bij ons maar weinig voor als je dat vergelijkt met wat in andere landen, zoals Turkije en Griekenland, gebeurt. Bovendien is Feyenoord niet de enige Nederlandse club waar supporters dit doen. Neem alleen al de Klassieker in de ArenA die zelfs moest worden gestaakt toen de Ajax-supporters niet meer konden aanzien dat hun ploeg naar een fikse nederlaag werd gespeeld.

Helaas moeten we ook onder ogen zien dat Feyenoord er bij de UEFA wel heel slecht opstaat. Vuurwerk en rookpluimen zijn nu eenmaal niet toegestaan. Als de supporters ijzerenheinig door blijven gaan met hun pyro, lopen we de kans dat we komend seizoen Champions League moeten spelen in een leeg stadion.

Wat ze ook vergeten, is dat er onder hun medesupporters ook veel weerstand is. Die rookpluimen zijn af en toe verstikkend en een kwelling voor mensen met astma of ademhalingsproblemen. Ouderen schrikken zich vaak een hoedje bij elke onverwachte knal. Tegen een georganiseerde vuurwerkshow aan het begin van een belangrijk duel zijn weinig bezwaren, maar het ongecontroleerd afsteken van vuurwerk en rookpluimen - soms zelfs tijdens de wedstrijd waardoor het zicht op het veld wordt ontnomen - kan op minder waardering rekenen.

Helaas moeten nu ook de tegenstanders van het vuurwerk onder de straf lijden. Ook zij missen over twee weken het afscheid van Arne Slot. Het schitterende eerbetoon dat de supporters zondag gaven tijdens en na de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen PEC vergoedt veel. Al zal het over twee weken een triest gezicht zijn als Arne Slot zijn afscheid moet vieren voor lege tribunes. Eigenlijk is dat een dubbele straf van de KNVB. Het lijkt in ieder geval op bewust treiteren.

Hasko 

Delen

Reacties

Ik snap al helemaal niet waarom deze straf is en ineens voor een competitie wedstrijd wordt opgelegd.
A) Het was in de knvb bekerfinale
B) finale georganiseerd door de knvb zelf.
C) Nec supporters hebben geen vuurwerk afgestoken?
Buiten dat ik het vuurwerk afkeur , is de straf buiten alle proporties, ik had begrip gehad als de KNVB de straf had opgelegd bij een eerst volgende thuiswedstrijd in het KNVB bekertoernooi. Het is echt te gek voor woorden dit.
Ja zeker bewust treiteren, harder kunnen ze de ECHTE supporter niet raken, had die straf tegen Zwolle gegeven, maar als dit geen pesten is heeft het er iig alle schijn van. Arne en co verdienen een afscheid wat ze nooit zullen en kunnen vergeten, dat wordt ook hun afgepakt.
Arne is onze held en zal nooit vergeten worden door ons!!
Goede column!

Bewust treiteren denk ik niet.

Wel is het zo Feyenoord op dit gebied een slechte naam heeft en daardoor sneller en zwaarder gestraft wordt.

Je zou inmiddels wel kunnen stellen dat onze Pyro vrienden helemaal geen Feyenoord supporters zijn. Steek je zo'n ding af in het stadion dan weet je namelijk zeker dat je de club benadeelt. Zowel financieel als sportief.
Feyenoord en het Korps Mariniers zijn een samenwerkingsverband aangegaan. De Rotterdamse voetbalclub en het keurkorps van de Koninklijke Marine willen de komende twee jaar op maatschappelijk gebied hun voorbeeldfunctie ten goede inzetten en zo jongeren begeleiden in hun ontwikkeling

Waar zijn die als je ze nodig hebt?

//ram die eencellige zogenaamde sfeermakers hun aangestoken fakkels in de reet ajb.
"Helaas moeten nu ook de tegenstanders van het vuurwerk onder de straf leiden."

Dat moet natuurlijk lijden zijn...

Verder helemaal eens met de columnist.
Kan FSV De Feijenoorder geen kort geding aanspannen. En ja, ik heb de uitleg op 1908.nl erg goed gelezen. Het mag wat de Knvb doet maar een goede advocaat kan toch wel iets bedenken? Ook jegens de knvb zelf want gaan zij zichzelf als organisator finale ook sancties opleggen? Eens met de andere reageerders. Stoppen met die troep en de club geld besparen is echte clubliefde.
Van de Feijenoorder moet je niks verwachten. De mensen die het afsteken staan met bandjes aan waarmee de sfeeracties georganiseerd worden. Dus dat schiet helaas niks op.
Ik denk niet dat het bewust treiteren is. Dat is Calimero denken. Voor de rest wel eens met de columnist, hoewel ik het jammer vind dat hij zelf niet met oplossingen komt. Feyenoord geldboetes geven totdat ze controles intensiveren en mensen die worden betrapt direct heel lang weren? Moeten er eerst een keer doden vallen? Het is in ieder geval een lastig probleem omdat het om egoïstische nepsupporters gaat die hun eigen vuurwerkfeestje veel belangrijker vinden dan de club. Feyenoord is voor hun alleen maar een excuus om zich te misdragen. Dat soort figuren heb je bij vrijwel elke club trouwens.
Totaal mee eens. Ze staan er niet voor Feyenoord, maar enkel om te laten zien hoe stoer ze zijn met het afsteken van hun vuurwerkje. Dat ze daarmee de club boetes aannaaien interesseert ze geen reet. Ik ken mensen die al meer dan 30 jaar op de Noordzijde stonden, maar nu verhuizen naar een plek elders in het stadion. Dat komt vooral door de "ultras" met hun zogenaamde sfeer.
Om het bewust treiteren te noemen wil ik niet zeggen. De genoemde vakken herbergen notoire vuurwerk fanaten en zoals je al schrijft zijn er meerdere waarschuwingen en boetes geweest. Hoewel ik vind dat fakkels best sfeervol kunnen zijn, had het verstand het toch allang moeten winnen van de emotie. De afgelopen jaren heeft dit de club tonnen gekost. Een club die inmiddels wel wat vet op de botten heeft, maar nog niet bulkt van het geld. Laat ze nu ook eens verstandig gaan doen en zet een lied in in plaats van vuurwerk af te steken. Support je club. Dan kunnen we altijd in een vol stadion zitten. Ik denk dat vooral dat winst oplevert. Zowel op als naast het veld.
Ben t helemaal met je eens maar ben wel van mening dat de KNVB een ander moment had kunnen kiezen. Dit lokt alleen maar weer een tegen geluid uit waar niemand op zit te wachten. Sla de handen is in elkaar en pak gezamenlijk het probleem aan. Wij zijn niet de enige club met rotte appels
Je moet er niet aan denken, een CL pot zonder publiek.... Gewoon kappen met die vuurwerk meuk. Ja het ziet er op TV leuk uit. Maar niet als je er tussen staat.
Gewoon stoppen met dat vuurwerk op/van de tribunes. Echte supporters kunnen de club ook steunen zonder. #ophoepelen