ayase-ueda

VK Sportphoto

Opinie

De VAR • "Speuren met vergrootglazen om doelpunten te kunnen afkeuren"

Van de redactie

Met een geweldige teamprestatie zette Feyenoord gisteravond Benfica te kijk in haar eigen Estadio Da Luz. De Rotterdammers zegevierden met 1-3 na een 0-2 ruststand. Die score had rustig hoger uit kunnen vallen. Niet alleen omdat beide ploegen een aantal gevaarlijke momenten niet in doelpunten wisten om te zetten, maar meer nog vanwege de ingrepen van de VAR. En dus laaide de discussie over de videoscheidsrechter weer op.

De VAR greep woensdag tot twee keer toe in, om te voorkomen dat het arbitrale kwartet op het veld in de ‘fout’ zou gaan. Het kostte Feyenoord prompt twee doelpunten. In de eerste helft van Ayase Ueda en in het tweede gedeelte van Gernot Trauner.

Millimeter werk
De Oostenrijkse verdediger leek in de xxx minuut de 0-3 aan te tekenen na een op de paal afgeketste poging van Dávid Hancko, maar bevond zich volgens de VAR een paar millimeter in buitenspelpositie. De getrokken rode en blauwe lijnen waren onverbiddelijk en er kon een streep door de treffer. De beslissing was wrang, maar viel nog te accepteren, omdat er een enigszins objectief middel aan te pas was gekomen. Hoe anders was dat in de eerste helft bij het afkeuren van de tweede goal van Ueda.  

Nieuw spelmoment
Die beslissing deed de wenkbrauwen fronsen. De Japanse spits promoveerde een chaotisch moment voor de neus van Benfica-keeper Trubin tot doelpunt. Het juichen en knuffelen met Hancko bleek tevergeefs, want de VAR was ook hier onverbiddelijk. In aanloop naar de goal had Jordan Lotomba de Argentijnse wereldkampioen Nicolas Otamendi licht vastgehouden, die vervolgens als een stervende zwaan naar het gras was gegaan. Scheidsrechter Umut Meler sloeg er geen acht op en liet het spel verder gaan. Een nieuwe spelsituatie, vijftien seconden en vijftien balcontacten verder - verdeeld over zes spelers - viel de bal voor de voeten van de trefzekere Ueda. Desalniettemin vond de VAR dat het doelpunt ongeldig tot stand was gekomen.

Vergrootglas
Op social media laaide de aanwezigheid van de VAR direct weer op. Zowel voor- als tegenstanders hadden met beide goals kunnen leven, maar moesten toezien hoe ze uit de voetbalstatistieken werden gegumd. Ook het vraagstuk ‘is dit nu waar de VAR voor is bedoeld?’ kwam weer veelvuldig voorbij.

Veel mensen merkten op dat alle doelpunten tegenwoordig een uitgebreide VAR-check krijgen, die soms teruggaat tot zowat de aftrap. Supporters zitten soms minutenlang in spanning te wachten of het juichen niet voor spek en bonen is geweest. De algemene strekking: de steeds meer toenemende gereserveerdheid bij spelers en supporters bij een doelpunt, haalt de pure emotie uit het voetbal.

Om de VAR te gebruiken als middel om grote arbitrale fouten uit het voetbal te halen, daar is niemand het mee oneens. Maar velen onderschrijven de lezing van AD-journalist Sjoerd Mossou, die na de afgekeurde goal van Ueda opmerkte: “Vanavond zien we de VAR zoals ie het voetbal heeft beschadigd: met vergrootglazen speuren om doelpunten te kunnen afkeuren”.

Wat vind jij van deze discussie? Stoppen met de VAR of toch doorgaan? Of dient de videoscheidsrechter anders te worden gebruikt? Deel je inzichten in de comments!  

