SC Heerenveen - Feyenoord TOTO KNVB Beker (0-1) Jim Breeman Sports Photography

Jim Breeman Sport photography

Nieuws

“De wissel met Danilo pakte goed uit, dat kan ik niet ontkennen"

Van de redactie

Santiago Gimenez besliste met een koele spitsengoal de kwartfinalewedstrijd om de KNVB Beker tegen SC Heerenveen. De Mexicaan maakte de enige goal van de wedstrijd. Uitgerekend collega-spits Danilo gaf de assist.

Waar Gimenez en Danilo elkaar eerder dit seizoen steevast afwisselden, staan ze de laatste tijd geregeld samen op het veld. Trainer Arne Slot vertelt op de persconferentie dat het niet ondenkbaar is dat Feyenoord vaker met twee spitsen zal gaan spelen. 

De suggestie dat Danilo meer als valse spits speelde, wuift Slot van de hand. “Als je zegt dat je Danilo op tien hebt zien invallen, dan doe je de waarheid een klein beetje geweld aan. Ik denk dat hij eerder een tweede spits was dan dat hij echt op tien speelde.” Wel beaamt de trainer dat hij Gimenez en Danilo tactisch wil gebruiken, daar waar ze het meeste rendement brengen. “Het is dan ook logisch dat als hij erin komt voor een nummer tien, dat Danilo dan ook in zijn kracht gaat spelen, namelijk als tweede spits. Dat kon nu ook op de manier waarop wij in de tweede helft druk gingen zetten. We deden dat vanuit twee spitsen.”

Danilo begon dit seizoen als eerste spits en deed dat zeer naar behoren door regelmatig te scoren. De Braziliaan start de laatste weken op de bank en moet het doen met invalbeurten. Danilo klaagt echter niet en blijft hard trainen. Slot is dan ook tevreden over de manier waarop Danilo met zijn reserverol omgaat. “Hij heeft een mindere periode gehad. In die fase is Santiago ook gaan spelen. Toen ging het vervolgens tegen PEC Zwolle ook wat moeizaam. Daarna is de knop omgegaan en is hij gewoon weer gaan doen wat hij vanaf het begin heeft gedaan: keihard werken. Dan krijg je vanzelf de beloning. Die heeft hij gehad met de assist en zijn belangrijke rol.”

Met de tandem Gimenez en Danilo heeft Slot een tactische variant op de speelwijze. Slot acht het niet ondenkbaar dat hij een wedstrijd start met de beide spitsen. “Die gedachte heb ik al wel eens gehad, maar tot op heden heb ik daar niet voor gekozen”. Vooralsnog lijkt het Slot alleen voor beide doelpuntenmakers te kiezen om een wedstrijd een andere kant op te bewegen. “De wissel met Danilo pakte goed uit, dat kan ik niet ontkennen. Wat we veel proberen is om aanvallend te wisselen waar mogelijk. Zeker als de wedstrijd daar om vraagt.”

Delen

Reacties

Maar met al dat gewissel is het aanvallende gedeelte nog steeds 'de zwakste schakel' in het elftal. Veel balbezit en dat vaak op de helft van de tegenstander, veel 'mogelijkheden', minder kansen en nog minder goals. Dat is de reden dat de voorsprong 'slechts' 3 punten is, terwijl de concurrentie wel heel vaak niet thuis gegeven heeft.
Feyenoord verdient het grote compliment dat het eigenlijk nooit 'niet thuis geeft' maar overwinningen die ook op het scorebord overtuigend zijn, zitten er niet of nauwelijks bij.
Dit is geen kritiek of verwijt, maar de constatering van een feit. En dat feit tempert op dit moment mijn gedachtes aan de Goalsingel in mei. In alle euforie over de stand die een tussenstand is en over het herkenbare 'vol gas-voetbal', is dat de meest realistische benadering.