Primeur
dsc00348

Nieuws

"De Kuip verlost van Goldman Sachs, maar er is geen geld en investeringen nodig"

Van de redactie

De geluidsdeal die Stadion Feijenoord sloot met de gemeente Rotterdam heeft ervoor gezorgd dat het stadion de schuld bij Goldman Sachs van zich af kon schudden. Daarmee vervallen de hoge financieringslasten door de steeds verder oplopende rentelasten én wordt het stadion niet langer beperkt in haar bewegingsvrijheid om te investeren in De Kuip.

“Zowel op voetbalgebied als in de zakelijke evenementenmarkt hebben we een goed jaar gedraaid en dat laten de cijfers dan ook zien. Echter, door de restricties van de toen nog lopende lening bij Goldman Sachs hebben we niet de benodigde investeringen kunnen doen die het Stadion zo hard nodig heeft”, zo schrijft het stadion in haar jaarverslag 2023/2024.

Want investeren mocht maar mondjesmaat van de Amerikaanse zakenbank. Eigenlijk alleen in het geval van noodzakelijke onderhoud. Het ophoesten van de stijgende rentelasten had voorrang en dat zat keurig netjes opgesloten in de overeengekomen convenanten. Nu de verstikkende lening ten einde is gekomen breekt er een nieuwe tijd aan voor het stadion. De jaarcijfers 2023/2024 laten een positief nettoresultaat zien van ruim 4,5 miljoen euro, maar de echte sprong voorwaarts zal zichtbaar zijn in het volgende boekjaar.

Aflossing
De eenmalige kapitaalinjectie van 11,8 miljoen euro van de gemeenten in ruil voor de geluidsrechten heeft namelijk na 30 juni gestalte gekregen. De resterende schuld van 15,1 miljoen euro is afgelopen juli en augustus overgemaakt aan de Amerikaanse zakenbank, zo valt te lezen in het jaarverslag. Het gat tussen de geluidsdeal en de volledige schuld zal worden afgedekt met het hoge bedrijfsresultaat. De schuld naar aanleiding van het Feyenoord City fiasco is daarmee weggewerkt, maar het stadion begint letterlijk vanaf nul.

Achterstallig onderhoud
Want het stadion is verouderd. Jarenlang werd het beschikbare geld aan andere zaken besteed dan het bij de tijd houden van de Kuip. Vanaf heden is het vertrekpunt van Stadion Feijenoord dat het schuldenvrij is, weinig geld heeft en een onderkomen bezit met grootschalig achterstallig onderhoud. “Om ons Stadion op niveau te krijgen en te houden is veel geld nodig. Geld dat er gedeeltelijk nog niet is. Hier zal dan ook een deel van onze aandacht naar toe gaan om een goede oplossing voor te vinden, waarbij wij zoveel als mogelijk hand in hand met de betaaldvoetbalorganisatie Feyenoord optrekken”, aldus het stadion in haar jaarverslag.

“We hebben met Feyenoord afgesproken nog zeker 10 tot 15 jaar te blijven voetballen in De Kuip en daarvoor is het opknappen van de faciliteiten hoogstnoodzakelijk. We hebben een concept development bureau in de arm genomen om tot een gedragen plan te komen. We kiezen er bewust voor om er als eerste voor te zorgen dat het Stadion aan de KNVB en UEFA-eisen blijft voldoen én de faciliteiten te verbeteren die horen bij een grote club als Feyenoord. Als dit is uitgevoerd, dan gaan we ons richten op de plannen voor de nog langere termijn.”

Delen

Reacties

Dat is toch simpel. Feyenoord kan Stadion Feyenoord toch geld lenen. Help elkaar
In ruil voor aandelen, en dan Feyenoord dat geld lenen bij Goldman Sachs?
Ik heb nog steeds de hoop dat de ramen tussen de eerste en tweede ringen worden teruggeplaatst, wat zou dat een prachtig gezicht geven.
Volmondig eens, dus dat deel terug naar de originele staat van 1936. Dat gaf toen een waanzinnig mooi effect.
De ene molensteen van de nek af, maar er wel een andere voor teruggekregen.... Voorgoed een derving van inkomsten in dezen, welke op langere termijn dus geld zal gaan kosten ? Lijkt mij een voor de hand liggende gedachte, maar ik ben slechts een leek. Of is deze gedachte helemaal niet raar?
Mee eens Arie. Eenmalig een bedragen de gemeente ontvangen, daarmee is een verbod ontstaan voor het organiseren van evenementen die in de toekomst (heel veel) geld hadden kunnen opleveren.
Bla bla bla bla bla bla bla
Praatjes vullen geen gaatjes.
Maar de banaan van Nol
Maakt elk gaatje vol