op-yv202002228708

VK Sportphot

Nieuws

"Daar kun je geen ander of nieuw stadion mee vergelijken"

Van de redactie

Bas Nijhuis behoort al jaren tot de top van ons scheidsrechterskorps. De op 12 januari 1977 als Hendrikus Sebastiaan Hermanus Nijhuis geboren arbiter is in de afgelopen jaren vele malen als leidsman in De Kuip actief geweest. In Perspectief vertelt de scheidsrechter over fluiten in Nederland en in De Kuip in het bijzonder.

Nijhuis vindt De Kuip een fantastisch stadion, al zegt hij niet meer te weten wanneer hij voor het eerst mocht fluiten in de Rotterdamse tempel. “Nee geen idee meer de eerste keer. Wel dat ik moest staken in 2018 tegen VVV omdat de lichtmasten uitvielen. Dat blijft me altijd bij als ik de lampen zie branden in het stadion. Hebben ze nu LED-lampen? Mooi!”

De flamboyante scheidsrechter vindt dat jonge arbiters eerst vlieguren moeten opdoen in andere stadions, voordat zij in De Kuip kunnen fluiten. Voormalig scheidsrechter Raymond van Meenen stelde zelfs dat er een ongeschreven regel is dat arbiters eerst in de Johan Cruijff Arena en het Philips Stadion moeten hebben gefloten, alvorens ze De Kuip toebedeeld krijgen. Nijhuis herkent deze lezing. “In het verleden was dat wel de manier voor jonge scheidsrechters om eerst naar Ajax en PSV te gaan en dan Feyenoord. De Kuip is zeker het meest imponerende stadion van Nederland. Of je nu tegen Shakhtar, Ajax of VVV speelt. Het publiek is bij elke wedstrijd letterlijk en figuurlijk de twaalfde man en helpt het team ook echt. Dat zag je wel in corona-tijd toen er geen publiek zat.”

Gesproken over publiek. In veel stadion beoefenen de moeders van arbiters volgens een deel van het publiek hetzelfde beroep. Nijhuis kan er niet zo mee zitten. “Ik geef vaak een duimpje als ze dat zingen. En zeg als ik pa weer afzet bij ma dat ze weer populair was. En dat ze nog geen reclame hoeft te maken want haar werk is nog overal bekend.” Scheidsrechter worden ook weleens bedreigd. Ook daar probeert Nijhuis luchtig mee om te gaan. “Via Instagram krijg je na afloop van de wedstrijd zeker wel bedreigingen. We zoeken je thuis op bijvoorbeeld! Dan reageer ik en zeg dan: ‘Zeg maar wanneer en dan steek ik de barbecue aan’. Dan reageren ze ineens weer anders en moeten ze erom lachen. Maar het gaat ook weleens verder met ziektes roepen die je niet wilt gebruiken. Mensen doen dat vaak in een emotie maar vergeet niet dat alles wat je post op het internet blijft rondzingen.”

De in Enschede geboren Nijhuis is al jaren actief in het scheidsrechters gilde en leidde als UEFA-arbiter ook vele Europese wedstrijden. Gevraagde naar zijn favoriete stadion wijst Nijhuis vooral naar Engeland. “Ik ben echt fan van de Engelse competitie en dan ook de stadions daar. Waar je de beleving meemaakt zoals bijvoorbeeld in De Kuip. Op een vol Wembley met 90.000 mensen en dan in de line up staan voor het Engelse volkslied. Kippenvel. Liverpool met You’ll never walk alone opkomen, kippenvel. Manchester, Arsenal, City, Chelsea, en ga maar door. Ben er allemaal geweest. Heerlijke atmosfeer in elk stadion.”

Nijhuis noemt De Kuip het mooiste stadion van Nederland. “Ik vind dat het mooiste stadion van Nederland. Het veld, de bouw, het geluid, de klep, de tunnel. Het is elke keer weer heerlijk om er te fluiten." Vaak wordt gezegd dat het stadion intimiderend kan zijn. "Iemand die zegt dat dat niet zo is, die liegt naar mijn mening”, zo zegt Nijhuis. Over het dilemma of Feyenoord in De Kuip moet blijven spelen of toch een nieuw stadion is hij helder. “De Kuip is De Kuip! En daar kun je geen ander of nieuw stadion mee vergelijken. Dus ik zou De Kuip trouw blijven. In ieder geval zolang ik fluit!”

Delen

Reacties

De Kuip is gewoon ongeëvenaard, ben blij dat die idiote discussie over nieuw stadion want de toiletten zijn vies voorbij is. Nooit een nieuw stadion.
De Kuip is onherroepelijk, helemaal mee eens. Maar wil die Kuip langer blijven bestaan, dat willen we dus bijna allemaal, dan moet deze wel worden gerenoveerd. En dat moet een ingrijpende renovatie zijn, geen lapwerk.
Maar waar het benodigde kapitaal vandaan moet komen......
De Kuip is ongeëvenaard, niet onherroepelijk uiteraard.