Delen

Reacties

Eens met Mossou. VAR benutten als hulpmiddel niet om voetbal kapot te maken
Natuurlijk kan de VAR z'n dienst bewijzen maar het moet de uitzondering zijn en niét zoals nu structureel álle spelsituaties naspitten.
Bovendien is het constant in het nadeel van de aanvallende partij zoals elkaar vasthouden ook altijd in het voordeel is van de verdediger die meestal begint met trekken en als aanvaller moet je de ander ook vasthouden om niet te vallen.
Het voetbal wordt met behulp van de VAR een veredeld zaalvoetbal zonder contacten.
En bij een reactie van de speler wordt er direct geel gegeven. Steeds meer gaan we naar voorgekookte sancties in plaats van het karakter van het spel en steeds meer wordt de abitrage geïnstrueerd zonder gebruik te maken van het karakter van de scheidsrechter die met zijn overwicht beslissingen durft te nemen.
Laat de scheidsrechter zijn wedstrijd fluiten en in geval van uitzonderingen even de spelsituatie terug zien.
In my judgement the offside rule needs to be adjusted. Being offside by a finger is crazy. It should be more in the order of half body or a full body. Something a little clearer to see.
Disagree, offside is offside. If it would be ‘half a body is ok, but anything more than that is offside’ it would be chaos.
Dat Feyenoord won in Lissabon was extra knap door een dubieuze Var en dito scheidsrechter. Wat een opluchting na die droge schuiver van Milambo! Wat een geweldige wedstrijd.
Zo trots.
Was echt duidelijk te zien dat ze die turk een flinke zak geld hebben gegeven.
Die moeten ze dan de VAR hebben gegeven, die kwam ermee
Bedoel niet alleen de afgekeurde doelpunten. Corners, gele kaarten en vrije trappen waren zeer zeker niet in ons voordeel.
Laat als je het heel eerlijk wil doen dan ook terug kijken of het wel of geen geel was.Was het wel of geen corner.Ja ze draven nu echt door hoor
Belachelijk om deze goal hiervoor af te keuren.
Het hangen en blokken gebeurt bij elke hoekschop en van beide kanten. Dan kun je bij elke hoekschop dus een verdedigende vrije trap of een penalty geven.
Doelpunt van Trauner heb ik ook meer vrede mee. Jammer dat Hancko niet zelf de rebound voor zijn rekening nam.
Ik heb er geen vrede mee als lijnen verkeerd getrokken worden. Kijk maar terug, echt zeker geen buitenspel.
Het gaat om het moment dat Hancko de bal raakt. Op dat moment probeert Trauner ook de bal te spelen. Minstens een halve meter buitenspel.
Dan moet je nog maar eens goed naar de samenvatting kijken en specifiek naar het moment dat Hancko de bal raakt. Het is jammer dat ik niet kan reageren met een afbeelding van het moment en de getrokken lijn.
Trauner is zo te zien wel een meter verwijderd van de bal wanneer Hancko met zijn uitgestoken linkervoet passt. Optisch lijkt het hoofd van Trauner dichtbij te zijn.
Let ook op de lijn van het gemaaide gras. Ik vermoed dat arbiter en VAR daar niet goed op hebben gelet en dat dat tot de beoordelingsfout heeft geleid.
lotomba had van otamendi moeten afblijven,nergens voor nodig. en wat zo'n argentijn dan doet heet voetbal gogme
Ben ik met je eens , maar zou de VAR ook een penalty geclaimd als het andersom was geweest?
Eens. En hopelijk leert Lotomba hiervan want was ook een kansloze actie om iemand xo te omarmen.

