yv20210405-8320op

VK Sportphoto

Nieuws

De Zeeuw: “Domme en dure beslissing om niet in te schrijven in de Eerste Divisie”

Dennis

Hans de Zeeuw bevestigde onlangs dat Feyenoord en FC Dordrecht in gesprek zijn over een samenwerking. De algemeen directeur van de Dordtenaren ziet zijn club als enige echte alternatief voor Feyenoord om jeugdspelers door te laten ontwikkelen met weerstand in de Keuken Kampioen Divisie. Volgens hem hadden ze daar in Rotterdam-Zuid even de tijd voor nodig om dat te onderkennen.

In 2019 was er ook al sprake van een samenwerkingsverband, maar dat had volgens de Dordtse directeur geen lang leven beschoren. “Wat daar nu nog van over is? Kort en bondig niets. Na een wisseling van de wacht in de directie bij Feyenoord kreeg ik na een jaar al het verzoek om mee te werken met beëindiging van de meerjarige overeenkomst”, zo vertelt De Zeeuw in Perspectief, het magazine van de vereniging aandeelhouders Stadion Feijenoord.

De banden tussen beide clubs werden weer aangetrokken na de verhuur van Alioune Baldé aan FC Dordrecht. De Senegalees speelde een half seizoen bij de Schapenkoppen en scoorde maar liefst acht maal in vijftien wedstrijden. Lausanne Sport heeft hem daarna overgenomen voor een miljoen euro. Met Tidjany Touré kreeg FC Dordrecht een nieuwe aanvaller van Feyenoord ‘te leen’. Volgens De Zeeuw is dat precies zoals een eventuele samenwerking moet worden gezien. “Ik vind het oprecht een mooie ontwikkeling. Wij hebben een ruimhartige vergoeding bedongen en gehonoreerd gekregen door Feyenoord en een prima speler met veel potentie daarvoor terug gekregen.” De algemeen directeur denkt dat de verhuur van Balde de ogen van Feyenoord heeft geopend. “Met alle respect, bij veel mensen binnen Feyenoord zien ze nu wel de geweldige mogelijkheden die wij als platform kunnen bieden.”

De Zeeuw ziet zijn club als enige juiste alternatief voor Feyenoord, dat geen Jong-elftal in de Keuken Kampioen Divisie kent . “Het was een domme dure beslissing om niet in te schrijven in de toenmalige Jupiler League nu KKD. Overigens is het onzin om dit alleen aan Martin van Geel toe te schrijven. Ik had als ik Algemeen Directeur van Feyenoord was geweest altijd die beslissing naar mij toe getrokken en nooit aan mijn Technisch Directeur over gelaten. Dat is nou wat ik bedoel met je verantwoordelijkheid pakken en beslissingen durven nemen. De afstand van onder-21 richting eerste elftal wordt alleen maar groter en er is veel te weinig weerstand voor de grootste talenten binnen Feyenoord. Die moeten in de KKD spelen.”

De Zeeuw ziet Feyenoord niet snel via de reguliere weg de KKD bereiken. “De weg naar de KKD is niet fair en onoverzichtelijk. Dit kan jaren duren. Stel dat Feyenoord onder 21 kampioen wordt en de twee ploegen (Sparta en Volendam) staan op een plek waar ze geen promotie-/degradatie duels hoeven te spelen ben je gewoon de pineut en kan je weer opnieuw beginnen.”

De Zeeuw, naast directeur van FC Dordrecht tevens investeerder via de Vrienden van Feyenoord, biedt zijn club het beste platform op basis van gelijkwaardigheid. “We zitten nog geen 20 kilometer van Varkenoord waardoor je een aantal faciliteiten en inzet van mensen makkelijk kan delen, spelen op gras en hebben met de financiële daadkracht van de investeerders de mogelijkheid om structureel bij de eerste tien in de KKD te kunnen voetballen. Wij waren misschien wel het afvoerputje van het betaald voetbal. Nu zijn wij de toekomst van hoe het speelveld er over tien jaar uitziet. Ambitieus ja, maar we zeggen wat we doen en doen daarna wat we zeggen.”

