img-9728

Jim Breeman Sports photography

Vrouwen

Danique Ypema: “Achteraf is het een goede keuze geweest. Ik ging met sprongen vooruit”

Dennis

Danique Ypema keerde dit seizoen terug naar de regio van haar jeugd. De 23-jarige verdediger kwam over van landskampioen FC Twente. De sterkhouder van Feyenoord Vrouwen 1 keerde terug naar Bergschenhoek, onder de rook van Rotterdam, waar zij als peuter al idolaat was van de bal.  

Voor Ypema bestond alleen de liefde voor de bal, vertelt zij in Feyenoord Magazine. Op haar kamer hing vroeger een poster van de Argentijnse middenvelder Juan Roman Riquelme. “Waarom weet ik eigenlijk niet, maar ik had altijd een shirtje aan met zijn naam erop, ook op vakantie. Ronaldinho vond ik trouwens ook mooi”, aldus Ypema.

Toen Ypema begon met voetballen viel ze snel op. Ze doorliep allerlei vertegenwoordigende elftallen en vertrok op veertienjarige leeftijd naar Amsterdam om daar een speciale topsportopleiding te gaan volgen. “Achteraf is het een hele goede keuze geweest. Ik ging met sprongen vooruit”, zegt zij nu. In 2018 tekende ze een contract bij SC Heerenveen om een jaar later over te stappen naar topclub FC Twente. Ypema ontwikkelde zich daar tot een fysiek sterker verdediger met een natuurlijke drang om de bal aan de voet te voelen. Aspecten die haar spel nog steeds kenmerken. “Niet die heroverde bal zo snel mogelijk weer inleveren, maar lekker dribbelen of een lange pass geven. Dat zit niet echt in mijn takenpakket, ik weet het, maar ik vind dat juist het leuke aan voetbal. Om af en toe ook risico in mijn spel te leggen. Gaat dat goed dan staat iedereen op de banken, gaat het mis dan krijg ik op mijn donder”.

Bij FC Twente zat Ypema uiteindelijk op de bank. “De concurrentie is moordend. Zeker als je bij een topclub zit. Natuurlijk leer je daarvan, maar leuk is anders. Het was voor mij bovendien een lastige situatie omdat het me nog niet heel vaak was overkomen. Doordat ik ernaast kwam te staan ging ik wel vaker aan de slag in de gym en werd ik gemotiveerd om nog harder te werken. Ik heb ook wel eens aan de andere kant gestaan. Dat ik na een paar slechte wedstrijden nog steeds het vertrouwen van de trainer kreeg en die ander op de bank zat”.

En toen stond Feyenoord ineens op de stoep. De club van haar jeugd. “Feyenoord is een heel mooie club, met goede faciliteiten. Een club in opbouw. Dat sprak me ook aan, dat het echt een uitdaging is. Ik ben zelf ook nog niet waar ik wil zijn, moet nog veel beter worden de komende jaren. En dan zien we wel wat voor mij het hoogst haalbare is”.

Naast speler van Feyenoord Vrouwen 1, doet Ypema ook maatschappelijk werk namens de club. Ze bezoekt basisscholen in Rotterdam-Zuid om er bewegingsonderwijs te geven. “Als ik het plein op kom, roepen ze al: Hé, daar heb je de juf van Feyenoord”, zegt ze met veel voldoening. “Als topsporter leef je toch een beetje in een bubbel. Ik merk het ook als ik op verjaardagen kom. Als ze horen dat ik voor Feyenoord speel, heb ik meteen een soort van aanzien, zonder dat ik me daar bewust van ben. Als ik dan uit die bubbel stap en ik kom op scholen in achterstandswijken, dan zie je snel genoeg dat het niet vanzelfsprekend is dat iedereen het goed heeft. Dat veel kinderen het moeilijk hebben”.

Op de scholen merkt ze dat kinderen snel boos worden. “Ik schrok daar in eerste instantie wel van, maar dat komt natuurlijk ergens vandaan. Kinderen kunnen thuis problemen hebben die hun uitwerkingen hebben op school. Als ze willen, kunnen ze daar dingen over kwijt. En dan raken we in gesprek. We proberen dat op een zo luchtig mogelijke manier te doen, ook via spelletjes”.

Zo probeert Ypema de jeugd niet alleen aan het sporten te krijgen, maar ook maatschappelijk waarden en normen bij te brengen. “Het gaat om respect voor de ander, om inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Een belangrijke boodschap om als Feyenoord uit te dragen. De wijken hebben het nodig”.

Delen

Reacties

Nog geen reacties