Tot slot: wie heeft die getrokken lijnen gezien bij de afgekeurde goal van Trauner!?
De UEFA is weer anti Feyenoord. Trauner stond geen buitenspel, daarom kregen we de beelden niet te zien.
Onbegrijpelijk dat je een duim omlaag krijgt. Je hebt gelijk.
Helemaal eens met Mossou, terecht, als het buitenspel was, dat de goal van Trauner werd afgekeurd, maar die eerste is flauwekul.
Wat me nog veel meer irriteerde is dat die Portugezen maar tegen die scheidsrechter bleven ouwehoeren toen ze achter kwamen.
Ik dacht dat enkel de aanvoerder dat nog mocht doen
Wat jij opschrijft is precies wat ik ook denk. 🧐😀. Daarbij ben ik voorstander van de VAR hoe zuur het soms ook is. Is natuurlijk ook een Rotbaan😂
Zeker ook een Kökcü die kaarten probeerde aan te naaien.
Je blijft toch zien dat het vaak allemaal uitvalt in het voordeel van de thuisploeg..
Buitenspel is buitenspel, dus als Trauner buitenspel staat, dan hebben wij dat te accepteren. Dit van Ueda had ik veel meer moeite mee. Draai die namelijk eens om. Stel dat Otamendi Lotomba zo naar het gras werkt bij een aanvallende corner van ons op een bal waar die fysiek gezien NOOIT bijkan (of hij moet 3 meter hoog kunnen springen), krijgen we dan ook na 15 seconden en 15 balcontacten verder alsnog de pingel?
Het was absurd, maar ze houden niet van vasthouden in Engeland. Als zo’n zwakke scheids dan naar het scherm geroepen wordt dan weet je dat hij niet bij zijn standpunt blijft.
Heb jij de buitenspel lijnen gezien dan??
Veel mensen denken dat een speler volledig achter de bal moet staan bij buitenspel. Daarom leggen ze zich neer bij de beslissing. Trauner stond half gelijk en half achter de bal. Gelijk met de bal is ook geen buitenspel. Arbiter en VAR hebben vermoedelijk niet goed naar de lijn van het gemaaide gras gekeken en zich daarop verkeken.
Ga de samenvatting eens bekijken. Trek voor jezelf de lijn en houd daarbij rekening met de lijn van het gemaaide gras. Beweer je dan nog steeds dat het buitenspel is?
Het is niet voor het eerst dat de lijnen verkeerd getrokken worden door de VAR. Dat is hier wel degelijk gebeurd. Buitenspel was in werkelijkheid geen buitenspel.
In het geval van het afgekeurde doelpunt van Ueda is er overigens geen sprake van een nieuwe situatie en kan de VAR ingrijpen. 'clear' is geen balbezit, Feyenoord blijft aanvallen. En tijd en aantal passen hebben absoluut niets met de regels te maken, en dat is eigenlijk een stom argument. Gewoon een kwestie van de intensitie van Lotomba's vasthouden, en mijn indruk is dat de recente UEFA strenger is als het gaat om het met beide handen omhelzen van een tegenstander.

Het is zeker geen perfecte regel, maar het is in veel situaties een betere regel.
Dan kun je bij elke corner voor en tegen wel fluiten voor een overtreding. Er gebeuren de raarste dingen met duwen, vasthouden, blokken. Laatst nog die knal van Hilgers tegen Hancko. Bestraf het dan allemaal consequent in plaats van nu omdat de bal erin gaat. Heel onduidelijk wat allemaal wel en niet kan.
Ligt bij de VAR en de scheidsrechter vind ik. VAR moet alleen ingrijpen bij grove fouten om de scheidsrechter nog een kans te geven het te herzien. Dat blijft ook subjectief vanuit de VAR. Maar een scheidsrechter mag ook wel eens een keer persoonlijkheid tonen door te stellen dat hij het gezien heeft en niet als fout beoordeelt. In dat geval moet de scheidsrechter helemaal niet naar het scherm. Wanneer ze nu naar het scherm geroepen worden, kunnen ze geen kant meer op lijkt wel. Dit was ook nog eens een tijd voor de uiteindelijke goal, Benfica had alle tijd om de aanval te onderbreken. Dit was echt zoeken naar een reden om af te keuren. Als een scheids dat moment van Lotomba ziet en laat lopen, moet het ook klaar zijn (helemaal als er niet direct uit gescoord wordt). Zulke duels heb je constant bij een corner.

