lurling

FSV De Feijenoorder/ Piet Bouts

Series

Deadline Day · Lurling: Eén moment dat nooit werd vergeven (2002)

Dennis

Vandaag is het Deadline Day. De transfermarkt in Nederland sluit om middernacht. 1908.nl blikt vandaag terug op memorable transfers. Deel 2: Anthony Lurling

In de zomer van 2002 meldt Anthony Lurling zich als nieuweling bij Feyenoord. De aanvaller komt over van sc Heerenveen en is in zijn nopjes met de overgang naar de club waar hij altijd al voor wilde spelen.

Alleen niet iedereen koestert dezelfde warme gevoelens merkt Lurling, wanneer hij naar het veld loopt voor de eerste training van het seizoen. Langs het veld staan zevenduizend supporters klaar om de verrichtingen van de selectie gade te slaan. Een gedeelte daarvan laat Lurling weten niet geheel blij te zijn met zijn komst. 

De reden achter deze broze start ligt zes maanden eerder. Feyenoord speelt in het Abe Lenstra stadion tegen sc Heerenveen, waar Lurling dan nog voor uitkomt. Aan de zijlijn krijgt hij het aan de stok met Boneventura Kalou. Na een pittig duel gaat Lurling als een stervende zwaan naar de grond. Kermend. Rollend. Alsof hij zojuist door een locomotief is aangereden. Kalou krijgt de rode prent en het Legioen is furieus. In Rotterdam houden ze niet van schwalbes en aanstellers. En zeker niet van een nederlaag van Feyenoord. In ondertal moeten de Rotterdammers hun meerdere in de Friezen erkennen (1-0). Dat geeft extra lading aan het akkefietje.

Ondanks dat Lurling er bij de aanhang niet goed op staat, besluit Feyenoord hem te kopen. Hij is een talentvolle aanvaller en trainer Bert van Marwijk ziet hem graag komen. In zijn eerste maanden blijkt hij weinig geliefd. De rode kaart van Kalou achtervolgt de aanvaller en door zijn matige prestaties op het veld begint het publiek al snel te morren. Het gaat Lurling niet in de koude kleren zitten. Hij voelt de priemende ogen van de supporters. Spelen in De Kuip voelt steeds meer als een uitwedstrijd. De geboren Bosschenaar vertelt aan Voetbal International over die tijd; "In oefenduels stond ik soms te bibberen op het veld, als langs de lijn een stuk of vijfduizend Feyenoordfans stonden. Vaak dacht ik: als mijn volgende actie mislukt, ga ik eraan. En toen moest het seizoen nog beginnen."

Af en toe had Lurling een opleving. Hij scoorde zelfs in de memorabele Champions League wedstrijd tegen Newcastle United (2-3). Maar helemaal los kwam hij nooit. Lurling wordt uiteindelijk na twee seizoenen verlost en verkast op huurbasis naar NAC. Zijn mentaliteit om ten koste van alles te winnen, heeft ervoor gezorgd dat Rotterdam hem nooit volledig heeft omarmd. Die ene wedstrijd in Heerenveen. Als Kalou het duel uit de weg was gegaan. Of als Lurling het theater achterwege had gelaten. Wellicht was zijn carrière bij Feyenoord er dan eentje geweest met liefde, vertrouwen en zonder Kuipvrees. 

Delen

Reacties

Hoe kom je daarbij?
Je gooit twee niet te vergelijken situaties op 1 hoop.
Complete onzin dus
Zerrouki zelf heeft toch niets verkeerds gedaan. Is een prima speler.
Hij is sinds klein al voor Ajax. Daar gaat al een hoop mis
Nou nee. Het ligt bij Zerrouki aan 2 dingen. Twente dat teveel geld voor hem wil en de supporters van hun die ons mateloos irriteren. Als hij aangetrokken wordt, krijgt hij gewoon een eerlijke kans
Lurling zelf nooit zien spelen in het Feyenoord shirt (los van oude beelden) Hoor vooral vaak dingen over een belangrijke penalty die hij gemist zou hebben?
Mijn vader haatte hem. Precies om deze reden. Dat terwijl mijn vader de minst haatdragende persoon is die ik heb gekend. Daarom vond ik het zo bijzonder. Maar grappig om dan nu weer terug te lezen dat meerdere supporters deze gevoelens deelde.