uefa-champions-league

Opinie

Dit verdient Feyenoord aan Champions League-voetbal

Van de redactie

Nu het seizoen 2022/2023 van landskampioen Feyenoord ten einde is en trainer Arne Slot langer in De Kuip blijft, kan het vizier op de volgende voetbaljaargang.

Een ding is zeker: de Rotterdammers zijn verzekerd van Champions League-voetbal. Wat verdient Feyenoord aan deelname aan het miljardenbal?

Startpremie
De UEFA heeft het prijzengeld voor komend seizoen nog niet bekendgemaakt, maar dat zal niet veel afwijken van afgelopen seizoen. In dit artikel worden de bedragen van het voorbije Champions League-jaar aangehouden. Het afgelopen seizoen verdeelde de Europese voetbalbond ruim twee miljard euro onder de clubs, waarbij de startpremie 15,64 miljoen euro bedroeg.

Aandelen
De UEFA kent ook aan alle 32 deelnemers aandelen toe. Op basis van een coëfficiëntenranglijst voor clubs, waarbij gekeken wordt naar de prestaties van de afgelopen tien jaar, worden de aandelen verdeeld. Hoe hoger de club op de ranglijst staat, hoe meer aandelen het ontvangt. Afgelopen seizoen bedroeg één aandeel 1,137 miljoen euro. Feyenoord bekleedt momenteel de 28ste plaats, al is dat nog niet definitief. Door de voorrondes die andere clubs nog moeten spelen kan de Stadionclub nog stijgen naar plek 24. De hekkensluiter van de ranglijst krijgt één aandeel. Als Feyenoord 28ste blijft, kan de Stadionclub 5,685 miljoen euro bijschrijven (vijf keer 1,137 miljoen euro). In het geval dat Feyenoord op plek 24 eindigt, levert dat negen aandelen op (10,233 miljoen euro).

Recettes
Naast de startpremie en de aandelen verdient Feyenoord ook nog aan de drie thuiswedstrijden. Zo ontvangen de Rotterdammers circa 2 miljoen euro per duel aan recettes. Dat zijn alle kosten rond de wedstrijd, zoals de kaartverkoop en het organiseren van het evenement.

Market pool
Ook de zogeheten market pool, oftewel de pot van de televisierechten, brengt geld in het Rotterdamse laatje. Afgelopen seizoen was de Nederlandse market pool goed voor ruim twee miljoen euro. Als PSV zich via de kwalificatiereeks plaatst voor de Champions League, dan moet dat bedrag onderverdeeld worden. Die verdeling wordt op een bepaalde manier verricht. Bij de helft van de market pool wordt gekeken naar de prestaties van het afgelopen seizoen. Op basis daarvan krijgt Feyenoord 55 procent van dat bedrag en PSV, dat het seizoen als nummer twee afsloot, 45 procent. Dat levert Feyenoord zo’n 580.000 euro op. De andere helft van de market pool wordt verdeeld op basis van het aantal gespeelde wedstrijden in de Champions League. Stel dat Feyenoord niet verder komt dan de groepsfase en PSV haalt de finale, dan schrijft Feyenoord 330.000 euro bij. Mocht PSV níét de groepsfase bereiken, dan moet Feyenoord 10 procent van het bedrag dat voor de Nederlandse clubs gereserveerd is afstaan. De Rotterdammers kunnen maximaal 1,9 miljoen euro verdienen aan de market pool.

Eindafrekening
Feyenoord verdient dus gegarandeerd circa 30 miljoen euro aan deelname aan de Champions League. Dat bedrag kan nog oplopen wanneer de ploeg van Arne Slot sportief goed presteert. Een overwinning levert Feyenoord 2,5 miljoen euro op, een gelijkspel 930.000 euro. Als Feyenoord de groepsfase overleeft, kan er 9,6 miljoen euro worden bijgeschreven. Een plek in de kwartfinale levert

10,6 miljoen euro op, het bereiken van de laatste vier 12,5 miljoen euro. Een plek in de finale is goed voor 15,5 miljoen euro. Feyenoord wordt door aanbieders van sportweddenschappen waar je kan wedden op voetbal (nog) niet gerekend tot de favorieten voor de eindzege, maar dat kan gaandeweg het toernooi natuurlijk veranderen.

Potindeling
Op donderdag 31 augustus is de loting voor de groepsfase van de Champions League. Feyenoord zit in Pot 1, die uit de kampioenen van de zes hoogst geklasseerde landen op de UEFA-coëfficiëntenranglijst (Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk) en de winnaars van de Champions League en de Europa League bestaat. Doordat Manchester City kampioen van Engeland is geworden én het miljardenbal heeft gewonnen, komt er een plek vrij in Pot 1. Dat plaatsje schuift door naar de kampioen van het land dat in 2022 zevende stond op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Dat is Nederland en dus mag Feyenoord zich komend seizoen melden in Pot 1. Daardoor ontlopen de mannen van Slot in de groepsfase Manchester City, FC Barcelona, Bayern München, Napoli, Paris Saint-Germain, Benfica en Sevilla. Ondanks plaatsing voor Pot 1 treft Feyenoord minimaal één zware tegenstander. In Pot 2 zitten namelijk ook alleen maar Europese grootmachten, namelijk Real Madrid, Manchester United, Internazionale, Borussia Dortmund, Atlético Madrid, RB Leipzig, FC Porto en Arsenal. Pot 3 en 4, die bestaan uit de op papier zwakkere clubs, worden nog aangevuld met ploegen die zich via de kwalificatiereeks plaatsen voor het miljardenbal.

Delen

Reacties

Nog geen reacties