Delen

Reacties

In principe betekent dit dus gewoon dat de weg omhoog voor de O21 wordt opgegeven, want als je de betere spelers uitleent aan FC Dordrecht, komt er van de O21 natuurlijk al helemaaal niets meer terecht,
Het is het terugkerende verhaal en het is terugkerend hooguit een halve waarheid. Deelname aan de voetbalpiramide had mogelijkheden geboden die er (tot) nu (toe) niet zijn (geweest). Maar het had ook betekent dat Feyenoord minder geld had gehad voor de salarishuishouding van het eerste elftal en dus niet de spelersgroep had gehad waarmee in 2016, -'17 en -'18 2 KNVB-bekers en 1 landstitel is veroverd.
Die laatste prijs en met name de CL-deelname die er het gevolg van was leverde het geld op waardoor grotendeels uit eigen middelen de aanleg van 1908 en de forse vernieuwing van Varkenoord kon worden bekostigd. Dat is een minstens even relevante investering als spelen met de -21 in de KKD.
En ten slotte, ik heb er al eerder opgewezen: Als je kijkt naar de opstelling van Ajax, PSV, AZ en FC Utrecht in de laatste wedstrijd van het vorig seizoen ( is de laatste wedstrijd in de Eredivisie '21-'22) dan stonden er max 3 spelers uit eigen opleiding in de basis. Bij Feyenoord stonden er in de laatste wedstrijd van dat seizoen (de Conference League finale!) 4 spelers van Varkenoord in de basis: Bijlow, Geertruida, Malacia en Kökcü. Een momentopname, ik weet het maar niet een zonder betekenis.
Als er door alle betrokkenen serieus werk gemaakt wordt van de samenwerking met FC Dordrecht dan kan dat zo maar een meer dan goed alternatief zijn voor de voetbalpiramide.
Sem Valk, Twan van der Zeeuw, Dermane Karim, Yoessef Amin, Kars van Veldhoven zijn wellicht allemaal spelers die in het betaalde voetbal kunnen slagen. Maar voor Feyenoord 021 is lastig om naar Feyenoord 1 te komen. Er is potentie maar alleen ervaring op kkd niveau helpt.
Bovendien nen je gauw te oud voor 021.
Hebeen jullie trouwens gezien wat er aan komt Emin Sarigul, Shaqueel van Persie, Aymen Sliti\, Shaun Smith en vergeet Shilo 't Zand,Amir Rais en Délano van der Heijden niet.
Voor Feyenoord 1 Milan Hokke, Nesto Groen, Jaden Slory en Denzel Hall. Voor Leo Sauer weet ik niet wat goed is wel heel veel POTENTIE.
In die tijd kon ik de beslissing heel goed begrijpen, dit gelul achteraf is zo zinloos. Je moet kijken waar we toen stonden.
Een pleidooi voor realiteitszin. Prima 👍🏻, maar in de overspannen werkelijkheid van het voetbal en zeker van die van de voetbalvolgers, vaak weinig succesvol.
blijft gewoon onzin. door niet in te stromen konden we het geld voor het 1ste team gebruiken. toen werden we kampioen. dat kampioenschap heeft zon 50 tot 70 mio opgeleverd. was nooit gebeurd met een team in de kkd. en dan is de vraag wat je aan een team in de kkd hebt. bij az gaat het wel aardig, maar psv en ajax hebben er eigenlijk geen hol aan. daar breken net zoveel spelers door als bij ons. bij utrecht heeft het helemaal niets om het lijf.

dus dat romantisch opgehemel van een team in de kkd zegt hij alleen maar in het belang van dordrecht. heel akelig die 2 petten die hij opdoet.
De cijfers of er meer of minder doorbreken weet ik niet. Een matig talent zal het niveau nooit halen, op welk niveau je hem ook in zet. En de beste talenten halen het sowieso wel, ook zonder KKD ervaring. Wij hebben het altijd zonder gedaan. Maar je wil toch op het hoogst mogelijk niveau spelen met O21. Wennen aan seniorenvoetbal. Uitwedstrijden als Nac,Willem 2,Heracles, Ado,Zwolle,de Graafschap zijn toch al mooie leermomenten om om te gaan met publiek dat tegen je is. Leveren we daarom meer talenten af, weet ik niet. Zijn de talenten wat verder qua niveau/ervaringen dat denk ik wel. Het lijkt me sterk dat een wedstrijd op een amateurcomplex tegen jong Nac, of een avondje Nac in het stadion geen verschil maakt.
Dat ben ik wel met je eens. Liefst voetballen op een zo hoog mogelijk niveau, natuurlijk. Maar verwacht er niet te veel van. De echt grote talenten hebben het niet nodig. Die groep daaronder wel. Maar kijk naar Ajax, hun supertalent unuvar, voetbalt die in de 21? Nee. Is uitgeleend naar Turkije. De ligt en de jong hadden er zonder 21 ook geweest. Maar verder? Wat is er nou uit voortgekomen! Taylor en rensch. Toe maar.
Doorbreken bij Feyenoord 1 als jeugdspeler wordt steeds lastiger. Het niveau van Feyenoord groeit en als jongen van 16/17/18 even aanhaken op CL niveau is bijna niet te doen. Door een jeugdteam op het hoogste niveau te hebben, kan je de stap verkleinen, maar de stap blijft ook vanuit de KKD erg groot. Wellicht is de beste manier om te verkleinen meetrainen met Feyenoord 1, maar om mee te trainen heb je ook weer een heel hoog basisniveau nodig.

Kijk je naar Ajax dan zie je grote talenten als Unuvar met 70 potjes in de KKD toch in een gat belanden tussen jong Ajax en Ajax 1. Unuvar is dan ook nog erg jong (19). Kijk je naar Hartman, dan zie je iemand die geen enkel potje in de KKD speelde en geen enkel potje voor oranje jeugdelftallen. Wel al 21 jaar. De sleutel is gewoon geduld en niet te snel afschrijven. En hopen dat jeugdspelers dat geduld ook kunnen opbrengen, want als je er klaar voor ben (zie Hartman) kan het opeens erg snel gaan.
Goede zaak dat onder 21 elftal wordt toch geen kampioen en wordt je dat wel is het nog niet zo dat je in de eerste divisie komt. Je kan nu gewoon een hoop spelers daar laten spelen. Met die Balde is het goed gelukt, dat verbaasde me op zich niet want dat is best een aardige speler.