Vorig jaar ook nog op belachelijke wijze twee Feyenoord goals afgekeurd gezien. Bij Almere en Heerenveen uit. Tegenstander raakt de bal waardoor het geen buitenspel is, maar dan “hebben ze de bal niet onder controle”. We hebben het ook mee gehad natuurlijk, tegen PSV in de beker bij het duel tussen Wieffer en Lang. Er moet een betere manier komen om te beslissen wanneer de VAR een scheids mag roepen. Als het subjectief is moet je elk team ook één mogelijkheid geven voor een VAR moment vind ik.

Voor buitenspel moet je maar vertrouwen op de technologie en het daar dan ook maar bij laten. Alleen bestaat het niet dat die technologie bijvoorbeeld in NL niet bij elke club aanwezig is vanwege de kosten. Verder toch vervelend dat ze de getrokken lijnen niet lieten zien bij de afgekeurde goal van Trauner. Dat gebeurt normaal wel en doodt de discussie. Nu blijf je je afvragen of het gewoon is afgekeurd bij twijfel. Dat hoort niet.
Otamendi ging als een stervende zwaan neer, maar kon nog wel ff de bal voor de voeten van Ueda tikken die hij er dan inschoot?
Als je als speler achteruit stapt, kan je tegenstander óf achterover vallen óf je vastpakken. Die foefjes moet de scheidsrechter en VAR rekening mee houden.
VAR moet alleen buitenspel beoordelen bij doelpunten en penalty momenten beoordelen, verder zou je kunnen bedenken dat een coach beoordeling van de VAR kan aanvragen een maximaal aantal keren per wedstrijd.
VAR mag 10 seconden terugspoelen na totstandkoming van een doelpunt. In alle andere gevallen is het besluit van de scheidsrechter of grensrechter leidend. Hiermee neemt de tijdsduur van VAR voor inmenging in scheidsrechterlijk besluit af.
5 seconden lijkt me ook al lang genoeg
Dat had ik in eerste instantie ook in gedachte. 2 seconden- regel is om voordeel te kunnen beoordelen voor de partij, die hinder ondervindt v d overtreding. Dan blijft er 3 seconden over om te beoordelen om de situatie daarvoor te beoordelen door VAR en/of de scheidsrechter. Komt de kwaliteit v d beoordeling van voorgaande situatie niet ten goede als de overgebleven beoordelingstijd drie seconden is.
Buitenspel goal van trauner snap ik. Maar die overtreding? Hou toch op. Zou otamendi die corner weg kunnen koppen zonder overtreding dan was dat nog wat. Deed totaal niet mee aan het spel. Bal viel 5 meter achter hem.
Daarnaast was die specifieke situatie alweer voorbij en viel de 'goal' pas enige tijd na het vasthouden.
Goed dat je de buitenspelgoal van Trauner snapt.
Met welk lichaamsdeel stond hij buitenspel? Ik heb het nergens kunnen waarnemen.
Hoofd, knie, schouder of ander lichaamsdeel?
Weet je zeker dat de lijnen goed getrokken zijn?
Zou je ervoor willen zorgen dat ik het ook ga snappen?
Het feit dat je geen vraag hebt kunnen beantwoorden, geeft aan dat je inmiddels ook niet meer snapt waarom het buitenspel zou zijn geweest.
Bij elke afgekeurde buitenspelgoal volgt binnen tien minuten de animatie, behalve in deze situatie. Hoofd, schouder en knie van Trauner waren simpelweg een fractie achter de bal.
Kijk het moment terug en let vooral op de lijnen van het gemaaide gras waar arbiter en VAR zich vermoedelijk op hebben verkeken.
Ga er maar van uit dat er bij de UEFA harde woorden intern zijn gevallen.
Nog even ter verduidelijking: de regel stelt gelijk of achter de bal. Trauner was half gelijk met de bal en half achter de bal.
VAR handhaven maar regels duidelijk maken. Goal Trauner valt nog te billijken maar de 1e zeker niet. Daarnaast mag je niks van gele kaarten vinden. Daar werd Feyenoord wel gedupeerd.
Ik vind dat ieder team per helft een challenge zou moeten kunnen aanvragen.