Brian Priske | Pro Shots

ProShots

Nieuws

"Dit is misschien wel het ideale instapmoment voor Priske"

Stan

Vandaag zal op het complex van 1908 voor Feyenoord de eerste training worden afgewerkt onder de nieuwe trainer Brian Priske. In aanloop naar zijn dienstverband als trainer van de Rotterdammers, dat eigenlijk pas 1 juli van start gaat, sprak Voetbal International met verschillende bekenden en betrokkenen over de trainer, maar ook de speler Priske. 

Eerst komen de namen aan bod die voor de Feyenoord-supporters bekend zijn. Zo heeft Frank Arnesen, landgenoot van Priske, een goed gevoel bij de nieuwe trainer. "Ik ken hem niet persoonlijk. Maar ik zie wel een voetbalfilosofie die je enigszins kunt vergelijken met die van Arne, heel aanvallend en attractief. Priske heeft ervaring opgedaan in meerdere landen en spreekt bovendien Nederlands. Niet per se de voertaal in de kleedkamer, maar toch ook wel leuk."

ESPN-analist Kenneth Perez speelde bij de Deense nationale ploeg samen met de nieuwe Feyenoord-coach en heeft dus een idee van wat de Rotterdammers in huis hebben gehaald. "Hij heeft goed werk verricht in Praag, zonder dat ik me nou al helemaal heb verdiept in hoe hij is als trainer. Maar hij is wel een kampioenenmaker. Ik herinner me hem vooral als een ontzettend aardige collega. Ik gun hem Feyenoord wel. Als speler was hij een rechtsback die het van heel hard werken moest hebben en ik kan me zo voorstellen dat hij dat ook doet als trainer."

Betrouwbaar
Ook Stale Solbakken komt met een positief woordje over Priske. De huidige bondscoach van Noorwegen werkte zowel in zijn spelers- als trainerscarrière samen met de Deen. "Hij was een teamgenoot die je kon vertrouwen, ook al was hij toen nog wel jong. Later, toen ik trainer was van FC Kopenhagen, wilde Brian mijn assistent worden. Hij werkte al in die rol bij FC Midtjylland. Ik heb niet getwijfeld, want ik vertrouwde hem nog evenveel als toen we samen speelden. Hij is iets langer dan een jaar bij ons gebleven, een periode waarin ik hem ook goed heb leren kennen als trainer."

Solbakken schetst een beeld van de Priskes werkwijze. "Brians grote kracht is dat hij integer is en vertrouwen en verantwoordelijkheden durft te geven aan de mensen met wie hij nauw samenwerkt. Hij is de baas, maar op een hele natuurlijke manier. Hij heeft van alles precies genoeg. Hij is temperamentvol, maar niet té, altijd koel op de momenten dat hij dat moet zijn. Hij is duidelijk, maar ook zeer empathisch, wat je tegenwoordig als trainer ook dient te zijn. Hij weet een spelersgroep voor zich te winnen. Ik kan erover meepraten, omdat mijn zoon onder hem speelde bij Sparta Praag."

Uitstekende prof
Sef Vergoossen, die Priske als trainer van het Belgische RC Genk onder zijn hoede had, vertelt dat Priske als speler al iemand was op wie je kan rekenen. "Brian was een hele fijne jongen en een echte prof, maar dat waren bijna alle spelers die van Denemarken naar België of Nederland zijn gegaan. Op spelers uit Denemarken kun je echt bouwen. Ze komen nooit te laat en gaan een avond voor de wedstrijd niet op pad. Belde je 's avonds laat op, dan nam hij altijd de telefoon op omdat hij thuis was. Als hij om 16:00 klaar was met trainen, liet hij zich nog verzorgen en deed hij extra dingen. Dat deed niet iedereen. Ze gaan gewoon niet eerder weg voor ze hun verplichtingen zijn nagekomen."

Zoals Arnesen eerder al aangaf, beheerst Priske het Nederlands. Na zijn komst naar Genk had hij het spreken van de taal binnen de kortste keren onder de knie. "Hij kwam uit Denemarken, maar binnen drie maanden sprak hij heel goed Nederlands en dat leer je niet alleen door te luisteren. Hij wilde zich snel aanpassen en was daar zelf heel actief in. Met Kenneth Perez had ik dat bij MVV ook, die sprak ook al na drie maanden heel goed Nederlands. Dat zegt veel over de mentaliteit van de Denen."

Toen al zag Vergoossen dat er voor Priske een carrière als trainer zou zijn weggelegd. "Omdat hij over veel dingen die we deden nadacht en zelf ook met oplossingen kwam. Hij is een rustige vent, een goede prof en een van de betrouwbaarste spelers die je in het veld kon hebben. Hij was iemand die de taken van de trainer goed uit kon voeren. In mijn elftal speelde hij rechtsback, iemand die toen al de drang had om naar voren te komen. Aan zijn kant ging niets fout en hij was heel betrouwbaar in zijn acties. Een uitstekende prof."

Opvolger van Slot
Priske heeft bij Feyenoord de grote schoenen van Arne Slot te vullen en dus zal de vergelijking met de Liverpool-coach nog vaak gemaakt worden. "Ik zie wel overeenkomsten in de tactische principes van balbezit en willen pressen, maar ik denk dat de teams van Priske iets directer zijn in hun manier van spelen", vertelt Solbakken. "Defensief kiest hij vaak voor een mix van zonde en mandekking. Daarbij is Brian een pragmatische coach. Hij speelde bij Sparta Praag met drie centrale verdedigers, terwijl hij in Denemarken met vier speelde. Hij kijkt naar de spelersgroep en past zijn tactische principes erop aan."

De bondscoach van Noorwegen ziet een mooie uitdaging voor Priske bij Feyenoord. "Arne Slot is een geweldige trainer, ik heb dat van dichtbij kunnen zien toen ik vaak in De Kuip was om Marcus Pedersen en Fredrik Aursnes te zien spelen, in de aanloop naar interlands met Noorwegen. Dus, ja, het wordt een lastige klus, maar daarmee kan Brian heel goed omgaan. Hij heeft de ervaring en prijzen gewonnen, terwijl ik juist ook denk dat Feyenoord nog beter kan dan ze afgelopen jaar hebben laten zien. Ajax ken ik goed, ik heb er tegen gespeeld als coach, maar die club is nu helemaal in transitie. PSV is momenteel de te kloppen ploeg, maar ik denk dat Feyenoord ze moet kunnen verslaan. De druk? Als je het zo bekijkt, is het misschien juist wel een ideaal instapmoment voor Brian."

Delen

Reacties

Klinkt zeer positief en ben erg benieuwd! Veel tijd gespendeerd en uiteindelijke beslissing deze Brian. Ik hoop weer op pressing en iets sneller de aanval zoeken met nieuwe sterren die weer geld opleveren … held og lykke Brian overraske os 👍👏👏
Laten we Priske een faire kans geven en ophouden - of niet beginnen met - met de vergelijking Priske - Slot.
Ook is nog niet bekend hoe het elftal eruit gaat zien, maar met veel transferinkomsten, kun je ook veel kopen (en kapitaal opbouwen)
Wat ik geinig zou vinden als Brian Priske Ajax aftroeft om Christian Eriksen en Wout Weghorst te contracteren. Ik ben voor!