hofplein

Nieuws

Hofplein traditie: "Die nacht gingen supporters de fontein in. Daar is het begonnen"

Van de redactie

Vandaag zullen ruim honderdduizend Feyenoordsupporters hun weg vinden naar de huldiging op de Coolsingel. Vanaf het bordes van het stadhuis zullen de spelers hen vervolgens de kampioensschaal tonen. Een schitterende traditie.

Een duik in de vijver van de Hofplein fontein is inmiddels ook een traditie geworden. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren zocht het ontstaan van deze opmerkelijke supporters belijdenis uit en zegt dat in 1970 de eerste Feyenoordsupporters een nat pak gingen halen na de winst van de Europa Cup I (voorganger Champions League, red.). “Er zijn geluidsopnames van het feest die nacht. In de beschrijving daarvan staat dat die nacht meerdere supporters de fontein in gingen. Daar is het écht begonnen”, aldus Van de Vooren bij RTL.

Sindsdien is de Hofplein fontein, die sinds 1955 bestaat, geen normale fontein meer. “Eigenlijk sinds die nacht in 1970”, zegt Van Vooren. "Vanaf dat moment is er echt een verandering gekomen in hoe de prijzen gevierd werden. Voorheen kwam je gewoon even langs bij de burgemeester. Toen Feyenoord in 1969 kampioen werd, stonden er misschien honderd mensen op de Coolsingel. Een jaar later waren het er meer dan honderdduizend.”

De sporthistoricus zegt dat de ligging van de fontein een grote rol speelt in de traditie. "Het is vaak gigantisch druk bij zulke sportfeesten. Met zulke massa's mensen op de Coolsingel kom je al gauw in de buurt van de fontein. Als het dan ook nog warm weer is, dan gaat het vaak ook wel vanzelf.”

In aanloop naar de landstitel van dit seizoen heeft de Rotterdamse gemeente al voorbereidingen getroffen op een nieuwe duikpartij in de vijver. Zo zijn de ornamenten van de fontein weggehaald en is het water in de vijver schoongemaakt.

Delen

Reacties

Nog geen reacties